Nem minden masszázs való mindenkinek - Jótanácsok a helyes választáshoz

Milyen masszázst válasszunk, amelyik nem ront, de javít az állapotunkon? Honnan tudjuk megítélni, nekünk melyik masszázs való?

Ha egészségesek vagyunk, nem szedünk (és nem is kellene szednünk) rendszeresen gyógyszereket. Ha nincsenek fájdalmas vagy gyulladással járó testi tüneteink (persze a reumás vagy fáradt izmok nem ide tartoznak), és ha szeretjük a masszázst, válogassunk józan eszünk és a szimpátia szerint. Próbáljunk ki minél többféle hozzáférhető masszázsformát, és ha rájöttünk, melyek a kedvenceink, térjünk vissza hozzájuk rendszeres időközönként (akár hetente vagy havonta) ezzel fitten tartva magunkat!

Ha olyan problémánk már jelentkezett, amelyet masszázzsal szeretnénk kezeltetni, jó ha tudjuk, ezen masszázs kezeléseknek hol vannak a határai. Írásunk csak pár ismertebb terápiára tér ki, de gondolatmenetébe szinte bármi beilleszthető. Fontos, hogy soha NE azt nézzük, mit ajánlanak a reklámokban, hanem azt, hogy fiziológiailag mit is tesz a terapeuta a kezelés folyamán.

A nyugati masszázsok közül a gyógymasszázs a legismertebb. Itt a kezelő orvosi ismeretekkel kell, hogy rendelkezzen mind az anatómia, mind a kórélettan terén. A kezelést pedig ennek megfelelő figyelemmel kell végezze. Kezelheti csak az érintett testrészt (ami fáj), de jobb ha a kapcsolódó részeink is figyelmet kapnak. Nyilván ha fáj a derekunk, egy idő után már próbáljuk minden izmunkból tehermentesíteni a fájó részt. Egy gyógymasszőr végez kimozgatásokat, de SOSEM rángat, vagy erőltet a betegre fájó testtartásokat, mozdulatokat. Persze a fájó izmok érintésre is fájnak, de légzéssel, tudatos lazítással ezek masszázs közben visszanyerik fájdalommentes állapotukat. Ellazulnak.

Ezt az ellazulást átélhetjük egyéb keleti masszázsformák közben is. Itt az a fontos, hogy szintén ne legyenek hirtelen mozdulatok és feszített testtartások, amelyek ronthatnának a fájó testrészek állapotán. Sok energetikai masszázs mélyebb hatást ad a szervezetnek, mintha egyszerűen csak átmozgatná valaki az izmainkat, azonban a gyógyulást mindig a saját szervezetünk csodás Öngyógyító folyamatai teszik meg. Tulajdonképpen, ha el tudjuk távolítani a testi és lelki, tudati szinten zavaró, rontó, vagy akadályozó folyamatokat, mintegy varázsütésre meggyógyulunk!

Ehhez természetesen sokat ad hozzá bármilyen számunkra megfelelő gyógymód vagy kezelés! Csak nem mindenkinek ugyanaz az útja! Hála égnek a mai korban bőven van miből válogatni!

Borda Györgyi, gyógymasszőr

Szerző:
Borda Györgyi, gyógymasszőr