Prémium masszázságy gyártók nyomában - két hetes gyárlátogató körút Kínában

Már közel 10 éve működünk együtt kínai gyártókkal, akik terveink és elképzeléseink szerint gyártják a saját márkás masszázságyainkat, valamint masszázs kellékeinket. Fontosnak tartjuk személyesen is ápolni velük a kapcsolatot, meggyőződve arról, hogy termékeink csakis a legjobbaknál készülnek és meg tudnak felelni magas elvárásainknak.

Az elmúlt években nem tudtuk meglátogatni őket, mivel Kína idén márciusban utolsóként lazított a covid restrikciókon. 2019 óta első alkalommal lehetet szabadon kiutazni anélkül, hogy két hétig élveznénk egy kínai karantén hotel vendégszeretetét.

A két hetes intenzív túra során nem csak meglévő partnereinket, de új potenciális gyártókat is meglátogattunk. Nagyító alá vettük a gyárakat és minőségbiztosítási rendszereiket. Az évek során azt tapasztaltuk, a közhiedelemmel ellentétben, igenis lehet prémium minőségű termékeket gyártatni Kínában, DE jól meg kell választani a partnert és nem szabad spórolni, a minőséget meg kell fizetni. Nagyon fontos tapasztalat továbbá, hogy rendszeresen kommunikáljuk az igényeinket és visszajelzést adjunk, ha nem azt kaptuk, amit elvártunk, így lesz a végeredmény egyre jobb és jobb. Mi is erre biztatjuk mindig az ügyfeleinket. Utunk során betekintést nyertünk olyan gyárakba is, akikkel hiba lett volna leszerződni látatlanban, tudjuk pontosan, hogy kivel érdemes és kivel nem együttműködni, ha az a célunk, hogy a masszőr ügyfeleink elégedettek legyenek a végeredménnyel.

A két hét során napi rendszerességgel jelentkeztünk közösségi oldalainkon és számoltunk be az aktuális történésekről. Egy csokorba gyűjtöttük ezeket a bejegyzéseket, így most egy helyen olvashattok kínai kalandjainkról.

Utunk elsőként a 133. Canton Fair China kiállításra vezetett

(A bejegyzés további képeit és a hozzászólásokat itt találod.)

A nyakunkban "Buyer" névjeggyel jártuk végig az egyik legnagyobb tematikus világkiállítást. "Buyer" azaz vevő szerepében nem ismersz minket, mint eladó találkozol velünk. De jobb szeretjük magunkat értekesítőnek, szolgáltatónak vagy ellátónak titulálni, jobban kifejezi a küldetésünket.

Ahogy ti, mi is nagyon igényes vevők vagyunk, és ebben a szellemben jártuk végig a 133. Canton Fair kiállítóit, ahol profiknak és laikusoknak szánt termékek is megtalálhatók voltak. Alaposan szemügyre vettük és kipróbáltuk a portékáikat, kikérdeztük őket gyártási folyamataikról és minőségbiztosítási rendszereikről. Igyekeztünk olyan feltételeket leegyezni, hogy vásárlóinknak majd a lehető legjobb ár/érték arányban tudjuk biztosítani a termékeiket.

Találkoztunk masszázságy gyártóinkkal és új potenciális beszállítókkal is, akiket a napokban "otthonukban" is meglátogatunk. Azt hittük, a masszázspisztolyok világában már mindent láttunk, de itt találkoztunk olyan innovációkkal, amik szerintem titeket is meglepnek majd, ha leleplezzük a webáruházunkban. Találtunk továbbá új dizájnos olaj melegítőket állítható hőfokkal, vastag falú törésálló vákuumos köpölyöket, görgőfejes fényterápiás fiatalító kozmetikai gépet, stabil es mobil nyirokmasszázs gépeket, és még hosszan sorolhatnánk.

Űrtechnologiás masszázsfotelek és doromboló masszírozó maci a kínai Canton kiállításon

(A bejegyzés további képeit és a hozzászólásokat itt találod.)

A kínai Canton Fair-en a masszőr, fizio és kozmetikai kellékeken túl kipróbáltunk házi használatra szánt termékeket is. Még a masszőrnek is szüksége van masszőrre, és nincs is jobb, mint belehuppanni egy kényelmes masszázsfotelbe, amelyik előbb végig szkennelte a testünket, hogy testreszabhassa a masszázst, majd mindenhol, ahol ért, jól átgyúrt, igazi bealvós-nyálcsorgatós élményben volt részünk. Persze egy gép sosem helyettesítheti az emberi érintést, de zavarbaejtően magas szinten masszíroznak már ezek a fotelek, további előnyük, hogy mindig ráérnek és sosem fáradnak el.

Az űrtechnologiás masszázsfoteleken túl kipróbáltunk egyszerűbb masszírozó kellékeket is, megtaláltuk többek közt a legjobb lábmasszírozó csizmát és derék masszírozó párnát. Találtunk jó minőségű jáde köves infraszauna lepedőt is. Legnagyobb kedvencünk az elalvást segítő doromboló-masszírozó jegesmaci volt.

Első osztályú ellazulás simogatóan kényelmes kezelőágyakon

(A bejegyzés további képeit és a hozzászólásokat itt találod.)

A Canton világkiállításnak már vége, de még van pár napunk, hogy meglátogassuk a környék gyárait, mielőtt továbbrepülünk Hangzhou-ba. Elsőként egy meglévő beszállítónk küldött értünk autót és vitt el a két órányira található telephelyére.

Minden gyárlátogatás fő célja, hogy jobban megismerjük egymást, ők az igényeinket, mi a gyártási folyamataikat és minőségbiztosítási rendszereiket. Mindketten abban vagyunk érdekeltek, hogy szélesítsük a portfóliót és növeljük a mennyiséget - számunkra ez jobb feltételeket is jelent, aminek az előnyeit az ügyfeleink is élvezik.

Több új modell is felkeltette a figyelmünket. Talán a leglátványosabb a minden színben játszó és vibráló fűtött vízágy volt, ami már önmagában ellazulást biztosít, a masszőr csak hab a tortán.

Miután végigtapogattuk és -feküdtük a showroom minden kezelőágyát, meghívtak bennünket egy repülőgép alakú és méretű étterembe, ahol légi utaskísérők szolgáltak fel finomabbnál finomabb kínai ételeket - első osztályon "utaztunk".

A magabiztos gyártók betekintést engednek a kulisszák mögé, mert nincs rejtegetni valójuk

(A bejegyzés további képeit és a hozzászólásokat itt találod.)

Ebéd után végigvezettek a teljes gyártási folyamaton. Az utolsó csavarig láttuk, hogyan készülnek a masszázságyak.

Miközben végigjártuk a többszintes gyárépületet, ahol több mint 300 fő dolgozik, el is égettük a kalóriákat, amit a repülőgép alakú étteremben magunkhoz vettünk.

Szeretjük, amikor a gyártónak nincs titkolnivalója és a kérdésünkre, hogy fotózhatunk-e, azt a választ kapjuk, hogy "Go anywhere and see anything you want." - "Oda mentek és azt néztek meg, amit csak akartok."

Kimagaslanak a gyártók sorából, mivel nem félkész termékekből rakják össze a kezelőágyakat, itt minden alkatrészt helyben gyártanak. Maguk hajlítják, edzik, égetik, festik a vasat, munkálják meg a fát, gyártják és vágják méretre a szivacsot, varrják a kárpitot, de még az elektromos kezelőágyak alaplapját is maguk rakják össze. Döbbenet, mennyire aprólékos, precíz és összehangolt munka folyik itt, és milyen rend van!

Büszkék vagyunk, hogy itt készül az elektromos kezelőágyaink egy része, és nem kérdés, hogy a jövőben újabb modellekkel bővítjük a kínálatot. Szeretjük, ha a gyártó ilyen kínosan ügyel a részletekre és nem köt kompromisszumot a minőség rovására. Abszolút meggyőztek bennünket.

Minden egyes kezelőágy terhelhetőségét becsületesen letesztelik

(A bejegyzésre érkező hozzászólásokat itt találod.)

Hány kilós vendéget tud a te elektromos kezelőágyad felemelni? Megmutatták az egyik gyárban, ahol a mi kezelőágyainkat is készítik, hogyan tesztelik le az összeset, mielőtt becsomagolják és útjára engedik Európába.

Az elektromos kezelőágyaknál nem csak az a fontos, hogy a szerkezet elbírja a nagy súlyt és ne roppanjon össze, de a motornak is bírnia kell az extra terhelést, és fel kell tudnia emelni a túlsúlyos vendéget is. Közben nem szenvedhet vagy nyikoroghat - milyen üzenet lenne az a kedves vendégnek? A hangszigetelt teszt helyiségben a 175kg-os terhelhetőségen túl letesztelik az elektromos kezelőágy összes funkcióját és átnézik a kárpitot, hogy hibátlanul kerüljön a csomagolásba.

Mobiltartó masszázságyra azoknak, akik szeretik összekötni a kellemeset a hasznossal

(A bejegyzés további képeit és a hozzászólásokat itt találod.)

Volt már olyan vendéged, aki masszázs közben pihenés helyett inkább olvasott vagy filmet nézett volna? Érdekes volt megvalósulni látni egy régi ötletünket. A ma meglátogatott kínai gyár beteljesítette azon vendégek álmát, akik nem akarnak a kényeztetésbe belefelejtkezve, üveges tekintettel bámulni a lyukon (arclyuk kivágáson) keresztül, de minden percet kihasználva inkább mobiloznának a kezelés közben is.

Luxus kezelőágy, amin legszívesebben egész nap feküdnél és élveznéd a masszázst vagy a wellness kezelést

(A bejegyzés további képeit és a hozzászólásokat itt találod.)

Ezúttal egy luxus spa kezelőágyakat gyártó kínai céget látogattunk meg. Kis manufaktúra, kevés példányszám magas minőségben, az elérhető legjobb anyagokból, maximális odafigyeléssel és kontrollal legyártva. Ami felkelti az érdeklődésünket, ráfekszünk és masszázs közben is kipróbáljuk. Ez a kényelemnek már az a foka, amikor olyan nagyon nehéz felkelni! Az ember csak feküdne egész nap és élvezné a masszázst vagy a kozmetikai kezelést.

Az igényes, mindig a lehető legmagasabb minőséget és kényelmet nyújtó szalonok, spa és wellness központok örömére már csak hónapok kérdése és ez a high-end kategória is megtalálható lesz kínálatunkban. A cég jelenleg 3 országba szállít, azonban bízunk benne, hogy nem csak az angol, német és holland, de a magyar szakember is igényli ezt a minőségi kategóriát. Hogy megérdemli, az biztos. Kipróbáltuk!

Egy másik érdekesség a tegnap közölt mobiltartón túl: a raktárban egy "csodatoll"-ra lettünk figyelmesek, amely eltünteti a szennyeződéseket a kárpitról. Miért kell tisztítani az új ágyat? Például azért, mert ha a gyári dolgozó megfogja piszkos kézzel, ujjlenyomatos lesz. Szándékosan is "koszolódik", mivel az egyes részfolyamatokat ceruzával jelölik a kárpiton, amiket végül el kell tüntetni. Ha vettél már "olcsó" masszázságyat, találkozhattál olyan jelöléssel, amit a gyártási folyamat végén elfelejtettek vagy nem is tartottak fontosnak letörölni.

Új 3D kárpit megoldások masszázságyakra

(A bejegyzés további képeit és a hozzászólásokat itt találod.)

Először a Canton kiállításon, majd később a gyárlátogatáson két új, ezidáig sehol sem látott masszázságy kárpitra lettünk figyelmesek. Nem az általunk jól ismert sima felületű, egy- vagy kétszínű, különböző mintázatú és színkombinációjú, hanem különleges 3D tapintású kárpitok voltak. Ugyanitt három különböző hordozófül megoldást is láttunk.

Miért emelkedik ki a Tandem az "economy" masszázságyak sorából? Az ördög a részletekben rejlik...

(A bejegyzés további képeit és a hozzászólásokat itt találod.)

Egyik legfontosabb utunk a saját márkájú Tandem masszázságyak gyártójához vezetett. Az ott látottak megerősítettek bennünket abban, hogy kiemelkednek az ún. "economy", azaz legelérhetőbb masszázságy gyártók kategóriájából. Minőségibb anyagokkal dolgoznak, jobban ügyelnek a részletekre, illetve az elkészült ágyak mindegyikét ellenőrzik, nem csak szúropróbaszerűen, ahogy az más gyártóknál bevett szokás.

Ami az anyaghasználatot illeti, mindenképp kiemelnénk a rétegelt lemezeiket, amelyek vastagabbak és erősebbek, mint az átlag, így nem repednek meg nehezebb vendég alatt sem. Az általuk felhasznált szivacs nagyobb sűrűségű, így ráfeküdve a vendég nem érzi maga alatt a kemény fát, kényelmesebb és később is fekszik ki, mint az átlagos olcsó ágy puha szivacsát. A fémlábas változat lábai hegesztve vannak, aminek köszönhetően biztosan nem fog hintázni az ágy, mint ahogy a csavarozott lábak esetében a csavarok meglazulása után. Ez csak néhány a talált különbségek közül, még sokáig sorolhatnánk az eltéréseket.

Ajándékba hazánk szépségeit bemutató útikönyvet és tátra teát hoztunk - figyelmeztettük őket, ne a 72%-ossal kezdjék, nehogy fejre álljanak. :)

A gyárlátogatást egy hangulatos tóparti étteremben zártuk, ahova az igazgató családja is velünk tartott. Joe nevű 6 éves kisfiuk megtanított minket megfelelően pálcikával enni. Gyakoroltuk az egész út során, de van még hova fejlődnünk. A helyiek kétéves koruktól használják és könnyedén megfogják vele a rizsszemet is. Mi ott tartunk, ha nem is elsőre, de a kukoricaszemet sikerül már elcsípnünk. :)

Zenélő fejpárna, amiről a mobil masszőr és vendége mindig is álmodott

(A bejegyzés további képeit és a hozzászólásokat itt találod.)

A masszázságyra szerelhető mobiltartó után, most itt van egy másik találmány Kínából, a zenélő fejpárna.

A fejpárnában kis hangszórók vannak elrejtve, a zenét mobilról lehet indítani. A "kütyü" párosítható bluetooth-on keresztül vagy összeköthető direktben kábellel is. Érdekes élmény, hogy a zene közvetlen a fejpárnából jön, amire a fejedet hajtod.

Ügyes lehet mobil masszőr számára, akinek az ágyon kívül így már nem kell kis hangfalat is cipelnie magával, ha zenét akar indítani kezelés közben.

Keleti kényelem, tisztaság, rendezettség és hipergyors vonatok

(A bejegyzés további képeit és a hozzászólásokat itt találod.)

A kínai Canton fair kiállítás masszázsfoteleit viszontláttuk az utunk során reptereken és vasútállomásokon.

Jól mutatja a fejlettségbeli különbséget kis hazánkkal, ahol sokszor leülni sem bírunk vagy legalábbis nincs gusztusunk, hogy Kínában a pályaudvaron is minden tiszta, rendezett, ráadásul várakozás közben még meg is masszíroznak. A sebességről, amivel ezek az ún. puskagolyó vonatok száguldoznak, már nem is beszélve. Képzeljük el, hogy egy Budapest-Prága útvonal hat óra helyett mondjuk másfél volna, milyen lehetőségeket tárna elénk.

De nem egy vagy két fotel van, hanem egész sorok. Több tucat masszázsfotel sorakozik és várja, hogy belehuppanjunk. Az aktiváláshoz csak be kell szkennelned a QR kódot, online kifizetned és már élvezheted is a masszázst.

Mivel a rendszer csak kínai bankból történő fizetést fogad el, így kipróbálni sajnos nem állt módunkban, viszont az egyik gyártó, aki kijött elénk az állomásra, olyan autót küldött, amiben hátul masszázsfotelek voltak, azt kiélveztük. Ilyen a keleti kényelem.

A Fabulo prémium masszázságyak gyárában az igazgató becsületbeli ügynek érzi, hogy a végtermék hibátlan legyen

(A bejegyzés további képeit és a hozzászólásokat itt találod.)

Kínai gyárlátogató körutunk utolsó állomása abba a gyárba vezetett, ahol a Fabulo márkájú prémium masszázságyak készülnek. Mielőtt megtekintettük volna az új modelleket, különböző masszázs kütyüket mutattak. Kipróbáltuk az új mini masszázspisztolyt, egy elektromos köpölyt és egy melegítős térdmasszírozót. Érdekes szem- és fejmasszírozó készülékeket is leteszteltünk, amelyek nagyon hatékonyak fejfájás esetén.

A showroomba elkísért bennünket a gyárigazgató és a vezető mérnök is, hogy első kézből informálódhassanak, ha valami nem tetszik vagy másképp képzelnénk el. Jó tapasztalataink vannak velük kapcsolatosan. Az ügyfeleink visszajelzését mindig továbbíthatjuk feléjük, kivizsgálják az ügyet és rendszerint termékfejlesztéssel ki is küszöbölik a hibát, vagy olyan új funkciót fejlesztenek ki, ami ügyesebbé teszi az eszközt.

Itt most személyesen is volt módunk prezentálni ügyfeleink kéréseit, mint például, hogy a Fabulo Chiro manuálterápiás kezelőágy drop-mechanizmusa hogyan lehetne még erősebb és időtállóbb. Ott helyben szétkapták darabjaira az ágyat és megegyeztek, milyen alkatrészt kell erősebbre cserélni, hogy a drop-mechanizmus egy súlyos vendég vagy erősebb rányomás hatására se tudjon eltörni. Eddig ritkán fordult elő, ezután sosem fog.

Kipróbáltunk új elektromos kezelőágy modelleket is, amelyek kezelőfelülete egyöntetű kemény fújt habbal van bevonva - nagyon innovatív és időtálló megoldás. A hordozható ágyak között találtunk olyan, idáig nem forgalmazott modellt, amely a közepén keskenyebb, így a masszőr jobban hozzáfér a vendéghez, de a vállaknál kiszélesedik, így a vendég is kényelmesen fekszik.

Ajándékba kínai partnerünknek tátra teát és útikönyvet hoztunk, hogy megismerkedhessenek hazánk ízeivel és szépségeivel, illetve, ha az idejük úgy engedi, meglátogassanak minket. A hölgyek kukorica háncsból készült népviseletbe öltözött babákat kaptak, aminek nagyon örültek, szeretik itt az ilyen cukiságokat.

Innováció a Fabulo gyárban, ahol megoldották a fix kezelőágy gyors állíthatóságát, ami még matraccá is alakítható

(A bejegyzés további képeit és a hozzászólásokat itt találod.)

A Fabulo ágyakat gyártó cég bemutatótermében feltűnt egy újdonság, amibe azonnal beleszerettünk. Egy fix kezelőágy, aminek végtelenül egyszerű a magasságállítása és lefektethető a földre is szinte egy mozdulattal.

A klasszikus fa szerkezetű fix ágyak esetén ki kell csavarozni az ágy összes lábát, beilleszteni a megfelelő lyukba az ágy négy sarkánál, majd visszacsavarozni mindenhol két-két csavarral. Ennél a modellnél csak át kell helyezni egy másik nyílásba a lábak stabilizáló pöckét, és máris változott az ágy magassága. De ami a legnagyszerűbb, leengedhető teljesen a földre, így masszázságyból egyszeriben masszázs matrac keletkezik. Milyen egyszerű és nagyszerű! Bennünket levett a lábunkról ez a fejlesztés.

A Fabulo gyárban találtuk a legalaposabb minőségellenőrzést, a beérkező alkatrészeket is szigorúan tesztelik

(A bejegyzés további képeit és a hozzászólásokat itt találod.)

A showroom megtekintése után a második napunk a gyártásba vezetett. A meglátogatott kínai gyárak közül ebben, ahol a Fabulo kezelőágyak készülnek, volt a legalaposabb a minőségellenőrzés. Itt már a beérkező alkatrészeket is szigorúan tesztelik. Ezt úgy értsd, hogy még a csavarokat is lemérik és egyenként átnézik, hogy csakis első osztályú alapanyag kerülhessen a gyártásba. Hasonlóan járnak el a faanyaggal, szivaccsal, kárpittal és minden további összetevővel.

A gyártás során megmutatták a különbségeket, amivel kiemelkednek más gyártók sorából. Az ördög itt is a részletekben rejlik, legyen az például a faszerkeszet fogszerű csatlakozása, amely így erősebb, mivel nem csak szögek tartják, vagy a többrétegű szivacsozás, melynek a felső rétege memóriahabos, így különösen kényelmessé teszi a masszázs vagy kozmetikai ágyat.

Vendéglátóink első nap egy klasszikus kínai étterembe vittek, másnap pedig egy üvegkalickás fine dining étteremben kényeztettek bennünket, kilátással Shanghai felhőkarcolóira. A vendéglátásuk jól tükrözte a Fabulo gyár prémium szemléletét.

Egypontos terhelés? A Fabulo masszázságynak az meg sem kottyan!

(A bejegyzésre érkező hozzászólásokat itt találod.)

Így tesztelik le az összes Fabulo masszázságy egypontos terhelését, mielőtt becsomagolják és az útjára engedik. A gép végigjárja az ágyat teljes hosszában és széltében, nagy erővel pontszerűen rányom, ahogy azt a vendéged is teszi a térdével vagy a könyökével, így biztosítva, hogy nem vár majd kellemetlen meglepetés masszázs közben vagy amikor a vendéged helyezkedik az ágyon.

Ezért tartottuk fontosnak a két hét során végigjárni a kínai masszázságy gyártókat és összehasonlítani a minőséget

Minőség vs. mennyiség. Túránk során voltunk megannyi további gyárban, amiről nem adtunk hírt, mivel nem találkozott a szemléletünk. Fontosabb volt nekik a mennyiség a minőségnél. Jól mutatja a különbséget például a kapacitásbeli eltéréseik. A mi gyártóink 2-300 masszázságyat tudnak naponta összerakni, ami szintén nem kevés. A tömeggyártóknál, akiknél magas szintű a gépesítettség, viszont alacsony az emberi hozzáadott érték és hiányzik az emberi kontroll, akár napi 1200 masszázságy is legördül a gyártószalagról.

Jókat mosolyogtunk, mikor lengyel, szlovák vagy magyar márkákra leltünk ezen gyárak lerakatában. Le is fotóztuk a csomagolásaikat, de a korrektség jegyében ezeket a képeket természetesen nem osztjuk meg, mivel végképp nem célunk ezeket a márkákat lejáratni. A mi ügyfeleinket tartjuk olyan bölcsnek, hogy felismerik a minőséget és okosan választanak.

Tudtad, hogy a világ masszázságyainak legalább a 90%-a Kínában készül? Csak az a nem mindegy, hogy melyik gyárban. Ezért is tartottuk fontosnak a kéthetes utunk során végigjárni a lehető legtöbb gyárat és összehasonlítani a minőséget.

Anno írtunk már erről egy részletes tanulmányt, ahol megosztottuk tíz év tapasztalatát a masszázságyak piacáról. Aki még nem olvasta és kíváncsi, milyen szempontok alapján érdemes megbízható masszázságyat választani, kattints ide.

Mátis Iván

Szerző:
Mátis Iván, masszőr és manuálterapeuta, a Fabulo webáruház ügyvezetője
www.fabulo.hu