Masszázsbajnokságok naptára 2024

A masszázsbajnokságok világában az április-júniusi időszak a legmozgalmasabb, ilyenkor rendezik a legtöbb megmérettetést, amit június végén a masszázs világbajnokság tetéz meg, ismét Koppenhágában, Dániában, immár hetedik alkalommal.

Mi már biztosan állíthatjuk, hogy masszázsbajnokságon részt venni hihetetlenül érdekes és izgalmas élmény. Sehol máshol nem találkoztunk annyi szakmai újdonsággal és tudásanyaggal, új vagy szokatlan technikával, és persze rengeteg mosollyal, kedves és segítőkész masszőrökkel, akikkel azóta is kapcsolatban vagyunk, mint a tavalyi 2023-as masszázs világbajnokságon. Emellett részt vettünk egy helyi, csehországi megmérettetésen is.

Minden masszőr kollégát szeretnénk bátorítani arra, hogy próbálja ki magát egy ilyen versenyen, nevezzen be, és ossza meg szakmai tudását a jelenlévőkkel. Aki pedig vendégként venne részt, ő sem bánja meg majd, hogy ott volt egy ilyen szakmai rendezvényen, hiszen a versenyszámok mellett workshopokon is zajlik a tudásmegosztás, így senki nem marad tapasztalatcsere, új szakmai ismeret nélkül.

Legfontosabb tudnivalók:

  • A versenyzők különböző kategóriákban mérettethetik meg magukat, ezek általában gyógy-, sport-, szabad stílusú- (nyugati vagy keleti inspiráció), thai masszázs és wellness kategória.
  • Nevezési határidő: a szervezők már hónapokkal előre meghirdetik a bajnokságot, és a jelentkezés regisztrációhoz kötött.
  • Nevezési díj: általában 100-200 EUR/fő körül mozog, kategória alapján.
  • Szabályzat: minden bajnokság külön szabályzattal rendelkezik, amit nevezés előtt nem árt áttanulmányoznotok. Ezek a versenyszabályok elérhetők az adott rendezvény honlapján, és olyan információk is megtalálhatók benne, mint milyen legyen az öltözék, kell-e modellt vinni magukkal a vesenyzőknek, lehet-e használni zenét, stb.
  • Szállás és odautazás: saját költségen történik, a szervezők hasznos információval szolgálnak a közeli szállásokkal kapcsolatban.
  • Nyelvi akadályokra nem kell számítanotok, hiszen a világ minden tájáról összegyűlnek ilyenkor a masszőrök, és bár általában az angol a közös nyelv, sok helyen megoldott a tolmácsolás, és az érintés nyelve univerzális.

Fontos információ még azok számára, akik nézőként vennének részt a bajnokságokon: nem minden bajnokság nyitott a közönség számára, így mielőtt valaki látogatóként, nézőként indulna útnak, mindenképp olvassa el az erről szóló tájékoztatást az adott rendezvény honlapján. A szervezők feltüntetik, hogy részt vehetnek-e "külsősök" vagyis nem versenyzők is a rendezvényen, és előfordulhat az is, hogy lesz belépő díj a nézők számára.

Felkészülés a versenyre

A versenyre történő felkészülés kétféle módon zajlik: vagy egyedül nevez be valaki, és nem vesz igénybe felkészítést a megmérettetéshez, vagy többen indultok el a versenyre, és segítséget kértek a felkészüléshez. Amennyiben az utóbbi mellett döntötök, szeretnénk a figyelmetekbe ajánlani Leichter Edina, többszörös nemzetközi masszázsbíró és az IMA (International Massage Association) Content&Brand Managerének Facebook csoportját, ahol nemcsak elsőkézből értesülhettek a bajnokságokról, fesztiválokról és egyéb masszázs rendezvényekről, de Edina több közép-európai masszőrnek is segített már felkészülni ezekre a versenyekre.

Bajnokságok és kapcsolódó rendezvények havi bontásban

2024. ÁPRILIS

Áprilisban két rendezvényre szeretnénk felhívni a figyelmeteket, az egyik a szardíniai masszázsfesztivál tele érdekes workshopokkal, a másik pedig a nemzetközi masszázsbajnokság, valamint spa&wellness szimpózium Törökországban.

2nd International Massage Festival in Sardinia - Második Nemzetközi Masszázsfesztivál, Olaszország

2024. április 21-28. (vasárnap-vasárnap)
Cagliari, Szardínia - Olaszország

Ez a rendezvény kivételesen nem a versenyről, hanem kizárólag a tudásmegosztásról szól. Az egyhetes fesztivál során számos díjnyertes olasz, szerb, amerikai és magyar masszázsbajnok kurzusán, workshopján vehettek részt különböző speciális témákban.

International Massage Championship Spa and Wellness Symposium Antalya - Nemzetközi Masszázsbajnokság/Spa és Wellness Szimpózium, Törökország

2024. április 26-28. (péntek-vasárnap)
Antalya, Törökország

Első alkalommal rendezik meg ezt az eseményt Törökországban. A bajnokságon összesen 6 kategóriában lehet indulni: sportmasszázs, arcmasszázs, gyógymasszázs, keleti masszázs, nyugati masszázs, tradicionális török masszázs, spa&wellness kategória, kezdők- és tanuló masszőrök kategóriája.

A versenyen 28 versenybíró értékeli majd a tehetséges masszőrök versenyszámát, köztük lesz Leichter Edina is, aki egy négytagú magyar csapatot készít fel a bajnokságra.

2024. MÁJUS

A legsűrűbb hónapnak május ígérkezik. Összesen négy nagyszabású rendezvényt is ajánlunk nektek ebben a hónapban.

WMF WORLD MASSAGE CHAMPIONSHIP 2024 - Masszázs Világszövetség Bajnoksága 2024

2024. május 10-12. (péntek-vasárnap)
Haldikiki, Görögország

Ezen a görögországi, a Porto Carras resortban megrendezett versenyen a helyszínen és online is versenyezhetnek a masszőrök. Offline, a helyszínen összesen 5 kategóriában lehet indulni: sport-, svéd-, gyógy-, szabad stílusú keleti masszázs, valamint spa&wellness masszázs. A nevezési díj: 200 EUR/kategória. Online, videó beküldésével ezekben a számokban lehet indulni: szabad stílusú nyugati-, szabad stílusú keleti-, széken történő masszázs, négykezes szabad stílusú-, ill. eszközökkel történő masszázs. Az online verseny nevezési díja 100 EUR/kategória.

4th Edition of the European Massage Championship 2024 and Euro Massage Masterclass Day – Negyedik Európai Masszázsbajnokság és Masterclass Nap

2024. május 24-26. (péntek-vasárnap)
Róma, Olaszország

Ez a rendezvény ötvözi a tudásmegosztást és a versenyzést. Az első napon, a Masterclass Day keretében összesen 14 workshopon vehettek részt a mélyszövetes masszázstechnikától kezdve a négykezes masszázson át az energikus flow masszázsig – mindezt nemzetközi (japán, brit, szerb, spanyol, francia, portugál vagy kanadai) oktatóktól, szakemberektől elsajátítva. Ezt követi másnap a versenyzés napja, összesen 5 nagy kategóriában: thai és ázsiai technikák, nyugati inpiációjú technikák, wellnes&spa technikák, ill. sportmasszázs. Míg az utolsó nap, vasárnap délelőtt még folynak a masszázsok, ezt követően pedig egy gálával és egy pizza partyval zárul az esemény. A versenyzők 2-3 kategóriában indulva mérik össze tudásukat. A nevezési díj 240 EUR a teljes rendezvényre.

IV. Balkán Masszázsbajnokság - Association of Masseurs BTM

2024. május 25-26. (szombat-vasánap)
Indija, Szerbia

A szerb BTM Masszázs Szövetség szervezésében megrendezésre kerülő Balkán Masszázsbajnokságon kizárólag a versenyzésé lesz a főszerep. Összesen 6 kategóriában indulhatnak a jelentkezők, ezek a svéd- és sportmasszázs, keleti stílusú masszázs, wellness masszázs, szabad stílusú masszázs, részleges testrész masszázs és body shape. A versenyzők teljesítményét az IMA versenybírói bírálják el majd, akik többek között figyelnek a technikára, az ergonómiára és az innovációra is.

World Massage Championship by World Massage Council - Masszázs Világbajnokság a Masszázs Világtanács szervezésében

2024. május 25-26. (szombat-vasánap)
Fribourg, Svájc

A balkáni masszázsbajnokság időpontjában egy másik verseny is lesz, mégpedig a Masszázs Világtanács szervezésében a svájci Fribourgban. Itt is 6 kategóriában (egyben vagy akár 2-3-ban is) indulhatnak a versenyezni vágyók: nyugati stílusú masszázs, wellness masszázs, haladó masszázs, keleti stílusú-, szabad stílusú-, valamint arcmasszázs. A nevezési díj 1-2 kategória 200 svájci frank, 3 kategóriában történő nevezés esetén 250 svájci frank.

2024. JÚNIUS
7th WORLD MASSAGE CHAMPIONSHIP by IMA (International Massage Association) - HETEDIK MASSZÁZS VILÁGBAJNOKSÁG a Nemzetközi Masszázs Szövetség szervezésében

2024. június 28-30. (péntek-vasárnap)
Koppenhága, Dánia

Itt aztán lesz minden, ami a szakmai szemnek és szájnak ingere! Már hetedik alkalommal rendezi meg az IMA ezt a nagyszabású rendezvényt, ahová a világ minden tájáról érkeznek masszőrök, szakemberek. Összesen 8 kategóriában lehet indulni: svédmasszázs, thai/Nuad Thai-, wellness masszázs, szabad stílus – nyugati inspiráció, szabad stílus – keleti inspiráció, székmasszázs, arc- és body shape masszázs. Minden versenyző egy vagy két kategóriában indulhat. A nevezési díj 240 EUR és a határidő 2024. június 10.

Az első napra egy konferenciát is beiktattak a rendezők, ahol olyan izgalmas előadások lesznek, mint pl. a masszázs szakma jövője vagy masszázsrobotok használata. A szombati és vasárnapi versenynapon pedig a korábbi nyertesek tartanak ingyenes workshopokat. Mi biztosan ellátogatunk idén is erre a kiemelkedő eseményre , és már alig várjuk a találkozást a világ legjobbjaival, akiktől bizonyára ismét elleshetünk olyan új és innovatív technikákat és egyedülálló hozzáállást, amit, ha megosztunk veletek, titeket is biztosan inspirál majd.

Az IMA tájékoztatása szerint a világbajnokság alapvetően nem nyitott a nagyközönség számára, csak limitált számban tud fogadni érdeklődőket, látogatókat: minden versenyző vihet magával egy látogatót ingyenesen, aki jelen lehet a verseny során a kisebb teremben is, az adott versenyző versenyszáma alatt. Minden más "külsős" csak az Auditóriumban folyó versenyszámokat nézheti meg.

Ebben az évben lesz egy újdonság is, mégpedig az online verseny. Azok a versenyzők, akik nem tudnak személyesen kijutni Dániába, de mégis szeretnének versenyezni, most megtehetik ezt online.

Az online verseny esetében a versenyzők élőben (Zoomon keresztül) végzik a masszázskezeléseket egy általuk választott helyről. Ezeket a kezeléseket, versenyszámokat a versenybírók élőben figyelik és értékelik majd, ugyanolyan kritériumok alapján, mint a fizikai részvételnél Dániában. Az online részvétel esetén csak egy forduló lesz. (A versenyző csak egy kategóriában mutatja be a munkáját.)

Az IMA összesen 3 videótípust díjaz majd, ezek a legjobb masszázs promóció, masszázs teaser és a legjobb rövid videó/reel. További részletes és technikai infó megtalálható a verseny honlapján. A videó(k) beküldésének határideje 2024. május 20., a nevezési díj pedig nincs, ingyenes a részvétel.

2024. AUGUSZTUS, OKTÓBER

Végül két közeli versenyre szeretnénk felhívni a figyelmeteket. Az első, a szlovákiai Michalovceban megrendezésre kerülő Szlovákiai Masszázsbajnokság, 2024. augusztus 3-án, erről később adunk majd bővebb tájékoztatást.

2. Czech Massage Championship - Második Cseh Bajnokság

2024. október 19. (szombat)
Ostrava, Csehország

A cseh bajnokságon, amit immáron második alkalommal rendeznek, összesen 4 kategóriában lehet indulni: sport-, wellness masszázs, ill. szabad stílus (nyugati inspiráció) és szabad stílus (keleti inspiráció). A nevezési díj 100 EUR. A bajnokság győztese meghívást kap a 2025-ös koppenhágai világbajnokságra. Ezen versenyen is találkozhattok velünk, hiszen a FABULO is szponzorálja a rendezvényt.

Kövessetek minket közösségi média csatornáinkon, mert ott is beszámolunk ezekről a versenyekről. Sok sikert kívánunk minden versenyzőnek!

fabulo_profil_250_3

Szerző:
FABULO
www.fabulo.hu