Mennyire (nem) egyszerű egy masszőr karrierjének kezdete? Eva története.

A masszázsiskola vagy a -tanfolyam elvégzése után ún. szakképzett masszőrként távozol. Őszintén, ki érezte magát ekkor elég magabiztosnak és tapasztaltnak ahhoz, hogy azonnal létrehozza saját masszázsszalonját?

A sikeres befejezés után hozzávetőleges áttekintést kapsz arról, hol helyezkednek el az egyes izmok és hogy melyek a helyes masszőrfogások. Az, hogy a későbbiekben hogyan használod fel ezt a tudást, teljes mértékben rajtad áll.

Olyan fiatal testeken tanultam meg masszírozni, amelyeknek nem voltak fájdalmaik. A valóságba vezető kezdeti lépések emiatt rendkívül nehezek voltak. Éppen ezért, talán ahogy mindenki más, én is a családomat, az ismerőseimet és a barátaimat kértem meg, hogy rajtuk gyakorolhassam a masszőr tudásomat.

Mások részt vettek számos további tanfolyamon, hogy elmélyítsék ismereteiket. Véleményem szerint helyénvaló újabb képzéseket látogatni, hiszen inspiráló kollégákkal találkozhatsz és persze mindenki szeret eldicsekedni a már jól begyakorolt, megfelelően működő fogásokkal. Azonban fontos alaposan megfontolni minden egyes lehetőséget és helyesen időzíteni. Az agyunknak időre van szüksége minden új technika és specifikus tudás feldolgozásához. Ha gondolkodás nélkül árasztod el magad újabb és újabb információval, akkor a végén csak zűrzavar lesz a fejedben.

Előadók alapján választok tanfolyamokat.

A masszázstapasztalataim 2005-ig nyúlnak vissza, és akkoriban, fiatal koromban, még nem volt tapasztalt kollégám, aki kézen fogott volna és azt mondta volna: „Gyere, megtanítalak!” Ehelyett magam böngésztem az ajánlatokat további tanfolyamokat keresve. Nem minden választás bizonyult szerencsésnek, épp ezért, ma annál inkább becsülöm a megszerzett tapasztalataimat. Fokozatosan sajátítottam el őket a kollégáktól, az ügyfelek reakcióiból... A vendégeim voltak azok, akik sok mindenre megtanítottak. Türelmesen elmondták, hogy hol fáj. Mikor rosszabbodik, mikor jelentkezik megkönnyebbülés. Ugyanígy a saját testem is tanított, így azáltal, hogy megfigyeltem magam, megállapítottam az összefüggéseket.

Eva manapság már kevesebb tanfolyamon vesz részt, de amikor elhatározza, hogy elvégzi valamelyiket, az mindig a kollégái javaslatai alapján történik.

Azt vallom, ha valaki jól ért a munkájához, legyen szó asztalosról, masszőrről, vagy például a tanfolyam oktatójáról, akkor sokszor önálló tevékenységet folytat, vagyis nem „bújik” egy szervezet zászlaja alá, hanem a saját bőrét viszi a vásárra. Tehát ennek megfelelően keresheted fel a kívánt terület szakértőit.

Annak érdekében, hogy bárki a saját szakterületének mesterévé válhasson, tapasztalatra van szüksége.

Először is válassz olyan szakterületet, amelyet szeretsz. Eva az olyan, fájó és merev izmok kezelésére szolgáló technikákkal kezdte, mint például:

  • Dorn terápia és Breuss masszázs
  • Bowen technika
  • Tapaszolás
  • Köpölyözés
  • Gua Sha technika
  • Trigger pont terápia, vagy például az SM rendszer

Ha jobban vonz a bőr alatti szövetekkel és energiákkal végzett kíméletes munka, amikor a test és az elme összhangba kerül, arra megfelelőbb technikák például a következők:

  • Nyirokmasszázs,
  • Craniosacralis terápia
  • Kineziológia
  • Lávaköves masszázs
  • Gyógynövényes labdacs masszázs
  • Fül- és testgyertyák
  • Aromaterápiás masszázsok

Az utóbbi években egyre inkább hódítanak azok a nyugati technikák, amelyek a test különböző pontjaira hatva megkönnyebbülést és ellazulást hoznak.

  • Reflexterápia
  • Shiatsu
  • Meridián masszázs
  • Indiai masszázsok
  • Csakra masszázs
  • Reiki vagy akupresszúra

Olyan technikákba is belebotolhatsz, amelyek segítenek megszabadítani a testet a szükségtelen dolgoktól. Érdeklődhetsz például a hagyományos kínai orvoslás, az öt elem tana, vagy a nyelv- és pulzusdiagnosztika iránt. Elmerülhetsz a helyi gyógynövények vagy a dietetika különböző területeiben is – mint például a vércsoportok vagy a homeopátia.

Esetleg úgy találod, hogy sok probléma a pszichében gyökerezik, ezért például a pszichoterápia, az EFT-technikák, a család- vagy regressziós terápiák felé veszed az irányt.

Számos masszőr bővítette ügyfélkörét annak köszönhetően, hogy eredeti fókuszát kiterjesztette az immunitást, az emésztést vagy akár a tisztulást segítő gyógynövénykeverékek és készítmények értékesítésére.

Személy szerint nagyon jó tapasztalataim vannak a bélmikrobiom megfelelő működése érdekében használt gyógynövények terén, mert egyszerűen segítenek a szervezetnek megbirkózni minden természetellenes dologgal. Érdemes még megemlíteni az ún. redox molekulák alkalmazását, amelyek impulzusokat indítanak el a szervezetben a sérült sejtek helyreállítására és regenerálására. A kezelés által új, egészséges sejtek jönnek létre, a szervezet fokozatosan regenerálódik. Mindez hasznomra vált a merev izmok masszírozásakor, amelyek a gél felvitele után megpuhulnak, valamint hatásos a fáradt izmokban levő és a sérülés utáni fájdalom megszüntetésére és a terület regenerálására. Kipróbáltam ezt a saját kificamodott bokámon, ami egy héten belül újra teljesen terhelhető volt - a súlyos vérömleny és duzzanat ellenére is.

A fókusz megválasztása teljes mértékben rajtad áll, a lényeg, hogy érezni lehessen, ahogy kiteljesedsz a munkádban, és az ebből fakadó kisugárzásod által biztosan megtalálod ügyfeleidet.

Nem kell attól tartanod, hogy nem megfelelő az elhelyezkedésed.

Nem járhatsz mindenki kedvében, ha valaki nagyon akar, biztosan talál kifogásolni valót.
Egy kis faluban nyitottam szalont, aminek köszönhetően alacsonyabb a bérleti díjam, ezáltal megfizethetők a szolgáltatások, amiket nyújtok. Azt mondják rólam, hogy nagyon gondoskodó vagyok, amire azt válaszolom, hogy otthon, ahol mind ismerjük egymást, nem szégyenülhetek meg. Igyekszem a legjobb tudásom szerint végezni a munkámat, így gondoskodva a vendégeimről.

A személyes ajánlás a legjobb reklám.

Azonban minden a tudás birtoklásával és annak elmélyítésével kezdődik. Egyszóval nem nyithatsz boltot, ha nincs benne minőségi áru. Az oda érkező vásárlók legfeljebb egyszer vásárolnak, és soha többé nem térnek vissza. Még a jövőbeli vásárlókat is elriaszthatják.

Nem szabad elfelejteni, hogy a jó hírnév felépítése hónapokig, sőt évekig tart, de egy pillanat alatt tönkretehető. Ennélfogva a szeretetteljes odafigyelés, a segítőkészség és a kezelőágyon fekvő vendégről való gondoskodni akarás mindennek az alapja.

Eva_Kupilikova_Blog_Profil_250

Szerző:
Eva Kupilíková, masszőr testben és lélekben, testért és lélekért.
evamasaze.cz