“Maradj otthon” online jóga Yogangával

Az immáron hat hete tartó járványhelyzet és a vele járó karantén gyökeresen megváltoztatta életünket. Egy olyan transzformációs időszakról van szó, mely - a történelem során először - az egész emberiséget egyszerre érinti. Miközben a világ leállt, sokunknak elsősorban a külső életkörülményei változtak meg, de akadnak olyanok is, akik a változást kevésbé látható síkon élik meg, mint például a tudatalattiból feltörő félelmek, szorongások formájában.

Fontos azonban kiemelni azokat a pozitív változásokat, melyek életünket máris gazdagabbá, színesebbé tették. Számomra nagyon rövid idő alatt világossá vált, hogy bár a koronavírus “hazavág”, a felvidéki otthonom falain belül újra felvehettem a jóga gyakorlás fonalát korábbi kanadai, indiai tanáraimmal. Váratlanul újabb és újabb csodálatos zenei műsor listák teszik izgalmassá és lendületessé azokat a hétköznapokat, melyek most különösen ellaposodhatnának. Most van időm olyan új zenei projektekkel foglalkozni, melyeket már hosszú ideje dédelgettem, ám meglépni nem volt alkalmam. És mindez sokban köszönhető annak a technológiának, mely a szürke hétköznapokon egyszerre köt össze a világgal, ugyanakkor szakít el bennünket a mélyebb kapcsolódás lehetőségétől úgy másokkal, mint magunkkal. Ez a technológia természetesen nem más, mint az internet.

A jelen időszakban az internet egy fontos (olykor az egyetlen) összekötő kapocs a világgal, mely paradox módon most még magunkhoz is közelebb hozhat. Hogyan? A "Maradj otthon jóga" online kezdeményezés azt a hiányt szeretné pótolni, melyet eddig a csoportos jóga gyakorlások töltöttek be. A COVID-19 járvány előtt mindannyian eljöttünk hazulról, hogy egy konkrétan erre a célra kialakított térben (jógastúdió) gyakoroljuk az önmagunkhoz való hazatérést vagy befelé fordulást. Most az élet viszont úgy hozta, hogy ugyanezt “otthon” tegyük meg. Jelentős szimbolikája van ennek a fordulatnak, ha azt a tanítást vesszük alapul, mely szerint “ha azt hiszed, megvilágosodtál, térj vissza a családodhoz” (vagy a piactérre, azaz a hétköznapiságba, a világba).

A jóga óráimon gyakran elhangzik az az útmutatás, hogy térj haza önmagadhoz, lényed legbelső esszenciájához, a Forráshoz. Most ezt a spirituális értelemben vett hazatérést úgy kell megtapasztalnunk, hogy otthonunk fizikai határait sem hagyhatjuk el. Sokunk számára ez a valódi belső munka, az igazi kihívás! Bevallom, heti 6-7 csoportos jóga óra vezetése mellett meg sem fordult fejemben, hogy ily módon “kitegyem magam a világ elé”, mert ez a komfortzónámnak egy olyan radikális átlépését jelentette, melyet nem kívántam feszegetni (nem beszélve a technikai részletekről). Most viszont kötelességemnek érzem, hogy a Yoganga jóga közösség hűséges gyakorlóit ne hagyjam magukra ebben az időszakban, főleg, hogy rengeteg kéréssel és egyben bátorítással fordultak hozzám ez ügyben.

Mivel gyerekek mellett, a családi élet pörgésében nem egyszerű hosszú időre elcsendesedni (a csoportos jóga óráim időtartama átlagban 60-120 perc között mozog), így az online jóga órákat is tömörebb, kompaktabb időkorlátok közé szorítottam, ami az egyik legnagyobb kihívás számomra.

Így ülök én most itthon (olykor négy fal között, máskor a háztetőn), engedem be magamhoz a világot, és mosolygok az élet fintorán: hiszen így “bezárva”, saját komfortzónámat is átlépve több emberhez és földrajzilag is távolabbi tájakra juthatok el, mint a hagyományos oktatói pályafutásom során. Hogy ez pontosan mit hoz még magával, nem tudom. Az biztos, hogy ezekkel az online jóga gyakorlásokkal nem annyira a “külső terjeszkedés” a célom, mint inkább az, hogy mindannyian befelé lépkedjünk, és ott mélyen belül kerüljünk egyre közelebb ahhoz a megingathatatlan középponthoz, mely a valódi béke forrása. Azért valódi, mert nem függ semmilyen külső körülménytől.

Ahogy a bölcs és frappáns mondás fogalmaz: az egyetlen kiút befelé van.

Fogadjátok sok szeretettel! Namaste!

Akhanda online jóga Katával
Hunčík Kata

Szerző:
Hunčík Kata, jógaoktató
Yoganga DS jóga stúdió