Vigyázzunk lelkünk tükrére - szemizom torna szemtréner szemüveggel

A rendszeres mozgás fontosságát és előnyeit mindenki ismeri, és a legtöbbünk igyekszik is eleget tenni ennek testünk és egészségünk karbantartása végett. Azonban testünkben vannak olyan izmok, amelyekre egyáltalán nem is gondolunk, pedig legalább olyan fontos munkát végeznek, mint a jól ismert bicepsz.

Az egyik legfontosabb érzékünk a látás, hiszen az agy rengeteg információt szerez általa. Manapság szemeink jóval nagyobb terhelésnek vannak kitéve köszönhetően a technika vívmányainak – szerintem a legtöbbünk saját bőrén tapasztalta, hogy a számítógép és az okostelefonok rendszeres, akár több órás használata után egy idő után bizony elkezdett romlani a látásunk.

A belső támogatás mellett szerencsére van megoldás erre a problémára: a szemünkben található izmok rendszeres mozgással ugyanúgy erősíthetőek, mint a testünkben található többi izom. Ehhez nagyon jó segédeszköz a lyukacsos szemtréner. A szemtréner úgy néz ki, mint egy szemüveg, azonban üveg helyett egy műanyag lap található, melyen pontosan és célszerűen elhelyezett apró lyukak vannak. A szemüveg felhelyezésekor szemünk igyekszik alkalmazkodni az új látási viszonyokhoz, ezért – ahogy az apró lyukakon keresztül próbálja begyűjteni a legtöbb információt – rendszeres, apró mozgást végez, erősítve ezzel a szem izmait. Rendszeres és hosszantartó használat után szemünk úgy megerősödhet, hogy akár több dioptriás javulás is elérhető.

A rendszeres használatot többször is kiemeljük, mivel eredmény valóban csak ezután érhető el. Kezdetben napi 15 percet kell hordani, majd pár hét után ezt tovább lehet emelni, a maximális ajánlott hordási idő 2 óra. És mikor lehet használni a szemüveget? Bármilyen olyan hétköznapi tevékenység közben, amikor a szemünk fokozottabb terhelésnek van kitéve, mint pl. olvasás, számítógép-használat vagy tévénézés. A legjobb hatás érdekében ne csak közeli dolgok nézésére, hanem távolabbi dolgok figyelése közben is alkalmazzuk. Azonban itt fontos leszögezni, hogy a közlekedésbiztonság végett vezetés közben ne használjuk, mert a szemüveg hordása közben a periférikus látásunk kisebb.

A szemüveg segít a legismertebb és leggyakrabban előforduló szemproblémák esetén, mint a rövidlátás, távollátás és az asztigmatizmus. Rövidlátás esetén a kép az ideghártya előtt keletkezik, a fénysugarak az ideghártya előtt találkoznak, így a keletkezett kép homályos lesz. Ahogy közeledik a kép, az egyre élesebb lesz. A távollátás ennek geometriai ellentéte, a közeli képekről nem keletkezik éles kép az ideghártyán. Asztigmia esetén a szaruhártya felszíne nem sima, ez homályos látást okoz akár közelre nézünk, akár távolra. Ezekre a problémákra a szemüveg és a kontaklencse a gyógyír, a probléma nagyságától függően változik a lencsék erőssége. A szemtréner rendszeres használatával jelentős javulás érhető el.

Olyan betegségek esetén is hordható a szemüveg, mint például a cukorbetegség okozta látásromlás, a szürkehályog vagy a zöldhályog, azonban használat előtt ajánlott az orvosi konzultáció is.

A kínálatunkban kapható szemüvegtípusok csupán dizájnban térnek el egymástól, hatásuk és a bennük található lencsék ugyanazok. Az egyes típusoknak a méreteik mások: az Original a legszűkebb, így a gyermekeknek ezt ajánljuk elsősorban. A legszélesebb a Sport, modelljeink között a legkeresettebb az Elegant. Mindegyik típus háromféle színben érhető el: piros, kék és fekete. Azoknak, akiknek fontos a környezetvédelem, a fakeretes Bamboo modellünket ajánljuk, amelyet bambusztokkal együtt kínáljuk.

Mint sok minden más, a szemtréner jótékony hatása is türelemmel és állandó használattal érhető el, de ezek mind olyan befektetések, melyek megtérülnek, mert a látás nagy kincs, vigyázzunk rá.

Fabulo

Szerző:
Balogh Timea
www.fabulo.hu