Melyik felvidéki gyógyfürdő hatásait élvezte Mátyás királyunk és Arany János?

A szlovákiai gyógyfürdőket bemutató sorozatunk negyedik részében az ország közepére látogatunk. Közöttük több olyan termálfürdő is van, amelynek különleges gyógyhatása nem elhanyagolható. Tanúskodik erről, hogy híres személyek is látogatták a múltban. Következzenek ezek nyugatról kelet felé haladva:

Vihnye vízi paradicsom (Vodný raj Vyhne)

A történelmi bányavárostól, Selmecbányától (Banská Štiavnica) csak néhány kilométerre fekszik a Selmeci-hegységben Vihnye település. Elsősorban a gyógyvizéről híres, ám a közelben fellelhető kőtenger nemcsak a geológusok, hanem a túrázást kedvelők körében is sikert arathat. A gyógyforrás a 13. századtól ismert. Fürdője már a 14. századtól működik, ám ekkor még csak egy helyi család privilégiuma volt a gyógyulás. A 17. században szélesebb közönség számára is elérhető lett, és rövid időn belül Közép-Európa egyik legismertebb fürdőjévé vált. Sajnos tragédia is érte. A 18. században teljesen leégett a faluval együtt, ám a helyiek összefogásával ismét visszanyerte régi pompáját. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy néhai vendégei között szerepel a magyar irodalom legendás alakja, Jókai Mór is. A gyógyító termálvíz 36,5 Celsius fokon tör fel, fő összetevője a magnézium, a kalcium és a vas. Ez utóbbi a közeli vasércbányákkal hozható összefüggésbe. Összetétele az idegrendszeri, a nőgyógyászati, az ízületi panaszokat és a szívelégtelenség tüneteit enyhíti. Nem elhanyagolható, hogy a lelki kimerültség ellen is igencsak hatásos. Kialakítása a relaxálni és az úszni szeretőknek is ideális, gyermekkel ide látogatni pedig igencsak jó döntés: csúszda és gyermekmedence is várja őket. Természetesen a masszázs, a szauna, a jakuzzi és a hidromasszázspad sem hiányzik a kínálatukból.


Szklenófürdő (Sklené Teplice)

A 16. század óta ismert és kedvelt szklenófürdői gyógyvíz 38 – 53 Celsius fokon tör a felszínre. Nagy mennyiségű magnéziumot és kalciumot tartalmaz, így a mozgásszervi bántalmak kiváló gyógyítója. Erre utal a fürdő jelmondata is: oázis a csontjainak. Alkalmazása kedvelt a műtétek utáni rehabilitáció során is. Összesen öt fürdőház szolgáltatásai közül választhatunk, amelyek 1835 és 1848 között épültek. A fürdőházak eltérő szolgáltatáscsomaggal és kényelmi szinttel állnak rendelkezésünkre. Európában is egyedülálló a Parenica-barlang, ahol szinte érintetlen természeti környezetben élvezhetjük a helyben fakadó 42 Celsius fokos gyógyvizet, amit nem kezelnek semmilyen vegyszerrel, naponta cserélik a teljes medencét. Különlegessé teszi az itteni vizet, hogy a bőrt nem szárítja, hanem hidratálja, így a bőrgyógyászati problémák esetén sem kell lemondanunk az élvezetéről. Kiegészítő szolgáltatásként aromaterápiát, masszázst, zuhanyoázist, finn- és infraszaunát, sóbarlangot és ózonterápiát vehetnek igénybe az ide látogatók.


HolidayPark Kovácsfalva (Kováčová)

A település Zólyom (Zvolen) és Besztercebánya (Banská Bystrica) között egy őspark közepén fekszik. A forrás vize 48 Celsius fokos, 502 méteres mélységben fakad, szulfátot, hidrogén-karbonátot, magnéziumot és kalciumot tartalmaz, valamint magas koncentrációban fluort. A forrást véletlenül fedezték fel 1898-1899 fordulóján, amikor új szénlelőhelyek után kutattak. A kutatók nagy meglepetésére melegvízű forrás tört fel. A fürdő kiépítése csak az államosítás éveit követően indult el. Napjainkra már ebből az épületből sem maradt sok emlék, a jelenleg látogatható HolidayPark építését 2013-ban kezdték. Terápiás hatása a mozgásszervi, az ideg- és gerincbántalmakon segíthet. Ezt a vizet használják a Nemzeti Rehabilitációs Centrum kezeléseihez is. A kisgyerekekkel érkezők számára kifejezetten ajánljuk a közelben található Habakuky meseparkot. Itt a legkisebbek a szlovák népmesék világába csöppenhetnek, és talán a szülőket is elbűvöli a mesevilágban töltött séta.


Szliács gyógyfürdő (Kúpele Sliač)

Szilács fürdője a középkorban, 1243-ban is ismert volt. Már ekkor királyi oklevél említette. Az idők során több illusztris vendég is járt itt, többek közt Mátyás király, Kossuth Lajos és Arany János. Az első modern fürdőház 1818-1819-ben készült el klasszicista stílusban. A fürdőt tápláló öt szilácsi forrás 33 Celsius fokos vizének egyediségét a kifejezetten magas, 98%-os szén-dioxid tartalma adja. Hasonló tulajdonságokkal mindössze négy gyógyforrás rendelkezik az egész világon . Az ide látogató vendégek jelenleg több mint negyvenféle kezelés közül választhatnak, köztük balneo-, hidro-, hőterápia, valamint inhalációs kezelések, parafinterápia, skót zuhany, örvényfürdő vagy sókamra. A fürdő saját meghatározása szerint a civilizációs betegségek kezelésében tud a páciensek javára lenni. Ez alatt legfőképp a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, valamint a stresszt értik.


Aquatermal Strehová, Alsósztregova (Dolná Strehová)

A Nagykürtös (Veľký Krtíš) közelében található községről mindenkinek Madách Imre és kastélya jut eszébe. Ugyanakkor a véletlennek köszönhetően felfedezett termálfürdő is megéri a látogatást. 1951-ben egy próbafúrás eredményeképpen tört fel a termálvíz 520 méteres mélységből 36 Celsius fokon. Ezt követően indult meg a fürdőfejlesztés, amelynek utolsó hulláma a 2011-es teljes korszerűsítés volt. A felújítást követően egész évben látogathatóvá vált a fürdő. A hat medence mellett élményfürdővel és óriáscsúszdával várják a látogatókat. A víz fő alkotóelemei a nátrium és a hidrogén-karbonát. Ez egészül még ki kalciummal, magnéziummal, szulfáttal és nitráttal. Gyógyhatásai a mozgásszervekben jelentkeznek, valamint kedvelt kozmetikai célkora is. A termálvízen kívül négyféle szauna (száraz, finn, gyógynövényes gőz és sós gőz), változatos masszázsok, tepidárium és élményzuhanyok közül is válogathatunk.


Fabulo

Szerző:
Fabulo.hu