Alsótest erősítő torna (has, far, láb)

Lényeges részhez érkeztünk a #Napiminimum sorozatban, hiszen helyváltoztatásunk “alapeszközét” hozzuk most rendbe, vagy óvjuk meg jövőnk számára.

Az alsó végtagi tornával akár tíz perc alatt is alaposan át tudjuk mozgatni magunkat. Ez a testtájék nem csupán külalakunk miatt fontos terület, hanem szervezetünk támogatása miatt is - izmaink formálása csak egy része testünk karbantartásának.

Felsőtest erősítő torna - Napi minimum (10 perc)


Az alsótest hatalmas izomcsoportokból áll, melyek munkája alaposan megdolgoztatja keringésünket. Így például a lágyékhajlati nagy nyirokcsomók is részesülnek a lábak mozgatásának áldásos hatásból - növeljük a nyirokkeringést, ezzel segítjük a test tisztulási folyamatait. Ráadásként lábemeléskor az alsó hasizmok is dolgoznak úgy, hogy eközben masszírozzuk a hasüregi szerveinket.

A torna második felében - mikor átváltunk fekvő pozícióba - a levegőben végzünk lábmunkát, ami segíti a vénás keringést. Amennyiben a gyengébb hasizmok miatt nehezen tudjuk lábainkat megtartani, akkor combjainkat megfogva segítsünk magunkon - kíméljük a deréktájékot.

A csípő, a térd és a boka stabilitása adja összehangolt mozgásunkat - ezért foglalkozunk külön ezzel a területtel (is). Hangsúlyozni kell, hogy lábaink tartó funkciót látnak el, egész testünket hordozzuk általuk - alapvető, és egyben legfontosabb szerepük a járás. Kellemetlen érzés lehet, amikor az esetleges kopásos tünetek miatt lassításra kényszerülünk, akadályoztatva vagyunk a haladásban. Erre is van megoldás: rendszeres és alapos átmozgatással fokozhatjuk a porcfelszín tápanyagellátását, amivel a lerakódások eltávolítását segítjük.

Ebben a részben is, mint a többi Mindennapi Torna videóban igaz, hogy mozgásban nem a mennyiség, hanem a rendszeresség és a minőség a fontos. Napi tíz perc alapos átmozgatással nagyban hozzájárulunk közérzetünk javításához.

Találkozzunk minél gyakrabban, akár mindennap!

Mindannapi torna - Avatar

Szerző:
Vörös Vera, gyógytornász és mozgásterapeuta
mindennapitorna.hu