Hogyan segít a vezetett meditáció félreállítani az egót és kiterjeszteni a figyelmünket?

A meditáció a lélek és a szellem kommunikációjára fordított figyelem. Akkor jön létre, amikor az elme hajlandó lemondani a külvilág ingereire adott válaszokról, lemond a test jelzéseiről, majd lemond a gondolatairól is. Eredményeként békés, harmonikus, egészséges, sikeres, természetesen áramló társadalmi élet alakítható ki magunk körül.

Napjainkban sok információval kell megbirkóznia az elménknek, így elkerülhetetlenné vált azon technikák alkalmazása, melyek segítségével az elme megtanul kinyitni a tudatosság magasabb régióiba. A közeljövőben tömegesen merülhet fel igény a meditáció által megélhető békére, a meditációs iskolákra, a vezetett meditációt szolgáltató forrásokra. A meditáció által átélt felszabadulást megtapasztalni meditációs gyakorlatok végzésével lehet. Az elme néhány nagyon egyszerű feladattal inspirálható. Relaxációval, vezetett meditációval szokatlan és új működésre ösztönözhető, ami a hagyományos értelemben vett hétköznapi rutinban nem fejlődik ki. Munkámmal azoknak az embereknek szeretnék segíteni, akik szeretnék a meditáció által tudatosságukat fejleszteni.

Sokakat érdekelhet, hogy mi történik valójában az elmében akkor, amikor a meditáció még nem egy kifejlődött tudás. Vajon a meditációs gyakorlatokkal mit lehet elérni a hétköznapi ember számára? Fejlődik a tudatosság, így létrejön az önmegfigyelés képessége a hétköznapokban is. Ennek hatására tudatossá válnak azok a folyamatok is, amikor az elme túlélő üzemmódba kapcsol és a harag, pánik, szorongás érzései miatt rendszerint beszűkülünk, elveszítjük a kontrollt. (Ez azt jelenti, hogy valamilyenné válunk, amilyenné amúgy nem szeretnénk, s elérünk valami mást, mint amit szerettünk volna.) Azon a ponton amikor ezt problémaként érzékeljük, dönthetünk úgy, hogy meghaladjuk az egó alacsony működéséből adódó viselkedést. Lépésről lépésre haladva így a hétköznapi ember számára is előbb-utóbb spirituális élménnyé válik a meditáció, s ez annyit tesz, hogy boldogabbá, harmonikusabbá változtatja létezését.

Vezetett meditációt, relaxációt alkalmazva az egó hajlékonyságának elérése a cél. Kifejlődhet az a képesség, amikor az egó hajlandó lemondani az irányításról, lemond a külvilág ingereire adott válaszokról, így megfigyelője marad az eseményeknek. Tehát, az egó hétköznapi események (harag, pánik, szorongás) közben meditál. Sokan azt gondolják, hogy az egó valami szükségtelen és félreállítandó romlott részünk. Nagyon fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy ez a részünk fogja megadni az engedélyt a magasabb tudatosságon való működésünkhöz. Így tehát nem a megsemmisítése a cél, hanem az, hogy egy érzelmileg kritikus helyzetben félre tudjon állni, s beszűkülés helyett engedje meditatív állapotba kiterjedni a figyelmet.

Fontos, hogy akkor hallgassunk vezetett meditációt, ha tudjuk, milyen változást szeretnénk elérni vele a viselkedésünkben. Például a teremtő meditációknak önmagában annyi értelme van, hogy segítségükkel egyre inkább problémaként érzékeljük a hiány, s előbb utóbb megértjük, nincs változás változtatás nélkül. Ezért eredményesebb, ha konkrét elképzelésünk van arról, hogy miben szeretnénk változni a meditáció hatására és erre kérünk módszert.

Kidolgoztam erre egy Holisztikus mentor programot. A programban átfogó, transzformatív úton kísérem végig az embereket. Asztro-analízissel segítem a célkitűzéseket, s feladatokkal segítek, hogy sikerüljön a változás a kívánt életterületen. A megfelelő meditációs vagy komplentációs gyakorlatokat javaslok, ami segíti az elakadások feloldását. Ha kell utaztatok, interaktív meditációt tartok, ezzel is a holografikus elme működésére irányítva az egót.

Azok kedvéért, akik a távolság miatt nem tudnak ellátogtni hozzám, illetve vendégeim kérésére, akik otthon is igénylik a vezetett meditációt, Youtube csatornát indítottam. Az első vezetett meditációmat már fel is töltöttem, gyerekkorból fennmaradt trauma oldására, tudatosítására alkalmazható. A meditáció hatására felszabaduló érzelmekkel új perspektívák nyílnak az önbizalom témakörében. Előfordult már veled, hogy nem tudtál egyenrangú felnőttként regálni egy adott élethelyzetben? Esetleg utólag jutott eszedbe mit és hogyan kellett volna tenned? Ezt a meditációt elvégezve rehabilitálni tudod azokat az alacsony rezgésű részeid, amik a motiválatlan, vagy ingerszegény gyermekkorból fájdalmas traumákkal rögzítik a figyelmed. A nap bernelyik szakaszában végezhető.

Vezetett meditáció: Önbizalom növelése a belső gyermek integrációjával
Kopcsó-Andrea

Szerző:
Kopcsó Andi, holisztikus coach és szakrális festő

Kopcsó Andi - Holisztikus rendszerű képességfejlesztés
Székesfehérvár / Győr