Erősítő torna (statikus)

A következő két torna a #Napiminimum sorozat erősítő gyakorlatait foglalja össze, ebből most az első a statikus változattal foglalkozik. Leegyszerűsítve két csoportba sorolhatjuk izmainkat - vannak a gyors és a lassú mozgásúak. Ezek figyelembevételével, valamint hangulatunknak megfelelően választhatunk lassú (statikus) vagy gyorsabb (dinamikus) gyakorlatsorokat.

Erősítő torna (statikus) - Napi minimum (10 perc)


Sokunkban fogalmazódik meg a kérdés: vajon miért kell, hogy erős legyek?

Először is tegyünk különbséget az “izmos” és az “erős” fogalmak között. Nem azért erősítünk, hogy dagadó izmokat fejlesszünk, hanem azért, hogy stabilitást érjünk el. És miért fontos mindez? Mert így biztonsággal tudjuk mozgatni egész testünket, illetve megérezhetjük mozdulatainkban, hogy mi uraljuk a mozgásunkat.

Egy sportoló vagy egy jógi testalkata általában szikár, ezért könnyedén elbírja a testét, megtartja magát a karjain, egyenes a gerince és rugalmas a járása. Ezekből látszik, számára a test egyáltalán nem teher!

A mi esetünkben a mindennapos tevékenységeinkben kell, hogy megnyilvánuljon az aktív mozgás eredménye. Legyen cél a fiatalos járás, a könnyedén elvégzett fizikai munka, a kevesebb fekvés (több aktivitás) és az örömteli hosszabb távú gyaloglás is.

Hogyan fogjunk hozzá a célunk eléréséhez? Választhatunk pl. különböző eszközöket: súlyokat, ellenállásokat. Azonban én a saját testsúllyal való gyakorlást tartom a legjobbnak és egyben a legegyszerűbbnek is. Számos mozdulat van, amelyet ha tökéletesítünk vagy növeljük az ismétlésszámukat, csodálatos eredményt érhetünk el.

A mostani részben a gyakorlatok azért statikusak, mert a mozdulatokat több-kevesebb ideig kitartjuk, és a mozgás dinamikája lassított - ezáltal növeljük meg testi erőnket. Ez a torna a koncentrációt is fokozottan igénybe veszi. Így, ha figyelmünkkel követjük mozgásunkat, az megsokszorozza a hatást. Már napi 10 perc ráfordított idővel érhetünk el hamar eredményeket. Bármikor hozzáfoghatsz, sosem késő elkezdeni.

Sorozatunkat két hét múlva a dinamikus erősítő tornával folytatjuk.

Találkozzunk minél gyakrabban, akár mindennap!

Mindannapi torna - Avatar

Szerző:
Vörös Vera, gyógytornász és mozgásterapeuta
mindennapitorna.hu