Az élet forrása - Magyarország 5 legkülönlegesebb gyógyfürdője

Tudta, hogy a világon Izland után Magyarországon található a legtöbb termálvízforrás? Nagy kincsünk a gyógyvíz, hiszen amellett, hogy rehabilitációs és gyógyító hatása van, relaxációnak is remek egy-egy gyógyfürdőben eltöltött hét. Mutatjuk Magyarország-szerte az öt legkülönlegesebbet, amelyeket egyszer mindenképp érdemes meglátogatni, függetlenül attól, hogy gyógyulni vagy pihenni vágyunk. Válogatásunkban olyan gyógyforrások között szemezgettünk, amelyek a testet és a lelket is gyönyörködtetik.

Hévízi tófürdő

A gyógytó nemhiába került listánk élére. Igazán páratlan, hiszen ez a világ legnagyobb természetes termáltava. Emiatt különleges státuszt is kapott, így a körülötte lévő állat- és növényvilág fokozottan védett, hiszen ezek mind részei a természetes tó bioszférájának. Amellett, hogy a Balaton-környéki termáltó csodálatos természeti látványosság, gyógyhatásai is rendkívüliek. Nemcsak a mozgásszervi megbetegedésekre van jótékony hatással, balesetek, törések, de ízületi panaszok esetén is felemelő elmerülni a forró, 38 Celsius fokon feltörő, kalciumban és magnéziumban dús, kénes, enyhén radon tartalmú gyógyvízben.

Széchenyi gyógyfürdő és uszoda

Budapest szívében, a Városligetben, a belvárostól csupán egy kőhajításnyira található a történelmi szépségű Széchenyi gyógyfürdő. Az építészet és művészetek szerelmeseinek kifejezetten ajánlott a múlt század elején épült fürdőkomplexum, amely nem mellesleg Európa legnagyobbja. Nemcsak a külalakja impozáns, belsejében is számos neves művész remekműve díszeleg. Ugyanakkor a víz gyógyhatásairól se feledkezzünk meg: nőgyógyászati, vérkeringési és mozgásszervi panaszokkal küzdők gyógyvize ez, amely a két kútból 74,5 és 77 Celsius fokon tör fel. A termálvíz legfontosabb összetevői a hidrogén-karbonát, a szulfát, a nátrium és a kalcium. Az itteni ivóvizes kúra pedig a bélrendszer betegségeinek gyógyásza, mivel az előzőleg felsoroltak mellett fluoridot és alkáliákat is tartalmaz.

Miskolctapolca Barlangfürdő és Barlang Aquaterápia

A miskolctapolcai barlangfürdő azért került fel a listánkra, mert igazán különleges elegye a természet csodáinak és az emberi képzelőerőnek. A barlangban kialakított fürdőre már a törökök is felfigyeltek, de kedvelt fürdőhellyé csak az ő uralmuk után vált. Azóta is népszerű a gyógyfürdő, leginkább az ízületi bántalmaktól szenvedők körében. A barlangban a mészköves forrásból feltörő víz hőmérséklete 28-32 Celsius fok, fő összetevői a hidrogén-karbonát, a kalcium és a magnézium. A barlangfürdőbe olyanok is szívesen látogatnak, akik a hagyományostól eltérő fürdőkörnyezetre vágynak.

Harkányi Gyógy- és Strandfürdő

Magyarország déli részén, Baranya megyében található az a gyógyfürdő, amelynek forrását majdnem kétszáz éve fedezték fel. A terület akkori tulajdonosa, a Batthyány család nem habozott, alapított itt egy fürdőt, melyről később kiderült: a reumások fellegvára, ráadásul a pikkelysömört is bizonyítottan gyógyítja. Jöttek is ide szép számmal, közel kétszáz év alatt számos gyógyulni vágyónak enyhítette fájdalmát a termálvíz. A csodavíz azonban nem ajánlott mindenkinek. A daganatos, a szív- és érrendszeri betegséggel küzdők jobb, ha elkerülik a harkányi gyógyfürdőt. Vize alkáli-hidrogénes-karbonátos, a kénes vizek csoportjába tartozik.

Makói Termál- és Gyógyfürdő

Ha azt mondjuk, Makó, valószínűleg mindenkinek a világhírű hagyma jut az eszébe. Így volt ezzel Makovecz Imre is, aki megtervezte a Hagymatikumot, vagyis a Makó város gyógyvízforrása köré épített fürdőt. Beszédes a neve, hiszen maga az épület kívül és belül is jól szimbolizálja a város jelképét. A gyógyfürdő a legújabbak közé tartozik, mivel nem sokkal több mint hatvan éve fedezték fel az első kútforrást a városháza udvarán. A termálvizek között is egyedülálló köszönhetően a marosi gyógyiszap enyhén radioaktív, különös összetételének, amely jótékony hatással van egyebek mellett a mozgásszervi és reumatológiai betegségekre, a lumbágóra. Gyógyvize 41-62 Celsius fokos, összetétele pedig nátrium-hidrogén-karbonátos, az ízületi és gerinckopásos betegségek, az ízületi gyulladások, az ideggyulladások, az idegfájdalmak, valamint az idegbénulás és a sorvadt izmok gyógyítására alkalmas.

Fabulo

Szerző: Mayer András
Fabulo.hu