Hogyan válasszunk megbízható és időtálló masszázságyat egy életre?

Olvasd el, mielőtt masszázságyat vásárolsz, ha fontos számodra a megbízhatóság és a tartósság...

Öt életre szóló tanulság a masszázságyakról

Nem kérdés, hogy masszőrként a legfontosabb munkaeszközünk a masszázságy. Az viszont már komoly dilemma lehet, hogy vajon melyik a legjobb masszázságy számunka hosszútávon? Akár kezdőként, akár profi masszőrként indulunk neki a keresgélésnek.

Előbb masszőrként, később a Fabulo webáruház csapatával közösen hosszú utat tettünk meg azért, hogy mára olyan minőségi, válogatott kínálatot tudjunk prezentálni, amely bizonyított. Kizárólag olyan termékeket kínálunk, amelyek megbízható munkaeszközei lehetnek azoknak az elhivatott szakembereknek, akik egész életükben arra képzik magukat, hogy mások jobb bőrben érezzék magukat.

Az alábbi cikkel segíteni szeretnénk a masszőr kollégáknak, hogy ne kövessék el a hibáinkat, spórolják meg a tanulópénzüket és az idegszálaikat. Megosztjuk inkább, hogy mi alapján lehet felismerni egy megbízhatatlan és rossz minőségű masszázságyat, hogy ezekre a tulajdonságokra külön odafigyelve elkerüljenek egy előnytelen vásárt. Közel egy évtized saját tapasztalatát gyúrtuk egybe, a Fabulo webáruház vásárlóinak visszajelzéseivel és az ügyfélszolgálatunkon dolgozó kollégák észrevételeivel együtt.

Most pedig jöjjön az az 5, életre szóló tanulság a masszázságyakról.

1. A masszázságyat elsősorban a vendégnek vesszük, nem magunknak

Frissen tanfolyamot végzett kezdő masszőrként anno ugyanúgy indulhattam neki a masszázságy keresésének, mint legtöbbünk. Bújtam a netet és körbekérdeztem masszőr ismerősöket, hol és milyen masszázságyat vegyek, aminek minősége megfelelő lesz számomra.

Sajnos az első masszázságy, amibe saját szerzeményként belefutottam - finoman fogalmazva - nem volt időtálló. Egy hónap után vissza kellett vinnem, mert nem csupán nyikorgott, hanem hintázott is, és a vendégeim konkrétan szédültek rajta. Mondanom sem kell, iszonyatosan kellemetlen volt.

A következő választás már profibbnak mutatkozott. Egy több színben is elérhető, meseszép favázas masszázságyat szereztem be. Idővel kiderült, a szép külső nem minden. A kezdetben esztétikus, színes kis masszázságyam nem bírta az intenzív használatot. Fél év után le kellett cseréljem, mivel recsegett-ropogott és a vendégek már ennyi idő alatt kifeküdték a szivacsát, ráadásul a műbőr hámlani kezdett és több helyen be is repedt. Nem volt éppen egy kellemes, szívderítő látvány.

Tapasztalat hiányában nem nehéz hibás döntést hozni. Aki a második vagy harmadik masszázságyát veszi, már pontosan tudja, mit keres, milyen igényei vannak, mit kell, hogy tudjon az áhított masszázsasztala.

Óriási tévhit, hogy kezdőként mindenképp egy olcsó, akár szupermarketben kapható masszázságyat vásároljunk. Sokan úgy gondolkoznak, hogy ki tudja, mennyi ideig fogunk masszírozni, masszőrnek születtünk-e - ússzuk meg hát a lehető legolcsóbban az indulást. Én egy életre megtanultam és meg is fizettem az árát annak, hogy induláskor egy olcsó ágyat akartam venni. 

Érdemes tehát tudatosítani, hogy a masszázságyat nem magunknak, hanem vendégeinknek vesszük. Ha ők nem érzik magukat rajta biztonságban és kényelmesen, második alkalommal nem kérnek majd a "kényeztetésből", és így lehet épp a visszatérő vendégek hiánya töri kerékbe frissen indult karrierünket.

A Fabulo ágyakon pontosan ezért van egy különleges, időtálló Deluxe Skin-Touch kárpitozás, amit egyébként szabályosan kínoznak minden egyes tesztelésnél. Ráadásul például magas százalékú alkohollal is megsúrolják, és ekkor sem enged el a festék, nem szárad ki a kárpit. Természetesen ez csak egy a Fabulo minőségbiztosítási rendszerei közül, ami a fekvőfelület kényelmét és időtállóságát illeti, további rendszerek felelnek a szerkezet stabilitásért és tartósságáért.

A HABYS® minőség 25 éves mérnöki és tervezői tapasztalat, valamint szakemberekkel való szoros együttműködés eredménye.

A Soft & Quiet rendszer kiváló minőségű habszivacsok és illesztések egyedülálló kombinációja, amelyek stabilitást és csendet biztosítanak a kezelések során. A gondosan összeválogatott alapanyagok teszik a HABYS® ágyakat ellenállóvá a deformitásokkal szemben, melynek köszönhetően hosszú évekig biztosítanak tökéletes kényelmet a masszőrnek és a páciensnek egyaránt.

A Strong & Safe egy rendkívül összetett rendszer a gyártási folyamatok megszervezésére. Magában foglalja a tervezést, kivitelezést, valamint a gyártáshoz szükséges alapanyagok kiválasztását. Ezen tényezők együttesen teszik a HABYS® kezelőágyakat kiemelkedővé stabilitás, ellenállóság, élettartam és biztonság tekintetében.

Sokáig kerestük azokat a gyártókat, ahol megfelelőek a minőségbiztosítási rendszerek, amik garantálják azt, hogy az ágyaknak minden egyes alapanyagát már a gyárba érkezéskor bevizsgálják, hogy csupán első osztályú anyagok kerüljenek feldolgozásra. Szerencsére sikerült olyan gyártókat és beszállítókat találunk, ahol folyamatosan tesztelik a masszázságyakat, így mi is nyugodt szívvel forgalmazhatjuk őket.

2. A fotó nem minden, figyeljünk a részletekre

Sajnos a stúdiófotóknak és a grafikai utómunkának köszönhetően a képernyőn tökéletesnek tűnhet az ágy, azonban korántsem biztos, hogy ugyanolyan szép, amikor megérkezik.

A masszázs világában való elmélyüléssel egy időben építgettem a Fabulo webáruházat. Már a masszírozást megelőzően is forgalmaztam egészségmegőrző és rehabilitációs termékeket, és ahogy egyre több tapasztalatot szereztem az egyes masszázskiegészítők használata során, a kínálatot is folyamatosan bővítettem masszőr kellékekkel

A bővítéssel azonban a problémák is sűrűsödtek és a reklamációk garmadáját kellett orvosolnunk. A masszőrbecsületünknek és a kollegialitásnak köszönhetően, minden egyes ágyat megjavítottunk vagy kicseréltük, ha már nem lehetett rajta segíteni.

Később, hogy megelőzzük a reklamációkat és megóvjuk cégünk jó hírét, a raktárunkba érkező masszázságyakat a forgalomba engedés előtt egyenként kicsomagoltuk és átnéztük. Amit lehetett, megerősítettünk, kijavítottunk, meg is tisztítottuk őket, de még így is volt, amit egyenesen likvidálni kellett, vagy szétszedtük alkatrésznek, mert vállalhatatlan állapotban érkezett a beszállítótól.

A leggyakoribb esetek, amikbe mi magunk is belefutottunk:
  • A képen még szépen lefestett masszázságy ütött-kopott lakkozással érkezett
  • A fekvőfelület szivacsa be volt horpadva, kényelmetlenné téve a masszázst
  • A bőr eleve sérült, karcos volt, amitől hamarabb szakadásnak indult
  • A varrások nem voltak rendesen eldolgozva, állandóan megkarcolva a masszőrt és vendégét.

És ezt még lehet fokozni. Attól, hogy ugyanazt kapjátok, amit a képen láttatok még korántsem biztos, hogy a masszázságy használatával is meg lesztek elégedve. A silány minőségű ágyakon néhány alkalom után érzékelhetitek, hogy a műbőr gyorsan kiszárad, megkopik, berepedezik, a varrásoknál pedig szétválik. A szivacs hamar elveszti az eredeti formáját. Valljuk be, nem valami esztétikus egy ilyen masszázsasztalra fektetni a vendéget.

Amint ezekkel szembesültünk, azonnal megszüntettük ezen termékek forgalmazását, hiszen gyakorlatilag a gyártó helyett nekünk kellett elvégeznünk a minőségbiztosítást. Szerencsére napjainkban már csak többszörös lakkozással, vastag és sűrű habszivaccsal, illetve időtálló kárpittal árusítjuk az asztalainkat.

3. A terhelhetőség nem csak egy adat, hanem alapvető biztonsági szempont

Habys kezelőágyak kivételesen magas teherbírása - statikusan akár 1500 kilót is elbírnak!

Ha egy gyártó azt írja, hogy 200+ kilogrammos a terhelhetősége a masszázságynak, akkor hogyan szakadhat be a falemez, vagy hogyan törhet ki az ágy lába?

Általában nincsenek kétszáz kilós vendégeink, a 100-120 kilós vendégeknél, ha rá is nyomunk 50-60 kilóval, még így sem léphetjük át a terhelhetőség határát. És ha így is összeszakad egy masszázságy, akkor ott valami nem stimmel.

Amikor a gyártónál reklamáltunk, az a visszautasító válasz érkezett, hogy egypontos terhelés történt. Micsoda? A vendég nem Superman-ként, kezeit és lábait kinyújtva, egyenletesen terhelve repült fel az ágyra? Még szép, egy a mozgásában korlátozott, túlsúlyos vagy idős vendég térdelve, könyökölve fekszik fel vagy fordul meg a kezelőágyon. Ezt a terhelést egyszerűen ki kell bírnia a kezelőágynak és pont.

Jegyezze meg mindenki, hogy a terhelhetőség nem csak egy adat. Itt a vendég biztonságáról van szó! Ha veszélyeztetitek egy vendég egészségét, akkor valószínűleg nem jön vissza hozzátok akkor sem, ha ezek után egy első osztályú ágyat szereztek be, és szerencsétek van, ha nem perel be.

Összedőlő, beszakadó ágyak után döntöttünk úgy, nem forgalmazzuk tovább ezeket a masszázságyakat, és mi magunk gyártatjuk őket, extra vastagságú, biztonságos és törésbiztos rétegelt lemezzel, amelyeknek nem árt sem az egypontos, sem a nagyobb, statikus vagy dinamikus terhelés. Lehet rajtuk nyugodtan forgolódni, térdelni vagy könyökölni, biztosan nem szakadnak be és nem csuklanak össze. Első a biztonság.

4. Nem minden stabil, ami annak látszik

Állandó kérdésként kapjuk vásárlóinktól, hogy fa vagy alumínium szerkezetű masszázságyak a stabilabbak? Melyiket válasszák? Nem ez a lényeges kérdés, mindkét szerkezet lehet stabil vagy ingatag, az ördög itt is a részletekben rejlik…

Alumínium szerkezetű masszázságyak

A múltban többször találkoztunk olyan alu szerkezetű masszázsággyal, ahol a gyárban nagyobb menetet fúrtak a vázszerkezetbe, mint maga a csavar, így esélytelen volt, hogy az ágy stabil maradjon. Arra jöttünk rá, hogy minél több csavar és mozgóalkatrész van a masszázságyban, annál kisebb az esélye, hogy fix maradjon. Éppen ezért például az aluvázas masszázságyaknál áttértünk olyan szerkezetekhez, amik hegesztettek, így biztosan nem fognak sem kilazulni, sem inogni.

Fából készült masszázságyak

A fa szerkezetű ágyak esetében a legfőbb kérdés, a keresztpanel vastagsága. Ez az elem fogja ugyanis össze a lábakat az ágy elejénél és a végén. A gagyi ágyaknál ezek a keresztpanelek olyan vékonyak, hogy szabályosan meg lehet pengetni őket, ergo minimális tartást tudnak csak biztosítani, hamarabb válnak instabillá és kezdenek el nyikorogni.

A merevítést feszítőkötelek, huzalok biztosítják. Itt érdemes figyelni arra, hogy ezek kellően vastagok, erősek legyenek és az sem árt ha védőburkolattal vannak ellátva. Gyakran találkozunk olyan megoldásokkal, ahol a huzalok rendkívül gyengék és rosszul vannak rögzítve, így nem tudják ellátni a funkciójukat. Sokszor nem is szimmetrikusan vannak felfúrva, ezért egy oldalra húzzák el a masszázságyat, konkrétan eldeformálva azt.

Összegezve, az a jó hírünk, hogy mind a kettő lehet jó választás, de nem árt, ha figyelünk erre a néhány kritikus részletre. Két minőségi ágy közül pedig válasszuk azt, amelyik jobban tetszik nekünk, amelyik jobban illeszkedik a szalonunk, masszírozó helységünk megjelenéséhez, legyen az fa vagy alu szerkezetű masszázságy.

5. A kiegészítőkben ne kössünk kompromisszumot

Ismerős az érzés, amikor látod, hogy milyen jó áron kínálnak egy masszázságyat és még különféle kiegészítő is jár hozzá ajándékba? Fejpárna, kéztartó, elülső kéztartó, táska, minden, amit csak el tudsz képzelni. Aztán, amikor megérkezik, akkor csak egy dologra tudsz gondolni: bárcsak el sem küldték volna egyiket sem.