Teremts harmóniát az illatos ultrahangos aroma diffúzorokkal!

Nincs is kellemesebb annál, amikor a hűvös, lassan téliesre forduló novemberi időben a nappalit, hálószobát vagy a masszázsszalont kellemes, nyugtató, lazító vagy épp jókedvre derítő illóolajok lengik be. A párologtatás legbiztonságosabb és legkényelmesebb módja ma kétségkívül az ultrahangos aroma diffúzorok használata. Az elektromos párologtatókhoz felhasználható illóolajok száma szinte végtelen – mi most néhány nélkülözhetetlen, alap olajat ajánlunk.

Gyermekkoromban gyakran figyeltem, ahogy a nagymamám az ablakpárkányra, a radiátor fölé helyezi a szoba párásítását szolgáló vizestálkát, amelybe gyakran fahéjrudakat és narancshéjat helyezett. Ma már a nagymama módszereinél jóval hatékonyabb eszközöket vethetünk be akkor, ha szeretnénk, hogy lakásunk levegőjének páratartalma megfelelő legyen, ugyanakkor az illóolajok jótékony hatásait is élvezhessük.

Az ultrahangos párologtatók a hideg vízporlasztás elvén működnek. Ez azt jelenti, hogy az aromás párásító készülék nagyfrekvenciás ultrahangos elektromos rezgéseket alkalmaz, és a belecsepegtetett illóolajok pozitív és negatív részecskékre bomlanak és a részecskék finom, láthatatlan párává alakulnak.

A diffúzorok között létezik vízzel és „szárazon” működő – utóbbi azt jelenti, hogy vizet nem, csupán néhány csepp illóolajat kell belecseppentened. Az őszi-téli hónapokban azonban érdemes a vízporlasztásos diffúzorok mellett dönteni, hiszen a fűtés gyakran teszi szárazzá a lakás vagy más helyiségek levegőjét, amely a gyerekeknél és a felnőtteknél egyaránt szárazköhögést okozhat.

A diffúzorok felfrissítik és javítják a helyiség levegőjének minőségét, az egyes olajak antibakteriális, gomba- és vírusölő tulajdonságaiknak köszönhetően pedig elpusztítják a baktériumokat, gombákat és a penészt, csökkentik a levegő vegyszer- és nehézfém tartalmát. Egyes illóolajok tisztítják és fertőtlenítik a levegőt, valamint hozzájárulnak az allergiás tüntetek csökkenéséhez és a légzés megkönnyítéséhez is.

Az illóolaj párologtatók használata rendkívül egyszerű: dugd be a diffúzor kábelét a konnektorba, kapcsold be, és élvezd a kellemes, illatos, gyógyító hatású levegőt. A diffúzor csendesen üzemel, így akár éjjel is bekapcsolva hagyhatod! Az optimális működéshez már 15 perc elég!

A Fabulo diffúzorok ízléses, modern külsejüknek köszönhetően bármelyik nappali vagy hálószoba díszévé válhatnak, és mindenképpen érdemes egyet beszerezned, ha masszázs- és kozmetikai szalont üzemeltetsz. Vendégeid a sötét, ködös téli hónapokban nem csak a kellemes illatok miatt lesznek hálásak: a diffúzoroknak ugyanis színterápiás hatásuk is van, hiszen hétféle színárnyalat állítható be rajtuk.

És most lássuk, milyen illóolajokat érdemes használnod a diffúzorokban!

 

Litsea Cubeba citrusos illoolajLitsea cubeba

A faggyúfa nedvéből származó Litsea Cubebát másképp verbénának is nevezik. Édes, fűszeres hatású olaj, citrusos jegyekkel – ez utóbbiak mindig hangulat- és közérzetjavító és kedélyjavító hatású, ezért különösen hasznunkra lehetnek a komor téli hónapokban vagy a karantén okozta kényszerű bezártság idején. Ez az illóolaj ráadásul semlegesíti a szagokat, tisztítja és fertőtleníti a levegőt, erősíti az immunrendszert, fájdalomcsillapító és nyugtató hatású. Elmélyült szellemi munkához és tanuláshoz is érdemes ebből párologtatnunk, hiszen jó közérzetet biztosít, és segíti az elmélyülést és a koncentrációt. 

Saloos teafa illoolaj

Teafa

A teafa olaját az ausztrál őslakosok évszázadok óta használják. Ma, a koronavírus okozta világjárvány kellős közepén különösen nagy segítségünkre lehet: ez az illóolaj ugyanis a leghatásosabb természetes fertőtlenítőszer, amely akár a lakás, akár a masszázs- vagy kozmetikai szalon levegőjének frissítésére, tisztán tartására is alkalmas. A teafa erős fűszeres illata légtisztító hatású, ez az illóolaj ugyanakkor semlegesíti a kellemetlen szagokat és frissíti a levegőt is. 

Saloos citrom illoolaj

Citrom

Míg a Litsea cubeba csak jellegében citrusos, addig a citrom egyértelműen rendelkezik a citrusfélék összes pozitív hatásával: jókedvre derít és energetizál. A citrom illóolajnak erős vírusölő- és fertőtlenítő hatása van, ugyanakkor serkenti a test természetes védekezőképességét, tisztítja és tonizálja a nyirokrendszert és a bőrt. Emésztési zavarok, magas vérnyomás, reuma, herpesz, visszérproblémák esetén különösen hatásos, ugyanakkor javítja a koncentrációs képességet, serkenti a kreativitást és hatékony segítség lehet kimerültség, stressz, feszültség ellen is. 

Saloos levendula illoolaj

Levendula

Kétféle ember létezik: aki rajongva szereti és aki ki nem állhatja a levendula illatát. Valószínűleg ez utóbbi csoport tagjai vannak kisebbségben, hiszen a levendula talán a legismertebb, legkedveltebb, leggyakrabban használt illóolajunk. Fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatású, és ami a jó hír: sok illóolajjal ellentétben kismamáknál és gyermekeknél is bátran alkalmazható. Ha szeretnénk, hogy csemeténk jól aludjon, akkor lefekvés előtt cseppentsünk pár cseppet a gyerekszobai diffúzorba. A levendula illata nyugtatóan hat a felnőttekre is, ugyanakkor csökkenti a vérnyomást, hatékony fejfájás és migrén ellen is. 

Saloos narancs illoolaj

Narancs

A citroméhoz hasonlóan kellemes, frissítő hatású olaj, amely nemcsak nyugtatóan hat és jókedvre derít, de serkenti a sejtanyagcserét és a vérképződést, valamint hatékony segítség lehet láz és étvágytalanság esetén is. A narancs illatát általában azok is kedvelik, akik az erőteljesebb aromájú illóolajokkal már hadilábon állnak – bátran cseppentsd tehát a diffúzorodba otthon és a szalonodban egyaránt.

Fabulo

Szerző:
Horváth Dóra
www.fabulo.hu