Onkológiai masszázs tanfolyam indul, először Magyarországon

Mától bárhol, bármikor, online elvégezhető az első magyar onkológiai masszázs tanfolyam, melyet már végzett masszőröknek készített Sziklai Csaba, masszőr, masszázs oktató, a Masszőr kézikönyv szerzője. Csabával jó viszonyt ápolunk, így egyenesen tőle kérdeztem a részletekről.

Honnan jött az ötlet, hogy onkológiai masszázs tanfolyamot indíts?

Már 2016-ban felkeltette az érdeklődésem a téma, főleg, amikor elkezdtem olvasni arról, hogy tőlünk nyugatabbra már egy elterjedt masszázs típusról beszélünk. Akkor lelkesen belevágtam, hogy majd itthon elsajátítom ezt a tudást. Csalódás volt, amikor kiderült, hogy ez így, ilyen formátumban nem lesz lehetséges. Évekig vártam is, voltak mindenféle felröppenő hírek, de aztán feladtam a magyar tanfolyamra várást. Végül tavaly, 2022-ben úgy döntöttem, hogy ha más nem, hát én fogom megcsinálni, hogy itthon, magyar nyelven is tanulható legyen egy ennyire fontos ügy mellett kiálló képzés. Így elvégeztem egy brit onkológiai masszázs tanfolyamot, valamint rengeteget kutattam még a témában. Feleségem, Sziklai Noémi, valamint dr. Szőnyi Márta és dr. Martin Tamás - a Panoráma Poliklinika két klinikai onkológus szakorvosa - segítségével pedig 2023 február közepén el is készültem a képzéssel, mely Magyarország első onkológiai masszázs képzése lett. Külön megemlíteném még Lipcsik Katalint, valamint Lengyel Tamást, akik elsőként végezték el a tanfolyamot, és segítették nagymértékben annak fejlesztését kritikáikkal, észrevételeikkel. Ötük nélkül nem jött volna ez létre.

De hát nem teljesen kizáró ok a daganatos betegség egy masszázsnál?

Több olyan állapot is van, amivel kapcsolatban azt tanítják a masszőröknek, hogy ellenjavallat a masszázs, miközben a válasz nem ennyire fekete-fehér. Például van, ahol azt tanítják, hogy a várandósság első három hónapjában tilos a masszázs - sőt, van, ahol egyáltalán nem lehet várandós nőt masszírozni. Számos ilyen "szokás" létezik. Viszont egyik sem ennyire egyszerű, jóval összetettebb a kérdés. Csak míg előbbi példánknál már sok változás történt, például létezik kismama masszázs, addig a daganatos betegek masszázsánál még nem történt előrelépés - mostanáig.
Konkrétan a kérdésedre válaszolva pedig: ma még általában azt tanítják a tanárok, hogy kizáró ok, mivel ők is úgy tanulták. Viszont valójában van, amikor tilos, de van, amikor lehet. Amikor pedig lehet, akkor is körültekintően, szigorú szabályokat betartva. Erről is szól a tanfolyam többek között. Hogy mikor lehet, és amikor lehet, akkor pedig hogyan.

Milyenek a külföldi tapasztalataid, ott is tabu téma a daganatos betegek masszírozása?

Ma már rengeteg nyugati országban bevett szokás az onkológiai masszázsterápia alkalmazása, mint kiegészítő kezelés. Ez nem csupán arról szól, hogy egy daganatos beteg is élvezhesse a masszázst. Holott ez is igaz, ezen felül rengeteg tanulmány bizonyítja ma már azt, hogy a jól végzett onkológiai masszázs nem súlyosbítja a betegség előrehaladását, ellenben pozitív hatással van a beteg felépülési esélye kapcsán, segít a kezelések mellékhatásainak csökkentésében, és alapvetően az egész életminőség javításában. Ez is egy izgalmas és összetett kérdéskör, amit a tanfolyam részletesebben kielemez.

Kik végezhetnek Magyarországon onkológiai masszázst?

Hivatalosan betegséggel rendelkező embert gyógymasszőr, gyógytornász, alternatív mozgás- és masszázsterapeuta kezelhet, egy közérzetjavító szolgáltatást nyújtó masszőr csak teljesen egészséges embert masszírozhat. Ahogy más masszázsnál, legyen az akár nyirok-, vagy kismama masszázs, mindig az egyén saját felelőssége, hogy az általa tanultakat az érvényben lévő jogszabályokat betartva alkalmazza. A tanfolyam során a hallgatóknak kiemelem, hogy az onkológiai masszázs minden esetben kizárólag a kezelőorvos jóváhagyásával történhet.

A tanfolyam csak online végezhető el. Miért?

Alapvetően ahhoz, hogy valaki masszőr lehessen, én nem ajánlanék online masszázs tanfolyamot, ott kiemelten fontos a személyes jelenlét. Viszont én ezt a tanfolyamot gyakorlott masszőr kollégáimnak készítettem, akiknek túlnyomó részben az elméleti tudásukat fogja növelni ez a képzés. Erre a célra pedig szerintem az online képzés kiváló megoldás, hisz bárhol, bármikor elvégezhető, és egy teljes éven át visszanézhető. Így nem kell alkalmazkodni sem hozzám, sem a többi tanulóhoz, mindenki a saját ütemében haladhat. Azáltal, hogy nem élő szóban hangzik el az anyag, az embernek lehetősége van egy részt újra és újra átvenni, amíg nem válik magabiztossá a tudás. Ebben az esetben az sem fordulhat elő, hogy a nagy sietségben, amikor az oktató már három mondattal előrébb jár, mint mi a jegyzetünkben, valami fontos információ kimarad, esetleg összecsúszik és nem valós információt ad két félrehalott mondatfél.

Hogyan lehet egy online tanfolyam során elsajátítani a szükséges fogásokat?

Itt én nem tanítok fogásokat. Aki masszőr, ismeri már azokat. Ez a tanfolyam nem a gyakorlatról szól, hanem a szabályok betartásáról és arról, hogyan igazodjunk a vendégünkhöz. Ha mondjuk a kismama masszázshoz hasonlítanám, ott is egy tanfolyamon azt vennénk át, hogy melyik oldalára fektessük a várandós kismamát, hova rakjunk párnákat, hogyan lesz kényelmes neki, milyen olajakat használjunk, a terhesség melyik szakaszában mire kell figyelni, milyen ellenjavallatok vannak, ha mondjuk veszélyeztetett terhes vagy magas a vérnyomása és sorolhatnám. Rengeteg elmélet van a kismama masszázs esetében is, de ott sincs kifejezett és speciális fogás oktatás, amit helyre kéne igazítani személyesen, ott is lehet használni a már elsajátított simítást vagy dörzsölést, az a lényeg, hogy alkalmazkodjunk a kismamához és az elméletet megfelelően tudjuk.

Mondanál konkrét példákat az onkológiai masszázs tanfolyamról is, hogy mit tanítasz?

Az onkológiai masszázs tanfolyam is inkább elméleti, megtanítja a szabályokat, mikor lehet alkalmazni, milyen esetben ajánlott, milyen felügyelet és ajánlás szükséges hozzá, hol és mikor nem lehet alkalmazni, ahol lehet, ott milyen erősen és ezt grammra pontoson elmondom, hogy otthon mindenki ki tudja próbálni.Sokféle technikával lehet végezni, a lényeg, hogy mindig lassan, gyengéden, a képzésemben leírt szabályokat betartva alkalmazzuk. A tanfolyam fele biológia és anatómia, a DNS, a mutáció, a daganatok, a daganatok kezelésének típusai... A második felében pedig rengeteg részletkérdést tisztázunk, például, hogyan tartsuk tisztán a levegőt, fertőtlenítsünk, milyen vivőanyagot használjunk, hogy takarjuk a vendéget, a komfortjára figyeljünk, a pszichére, mi van, ha parókája van és rengeteg további fontos részlet.

Mit vársz a tanfolyamtól?

Én úgy tapasztalom, hogy a masszőrök között van egy olyan réteg, akik karrierjük során folyamatosan járnak képzésekre, fejlesztik magukat, sosem állnak meg egy ponton. Valószínűleg ezt a cikket is olyan masszőr olvassa épp, akit érdekel a fejlődés lehetősége. A Masszőr kézikönyvem sikere nyomán is gondolom, hogy szerencsére ez a folyamatosan fejlődni vágyó réteg nem is olyan kis létszámú a masszőrök körében. Bízom benne, hogy sok kolléga fogja megtanulni közülük az onkológiai masszázst. Azt is remélem, hogy ezzel egy olyan mozgalmat indítok el itthon, ami után többen fognak foglalkozni a témával - mind a kollégáim, a masszőrök, mind az orvosok. Ezzel pedig rengeteg olyan daganatos ember életét segíthetnénk, akiknek eddig nemet kellett mondanunk a masszázsra.

Köszönjük, hogy elsők között beszéltél nekünk az új projektedről.

Én köszönöm a lehetőséget, hogy beszélhettem róla. Akit bővebben is érdekel a téma, az meghallgathatja Kémeri Ádám masszőr marketing specialistával, a Növekedj online alapítójával való beszélgetésem a Masszőr podcast Youtube csatornán.

Dr. Szőnyi Márta és Dr. Martin Tamás véleménye Sziklai Csaba Onkológiai masszázs tanfolyamáról:

A megfelelően végzett masszázs javíthatja az onkológiai betegek életminőségét, csökkentheti egyes tünetek kialakulását, illetve súlyosságát. Ehhez azonban a legfontosabb, hogy a masszázst megfelelően képzett és a szükséges tudásanyaggal rendelkező terapeuta végezze. Az alábbi hiánypótló tudásanyag elsajátítása segítséget nyújt a már képzett maszőröknek, hogy mire figyeljenek egy daganatos betegnél, milyen esetekben tilos a masszázs, és mivel tudnak a legtöbbet segíteni pácienseiknek. Ezen szempontok figyelembevételével és betartásával fontos részeivé válhatnak az onkológiai betegek kiegészítő és támogató ellátásának.
Mátis Iván

Szerző:
Mátis Iván
www.fabulo.hu