Hogyan fejlődjünk a legnehezebb időszakainkban is?

Ez az év kihívások garmadáját állította elénk, és a rengeteg nehézség közepette nem egyszerű a fényt meglátni az alagút végén. Sokan a megélhetésünket, életünk álmát, társas kapcsolatainkat, a hobbinkat vesztettük el anélkül, hogy tudnánk, mikor ér véget ez az időszak, anélkül, hogy tudnánk tervezni a jövőnket.

Az elkövetkező hetek viszont nemcsak a közelgő tél, hanem a szigorúbb korlátozások és kijárási tilalom miatt is megnehezítik a helyzetünket. Ilyenkor sokunknak csappan meg az energiája, és borúsabban látjuk a jövőt. Emiatt kiemelten fontos, hogy mind lelkileg, mind fizikailag próbáljuk egyben tartani magunkat, erre pedig szerencsére számos eszköz létezik.

Balogh Mihály személyi edzővel és gerinctrénerrel és Rikter Levente coachcsal és mentorral beszélgettünk azokról a lehetőségekről és tevékenységekről, amik nem csupán az elkövetkező heteken segíthetnek át minket, hanem "békedidőben" is tudjuk őket alkalmazni felvértezve magunkat a negatív hatások ellen.

Tekintsünk lehetőségként erre a periódusra

A legnagyobb veszélyt az rejti magában ilyenkor, ha engedjük eluralkodni magunkon a bénító érzést, amit az okozhat, hogy egyikünk sem tudja, meddig fognak kitartani a korlátozások, és mit fog hozni számunkra a jövő.

Misi szerint "ami bent, az kint", ezért holisztikus személyi edzőként fontosnak tartja, hogy nem csupán a test, hanem a lélek egészségével is foglalkozzon, amikor felméri a hozzá érkezők állapotát, és kitalálja az edzéstervet számukra. Ez a mondás viszont arra is igaz, hogy ahogy érezzük magunkat, úgy látjuk a világunkat is.

Levi
fix pontok felépítését szorgalmazza az életünkben, hiszen ezek bármikor gyors segítséget és kapaszkodókat nyújthatnak, ha kibillenne az egyensúlyunk: ezekkel a kis mankóinkkal mindig úgy érezhetjük, hogy a kezünkben tartjuk a kontrollt.

Levi és Misi 6 pontban összeszedték, hogyan lehet lehetőséggé formálni a mostani nehezítő körülményeket. Amint sikerül tudatosan figyelni arra, hogy ezekben a napokban elkezdjünk olyan tevékenységeket, amiket eddig halogattunk, vagy nem volt rá időnk, akkor ezek a hetek olyan szokások kialakításában is segíthetnek, amiknek köszönhetően az életünket is gyökeresen megváltoztathatjuk.

Vegyünk egy nagy levegőt, nyugodtan fújjuk ki és nézzük meg, mit tehetünk, hogy a legjobbat hozzuk ki az elkövetkező hetekből. 

Hogyan fejlődjünk a legnehezebb időszakainkban

1. Legyenek fix pontjaid a napjaidban, heteidben!

Ezek segítenek egyben tartani téged és fejlődési pályára állítani.

  • Írd be a naptáradba, hogy hetente hányszor és mikor mozogsz, sportolsz. A rendszeres testmozgás oldja a stresszt, kikapcsol és védi az egészséged, erősíti az akaraterőd, formálja a jellemed.
  • Meditálj rendszeresen, és ne felejts el előre dedikálni erre időt mindennap! 10-20 perc elcsendesedés a legjobb pihentetése az elmének, kikapcsolása az „agyalásnak”. Csak hallgass egy kellemes zenét, lazítsd el sorban a tested minden izomcsoportját, és koncentrálj a légzésedre. Ha jön egy gondolat (ne aggódj, valószínűleg cikázni fognak), csak engedd tovább, és hozd vissza a figyelmed a légzésedre. Ez a Te békés én-időd.
  • Vezess be reggeli és esti rutinokat! Mozgás, jóga, meditálás, naplóírás, váltózuhany és bármi, ami Neked segít reggel beindítani a napod, este pedig elcsendesedni, „bemelegíteni” egy pihentető alvásra. Mindezt TV, telefon, internet helyett.


Ez Rólad szól, nincs szükség semmilyen külső ingerre, kíméld meg magad. Hidd el, semmiről nem fogsz lemaradni.

2. Adj hálát magadnak!

Naponta adj hálát friss élményekért, saját erőfeszítéseidért, bármilyen apró vagy nagyobb dologért, ami kiváltja belőled a hála érzését! Ezzel elkezdjük észrevenni a pozitív dolgokat körülöttünk, magunkban, az életünkben.
Hetente tekints vissza az elmúlt napjaidra, és vess számot, mik azok a dolgok, amiket kihívásként értékeltél, amikből tanultál, mik azok, amiket győzelemként könyvelsz el és mik a hálapontjaid.

3. Írj!

Vezess naplót, írd ki magadból az érzéseidet egy papírra! Nagyon sokat segíthet a nehézségeink és az érzelmeink feldolgozásában.

4. Alkoss, kezdj el egy új hobbit!

Legyen hobbid, foglald le magad, alkoss valamit, fejleszd magad. Hozz létre valamit az életedben vagy akár másokéban.

5. Kapcsolódj másokhoz!

Telefonon, interneten egy kávé vagy tea mellett beszélgess távolabb lévő barátaiddal és szeretteiddel, támogasd őket, és Te is támaszkodj nyugodtan rájuk!
Ezért vagyunk egymásnak!

6. Ne félj segítséget kérni!

Ne légy rest, vegyél igénybe külső szakmai támogatást. Ez lehet egy személyi edző, egy csoportos edzés, egy coach, egy pszichológus.
Nem vagyunk egyedül, és nem kell egyedül átvészelnünk a nehezebb pillanatokat. 

Hallgasd meg a rövid videóinterjút Levivel és Misivel, és kezdd el a fejlődést még ma!

" width="300" height="150" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen">

Ha készen állsz a kihívásra, hogy életed legjobb időszakává váljanak a következő hetek, segítünk!

Balogh Mihályt erre a linkre kattintva érheted el, Rikter Leventét pedig erre a linkre kattintva.

Ha pedig otthoni edzéshez, jógázáshoz vagy meditációhoz keresel eszközöket, akkor a fitnesz eszközök vagy a jóga és meditációs eszközök kategóriák termékeit ajánljuk figyelmedbe.

Fabulo

Szerző:
Matuszka Beáta
www.fabulo.hu