Már napi 10 perc torna is elég

Egyre többen gondolkoznak felelősen a saját egészségük megőrzése kapcsán, és hajlandóak napi szinten is tenni érte. A Mindennapi Torna 10 perces sorozata őket támogatja ebben. A #Napiminimum gyakorlatok otthon vagy napközben a munkahelyen is könnyedén beilleszthetőek a mindennapokba.

Felsőtest erősítő torna - Napi minimum (10 perc)


A mozgás több, mint izomerősítés vagy fogyókúrát támogató eszköz - a mozgás életet ad számunkra. Aktív résztvevői az izmok, passzívak a szervezetünk további részei pl. a csontok, ízületek, belső szervek, szövetek, stb.

Kicsiben, sejtszinten a mozgás folyamatos és megállíthatatlan, ezt kell követnünk nagyban egész testünkkel is.

Gondoljuk végig, mi történik bennünk testedzés közben. Ha látványosan közelítjük meg a témát, akkor fokozódik a légzésünk, felgyorsulnak a testi folyamataink. A légzés fokozódásával a szervezetünk oxigénellátása nő, és természetesen ez történik sejtszinten is.

Megnövekedett izompumpával hatunk a keringésünkre, javul a hajszálerek vérellátása. Az artériás, a vénás és a nyirok érhálózat egyaránt felfrissül - így egyszerre javul az oxigén- és tápanyagellátásunk, valamint a salakanyagok elszállítása is. Mozgás által tápláljuk és tisztítjuk minden porcikánkat.

Gondolatban vizsgáljuk át magunkat tetőtől talpig, és próbáljuk felfogni, mennyi (test)részünkre hatunk mozgás által. Ezekből csak a fejünkön számos kiemelt pont létezik: pl. a hajhagymák, bőr, agy, szemek, fülek, felső légutak, stb. A tisztulási folyamatok mindig fontosak számunkra, támogatjuk általa a szervezet regenerálódását.

A #Napiminimum sorozat harmadik tornája a Felsőtest erősítő torna. Ebben a részben nem a sebesség fontos számunkra, hanem a figyelmes kivitelezés. Itt a gyakorlatsor mozgásdinamikája folyamatos és nagy terjedelmű - szándékosan visszafogott és kimért a tempó. Próbáljuk ezt követni, és megtapasztalni azt, mennyivel nehezebb ez, mint egy gyors és lendületes torna. A lassú mozgás során egyensúlyozni is kell, ami az izmaink három dimenziós (összehangolt) munkáját igényli - emiatt összetartó erővel dolgoznak, szerepet osztva a legkisebb izomnak is.

Találkozzunk minél gyakrabban, akár mindennap!

Mindannapi torna - Avatar

Szerző:
Vörös Vera, gyógytornász és mozgásterapeuta
mindennapitorna.hu