Aromaterápia nem csak vírusos időkre

Kár lenne tagadni, a koronavírus mindnyájunk életére befolyással van. Sőt, sokunk esetében egyenesen felforgatta azt. Jelenleg csak egy dolog biztos – a változás, ami napról napra megtörténhet új kihívásokat és feladatokat szolgáltatva az embernek. Nem hiába hangoztatták mindig, hogy csak egészség legyen, a többit megoldjuk. Ha a szervezetünk és egész lényünk harmóniában van és jól működik, akkor a legemberpróbálóbb feladatok és szituációk is nehezen foghatnak ki rajtunk.

Az új vírus viszont pont azért ennyire ijesztő, mert a teljes védelem kulcsát egyelőre senki sem találta meg. A 20.század orvostudományát forradalmasító antibiotikumok sajnos vírusos megbetegedés esetén teljesen hatástalanok, így más alternatív megoldásokat kell keresnünk. A természet csodás kincseket kínál, melyeket az emberi leleményességgel párosítva hatékonyan felhasználhatunk legyen szó akár a levegő, akár kezeink fertőtlenítéséről.

A növények gyógyító erejét nagyon régóta ismeri és alkalmazza az ember. Már az ókorban is alkalmazták, elsősorban a szakrális tevékenységek és a szépségápolás során. Az aromaterápia és az illólajok ma ismert formája a 20.században kezdte meg hódító útját, miután egy francia vegyész, René-Maurice Gattefossé egy robbanás során szerzett súlyos égési sérüléseit levendulaolajjal kezelte. A seb begyógyult és a tudós ennek hatására komolyabb figyelmet kezdett szentelni a növényi olajok hatásának.

A valódi, tiszta minőségű illóolajok előállítása drága, ezért sokan próbálják mesterséges anyagokkal hígítani vagy helyettesíteni a komponenseket, ezért vásárláskor mindig figyeljünk arra, hogy csak tanúsítvánnyal rendelkező illóolaj kerüljön a kosarunkba.

Ha már sikerült beszerezni a megfelelő minőségű terméket, akkor otthoni felhasználására több lehetőség is van. Leggyakoribb módja a párologtatás. Ehhez elsősorban a diffúzort ajánljuk. A készülék az ultrahangos hideg porlasztás elvén működik, vagyis apró mikrorészecskékre bontja a vizet és az illóolajat, melyeket aztán finom ködként szór szét megvédve az érzékeny olajmolekulákat. Ez a módszer sokkal hatékonyabb, mint a gyertyás párologtatás, mert az a hevítés során roncsolja az olajat.

Fertőtlenítés természetesen

Az illóolajok választéka hatalmas, mindenki megtalálhatja kedvencét. Az egyik legismertebb a teafaolaj, amely fertőtlenítő és antibakteriális hatásáról ismert. Ausztráliából indult hódító útjára az ott őshonos növény, ahol azt az őslakosok is használták - igaz, csak forrázatként. Bizonyítottan gyulladáscsökkentő, baktérium- és vírusölő, ezért a gyógyszerek mellett a kozmetikában is előszeretettel használják.

Kiváló kézfertőtlenítő, amely akár a vírusokkal szemben is hatékony védelmet nyújthat. Folyékony szappanhoz adagolva kiváló megoldás lehet.

A levegő fertőtlenítéséhez javasoljuk a teafa és eukaliptusz kombinációját párologtatóba csepegtetve.

Nagyon népszerűek még a citrusos illatok. Jó kombinációt alkot például a citrom a kevésbé közkedvelt illatú teafaolajjal. Szinte az összes közülük antibakteriális, fertőtlenítő hatással bír, valamint frissítő antidepresszáns tulajdonságokkal is rendelkeznek.

Az édesebb illatokat a gyermekek is jobban kedvelik. Nekik akár összekeverhetjük például az eukaliptuszt a mandarinnal.

A kámfor illóolaj hatékony segítség megfázás és influenza esetén, mivel antibakteriális és antiszeptikus hatása van. Erőteljes gyógynövényes illata sokáig megmarad.

Légúti megbetegedésekre az eukaliptusz és a menta illóolaj javasolt, nem hiába használják mindkettőt a gyógyászatban és élelmiszeriparban is. Frissítő, kellemes illatuk miatt sokan kedvelik.

A másik méltán közkedvelt illat a levenduláé, amit mi sem hagyhatunk ki a listáról. A levendula közismert lazító hatásáról, segíti a nyugodt alvást és relaxációt. Fejfájás esetén szintén érdemes kipróbálni, valamint nyugtatja az irritált bőr, ami jól jöhet a gyakori kézmosás miatt. Ez a fajta illóolaj használható közvetlenül a bőr felületén, és várandósság idején is engedélyezett.

Fabulo

Szerző:
Balogh Timea
www.fabulo.hu