Felvidéki fürdőtúra

Délnyugat-Szlovákia 8 legjobb gyógy- és termálfürdője

Magyarország északi határától csupán pár kilométerre számos felvidéki gyógy- és termálfürdő várja a látogatókat. Összeválogattuk a délnyugati régió legjobbjait, amelyek nemcsak közel vannak a határhoz, a legtöbb helyen magyarul is beszélnek, ami szintén nagy előny lehet. Ráadásul a fürdőkomplexumok mellett kirándulóhelyekkel, történelmi nevezetességekkel is találkozhatunk. Összeállításunkban ezeket vesszük sorra a határtól való távolság sorrendjében.

Párkány – Vadaš Thermalpark (Štúrovo)


Párkány város Esztergom közelében, a Duna túloldalán található. A két várost az 1894-1895 között épített, Ferenc József lányáról elnevezett Mária Valéria híd köti össze, amelyet 2001-ben adtak át újra, hiszen a második világháború alatt a visszavonuló német csapatok felrobbantották azt. Ma már akár gyalog is könnyen el lehet jutni az egyik partról a másikra.

A Párkányban feltörő termálforrást 1973-ban fedezték fel, azóta a termálpark évről évre növekszik. Mára Szlovákia egyik legnagyobbja, amely 24 hektáron terül el. A medencék közül a hullámmedence egyedülálló az országban. Talán éppen emiatt az egyik legnépszerűbb szlovákiai fürdőhely a külföldi turisták körében is. A fürdő másik nagy előnye, hogy a közelben nemcsak természeti, hanem több történelmi látnivaló is akad. Ilyen például az esztergomi bazilika, amely a tízezer forintos bankjegyen is látható, ráadásul itt őrzik az Unicum titkos receptjét. Közel van a visegrádi fellegvár is, a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban pedig remek túrázási lehetőségek kínálkoznak. Az évenként megrendezésre kerülő párkányi Simon-Júda-vásár is sok százéves hagyományra tekint vissza, érdemes ezért a termálfürdői látogatást a megrendezésének idejére, őszre időzíteni.

Révkomáromi termálfürdő (Komárno)


Az első világháborút lezáró trianoni békeszerződés után vágták ketté Komáromot. Azóta a hagyományos elnevezése Észak-Komárom vagy Révkomárom (Szlovákia) és Dél-Komárom (Magyarország). A város erődrendszere ma is átnyúlik az országhatáron, a Monostori erőd a magyar, a Csillag- és az Igmándi-erőd a szlovák oldalon található. Ezek jelenleg kiállításoknak adnak otthont, kulturális célokat szolgálnak. Az első erődítményt még a rómaiak építették, a fürdőkultúra megteremtése is a hozzájuk kötődik.

Az itt feltörő vizet 1967-ben nyilvánították gyógyvízzé. Komáromnak nemcsak a magyarországi, a szlovákiai oldalán is van termálfürdő, érdemes kipróbálni mindkettőt. A révkomáromi fürdő vize nőgyógyászati betegségek ellen hatékony, de az ízületi és a reumás fájdalmak enyhítésére is alkalmas. A nyári időszakban inkább strandként üzemel, ugyanakkor télen is látogatható. Igaz, ekkor csak korlátozott számban várja a pihenni, kikapcsolódni vágyókat. Mindössze 40 vendéget tud fogadni két medencéjével. A csendes, nyugodt pihenésre vágyók számára viszont pont ez teszi ideálissá.

Nagymegyer – Thermal Corvinus (Veľký Meder)


Nagymegyer az Alsó-Csallóköz központja, Komárom és Pozsony között fekszik. A város szélén látható a Mátyásfa. A legenda szerint az igazságos király egy csallóközi vadászata alkalmával ehhez a fához kötötte ki lovát, a vaskarika pedig belenőtt a fatörzsbe. A hagyományra építő rendezvény az évente, 2019-ben már 12. alkalommal megrendezett Nagymegyeri Corvin Mátyás Napok, ahol Mátyás életének és legendáinak egy-egy epizódja is megelevenedik.

A város fő kulturális értéke azonban a termálfürdő. Két gyógyvizes forrása van, amelyek hőmérséklete 57-68 Celsius fok, egyebek mellett a mozgásszervi és ízületi megbetegedésekre van jótékony hatással. 1974-ben nyílt, az évek során több medence épült, hogy minél nagyobb közönség élvezhesse a gyógyvíz előnyeit. Napjainkra rekreációs központ alakult itt ki, többféle szaunával, sókamrával, masszázscentrummal, valamint vízi csúszdákkal. Győr központjától mindössze 26 kilométerre fekszik, ráadásul a Győr–Nagymegyer vonalon naponta több járat is közlekedik, így könnyen odajuthatnak azok is, akik inkább a tömegközlekedést választják.

Pati Termálfürdő (Patince)


A főleg fehér borairól híres neszmélyi borvidék szomszédságában található, Komáromtól 12 kilométerre, keleti irányban. Akik a borok és a pihenés mellett a túrázást is szeretik, azoknak tökéletes túrahelyszín lehet a közelben lévő magyarországi Gerecse Tájvédelmi Körzet.

Írásos emlékek szerint a termálvízforrásról már a római korban is tudtak, és a meleg vizet már akkor pihentető, gyógyító fürdőzésre használták. A 17. és a 18. században a maitól teljesen eltérő, fürdőkádas megoldásokat alkalmaztak a gyógykúrára. Napjainkban a fürdőzés sokkal kényelmesebb, ugyanakkor a gyógyhatás az évek során mit sem változott. Az év bármely időszakában látogatható, hiszen ez Szlovákia legnagyobb beltéri fürdőkomplexuma. Mostanra wellnesshotel is épült Paton, megteremtve ezzel a maximális pihentető élményt.

Gyűgyi gyógyfürdő (Dudince)


A Börzsönytől északra, Ipolyságtól (Šahy) 15 kilométerre fekszik a fürdőváros. Egyes feljegyzések szerint a falu forrásai és azok gyógyhatásai már a kőkorban is ismertek voltak, később a rómaiak létesítettek itt fürdőt. A legenda úgy tartja, a fürdő gyógyhatása egy tündérnek, Dudinkának köszönhető, akiről a helység a szlovák nevét is kapta.

A termálfürdő nemcsak az idősebbeknek ajánlott, számos, gyerekeknek kialakított attrakcióval is rendelkezik. Ugyanakkor a víz gyógyhatásai vitathatatlanok: a mozgásszervi és idegrendszeri megbetegedésben szenvedők tüneteit enyhíti. A gyógyfürdő forrásának 30 Celsius fokos vize ásványokat, klórt, nátriumot, ként és kalciumot tartalmaz. Középkelet-Európa egyetlen gyógyvize, amely egyszerre képes gyógyítani a szív- és érrendszeri, valamint a mozgásszervi problémákat. A víz kiválóságának bizonyítéka, hogy a helyi kénes ásványvizet 1909-től 1924-ig palackozták és exportálták.

Thermalpark Dunaszerdahely (Dunajská Streda)


A város a csallóközi kulturális élet központja, a második legnagyobb magyar többségű felvidéki város Komárom után. Dunaszerdahely és az egész Csallóköz büszkesége a helyi futballcsapat, a Magyarországon is ismert és elismert DAC. Emellett otthont ad a Csallóközi Múzeumnak, itt találják meg a népművészet és színház iránt érdeklődők a Tündérkert Művészeti Fesztivált. Más típusú szórakozást kínálnak a Dunaszerdahelyi Zenei Napok, ahol az operáé és a jazzé a főszerep, szeptemberben pedig minden évben megrendezik a Csallóközi Vásárt. A várost járva könnyen találkozhatunk az organikus építészetre jellemző épületekkel, amelyek többsége Makovecz Imre munkásságához köthető.

Nemcsak ezekért érdemes ellátogatni Dunaszerdahelyre, hanem az egész évben látogatható Thermalpark miatt is. A forró gyógyvízben a pihenni vágyók megmártózhatnak, de a kisgyerekkel érkezőknek sem kell aggódniuk, hiszen számos, gyerekeknek is szánt medence van a dunaszerdahelyi fürdőben. 2012-ben teljesen felújították, így modern környezet várja a feltöltődni vágyókat. A fürdőhöz tartozó szaunavilágban kilenc különböző látványosság áll a vendégek rendelkezésére: egyebek mellett BEMER terápia, bioszanua, sókabin, jégkút és élményzuhanyok.

Bellegszencse termálfürdő / Wellness Centrum Aquamarin (Podhájská)


A termálfürdő a 2000-es évek nagy felfedezettje. Az évezred elején a kutatások kimutatták, hogy vizének összetétele szinte teljesen megegyezik az Izrael és Jordánia határán lévő Holt-tenger vizével. A felfedezésnek és a 83 Celsius fokos forrásvíznek köszönhetően a bellegszencsei fürdő igencsak közkedvelt lett a relaxálni szeretők körében. Jelenleg inkább a nyári szezonra fókuszálnak, hiszen télen csak három beltéri medence érhető el. A gyógyvizet már 1973-ban feltárták, azonban a fürdő fejlesztése és nemzetközi felfedezése lépésről lépésre haladt. Ahogy növekedtek az igények (először a cseh és német turisták körében), úgy épült egyre több belső, majd külső medence, illetve kiszolgálóegység. A bellegszencsei fürdő Érsekújvártól 28 kilométerre, Komáromtól pedig 50 kilométerre fekszik.

Mezőkeszi fürdő / Thermal Park Nitrava (Poľný Kesov)


Nyitrára látogatva szinte megelevenedik a történelem, hiszen a Nagymorva Birodalom fővárosa ez a település volt, majd az Árpád-korban hercegi székhely, később megostromolták a tatárok, elfoglalták a törökök, a Rákóczi-szabadságharcban pedig a kurucok védték. A Várnegyed legkorábbi emlékei a XII. századból maradtak ránk. Itt hunyt el I. (Szent) László királyunk.

A történelmi jelentőség mellett a közelben lévő fürdő is kiemelkedő. Mezőkeszi 19 kilométerre található Nyitrától. Egész évben nyitva tart, igaz, nyáron sokkal több vízi csúszdát, programot lehet kipróbálni. A gyógyfürdő vize kedvezően hat a mozgásszervekre, a központi idegrendszerre, az ízületek regenerációjára és a reumás panaszokra is. A fürdő kellemes zöldövezetben terül el, amely szintén hozzájárul a rekreációs élményhez. Jelenleg csúszdafejlesztés van folyamatban, amelynek keretében hét csúszdával bővül a park. A legnagyobb szenzációval az adrenalinfüggőknek kedveznek: egy kabinba beállva megnyílik majd a talaj, és elkezdődik a zuhanás, amely a medencében ér véget.

Fabulo

Szerző: Mayer András
Fabulo.hu