Ébresztő a testnek

Általánosan elmondható, hogy tornázni bármikor és talán bárhol lehetséges. Mégis, ha szeretnénk a napjainkat energikusan és feltöltődve végezni, akkor a reggeli időpont a tökéletes választás. A soron következő videónk, a második gyakorlatsor az ébredő testnek szól. Gyengéd pezsdítéssel indítunk, majd fokozatos nyújtásokkal jutunk el a lazító részig.

Reggeli ébresztő torna - Napi minimum (10 perc)


Gyakorlataink végzésekor figyelmünket irányítsuk az adott testrészre úgy, hogy testünk jelzéseit tartsuk szem előtt. Fontos figyelmeztető lehet a fájdalom. Amennyiben mozgásra nem enyhül vagy nem „járódik be”, úgy sérülés, kopás, esetleg gyulladás állhat fenn. Ebben az esetben a fájdalmat kiváltó mozdulatokat kerüljük el. Következzék erre néhány gyakorlati példa:

1. A nyak átmozgatásakor, fejkörzésnél a hátrahajlító mozdulatot óvatosan végezzük. Fájdalom észlelésekor a mozgásterjedelmet félkörös mozdulatra szűkítsük - tehát a hátrahajlítást hagyjuk ki.

2. Diagnosztizált gerincsérv esetén azokat a mozdulatokat kerüljük, amelyek az adott gerincszakaszt csavarva, hajlítva túlzottan igénybe veszik - a fájdalom itt gyulladást jelez.

3. Az előrehajló mozdulatok során haspréssel adjunk tartást a hasizomnak. Hogyan? Enyhén behúzva a köldököt a hasizom tónusos helyzetbe kerül, megtámasztja a gerincet - így kerülhetők el a sérülések.

4. Az ízületek mozgásterjedelme a mozgatáshiány miatt beszűkülhet, ilyenkor a fájdalom húzódás jellegű. Azonban ezt a határt érdemes picit feszegetni, de csak óvatosan. A kevésbé hajlékony gyakorlók itt ne veszítsék kedvüket, mindig a saját határainkat kell meghaladnunk, és önmagunkhoz képest kell a mércét feltenni a fejlődés irányába - a mozgásterjedelem kitartó munkával növelhető.

5. Gyakorta kérdeznek a csípőkattogással kapcsolatban. Ebben az esetben a csípő körüli izomzat megerősítése a cél. Az izmok nem csupán a mozgatásért felelősek, hanem segítik még az ízületeket a tartó funkcióik ellátásában is. Kattogáskor a függőleges terhelésű, guggoló gyakorlatokat érdemes kerülni, helyettük végezzünk inkább fekvő helyzetben különböző irányú láb- és csípőemeléseket . A célzott csípőtorna segít az izomzat felépítésében, valamint a kattogás is csökkenthető.

Találkozzunk minél gyakrabban, akár mindennap!

Mindannapi torna - Avatar

Szerző:
Vörös Vera, gyógytornász és mozgásterapeuta
mindennapitorna.hu