Hogyan simítsuk ki félelmeink szántotta ráncainkat arcmasszázs segítségével?

Tom a Myers, a Strukturális Integráció nagykövete osztott meg egy a korona járvány idején különösen aktuális videót, amely "békeidőkben" is alkalmazható - a stressz a pandémia előtt is szerves része volt életünknek. Anno a rohanó életünk váltotta ki, most pedig a betegségtől való félelem a fő kiváltója.

Az arcmasszázs útmutató segít, hogy ebben a feszültséggel és aggodalommal teli időben el tudjuk simítani a ráncokat az arcunkon, és mogorva arckifejezésünk helyébe mosolyt varázsoljunk. Nem kell hozzá semmi más, csak a két kezünk és az ujjaink. Thomas Myers ismert amerikai manuálterapeuta, a kötőszöveti masszázs technikák egyik úttörője. Ida Rolf funkcionális erővonalainak meglétét boncolásokkal igazolta. A kötőszöveti láncolatok elhelyezkedését népszerű művében, az Anatomy Trains c. könyvében részletezi.

Az már régóta köztudott, hogy a feszültség (stressz) "lerakódik" izmainkban, amitől a szöveteink fokozatosan egyre merevebbé és feszesebbé válnak. Myers a videóban konkretizálja, hogy a különböző félelmeink az arcunk mely részén "rakódnak" le. A zavarodottságunk, hogy nem tudjuk, mi történik körülöttünk, a homlokunk ráncait erősítik. A félelmeink a kapcsolatainkat illetően az arcsontunkra tapadó izmokban "rakódnak" le. Végül a félelmeink azzal kapcsolatban, hogy fogunk-e tudni gondoskodni magunkról, és hogy az elénk gördülő akadályokkal hogyan birkózunk meg, az állkapocs körüli izmainkat terhelik.

A kötőszöveti arcmasszázst demonstráló videó bemutatja, hogyan tudjuk megnyitni, hidratálni és kisimítani a szöveteinket az ujjaink segítségével. Aki ért angolul, annak nem is kell további magyarázatot hozzáfűzni, csak indítsa el a felvételt. Aki nem, a videó segítségével szintén képes lesz követni az egyes fogásokat, de érdemes előtte végigolvasnia a bejegyzésünket.

A nyomás erősségét mindenki maga állítja be a testérzetei alapján. Myers megemlíti a videóban, hogy ő elég erősen szereti magát masszírozni, hogy egészen a csontig hatoljon a fogással, és letisztítsa a letapadt izmokat. Ha izomcsomókat érzékel, érdemes megállni ott egy pillanatra, és elmerülni bennük, hagyni, hogy a nyomástól és az ujj melegétől "megolvadjanak" ezek a csomócskák. Ezek a trigger pontok szöveti anyagcsere zavarokat jelölnek, érdemes velük ezért foglalkozni és kisimítani őket.

A bemutatott technikák a homlokon kezdődnek, ahol a legtöbb ránc is képződik. Napjainkban sokan vonják össze szemöldöküket, és ráncolják a homlokukat zavarukban, mi történik a világban, hogyan alakul majd a jövőnk. Nem érdemes a szemöldököt se kihagyni, alatta viszont csak óvatosan, főleg aki már idősebb, biztosan nem akarja az egyébként is laza szemhéját tovább nyújtani. A szemek alatt viszont lehet bátran kifelé simítani a halánték irányába a szöveteket.

Az arccsont vagy járomcsont magasságban, illetve mélységben is masszírozható. A videóban Myers egy koponya segítségével mutatja meg ennek pontos anatómiai elhelyezkedését. A technikák az orr alatt, az ajkak felett és alatt elhelyezkedő, és végül az áll és az állkapocs csontjaira tapadó izmok kisimításával folytatódnak. Érdemes a videó alapján követni a masszírozó mozdulatokat, majd tükör előtt gyakorolni azokat, hogy jól bevésődjenek az emlékezetünkbe.

És végül ne feledkezzünk el a füleinkről sem, melyeket Myers a testünk mikrokozmoszának tekint, ahonnan a testünk minden porcikájára hatással lehetünk. Alaposan, egészen addig gyúrjuk, masszírozzuk őket, amíg jól fel nem melegszenek és gyurma állagúra nem puhulnak, távolítsunk el belőlük minden fájdalmas érzést. Myers szemléletesen bemutatja, hogy az egyes akupunktúrás pontok a fül melyik részén helyezkednek el, és masszázsukkal melyik szervünkre tudunk így hatni. A videó legvégén található nyak nyújtása már nem tartozik szervesen az arcmasszázshoz, viszont javítható általa a felső tüdő kapacitása, ami általában akkor húzódik össze, amikor megijedünk egy szituációtól, így érdemes megnyitni azt, hogy fellélegezhessünk.

Gyakorlással, napi három ötperces arcmasszázzsal már pár nap után látható eredményt érhetünk el. Ami pedig a hangulatunkat illeti, az már az első masszázs után pozitív irányba hajlik, ahogy a szánk is felfelé görbül majd, és általa lesz mosolygósabb a napunk.

Arcmasszázs - Tom Myers

 

Magyarországon Strukturális Integrációt Tom Myers tanítványától, Pegán Attilától tudsz tanulni a TestSzobrász Műhelyben, amely a budapesti bemutatótermünknek is otthont ad.

Mátis Iván

Szerző:
Mátis Iván
www.fabulo.hu