Yoga az ászanákon túl III.

Az Asana órák az összes létező és népszerű jóga stílus ősének tekintett Hatha Yoga stílusban folytak. Ez 84 ászanát és azok variációját öleli fel, amelyek általában természeti formációkról vagy állatokról vannak elnevezve. Oktatótól függetlenül inkább statikus gyakorlatokat végeztünk, pár dinamikus variációt leszámítva, amelyek főleg az emésztőrendszer serkentésére szolgáltak. Az ászanákat egymástól függetlenül végeztük, sorozatban csak a napüdvözletet (Surya Namaskar) gyakoroltuk. Az ászanákat hosszasan kitartottuk és többször ismételtük egymás után egyre hosszabb időt töltve el a pózban, ezáltal mélyítve el a gyakorlatot. Az oktató mindig gondolt a kezdőkre és a haladókra egyaránt, hogy az előbbinek is legyen sikerélménye, és az utóbbinak is kellő kihívás legyen egy-egy ászana, így mindig több variációt mutattak be.

Napüdvözlet (Surya Namaskar)

Nagy hangsúlyt fektettek a helyes légzésre, ami tovább segítette az elmélyülést a gyakorlatban, továbbá a prána megfelelő áramlását, illetve egyes helyzetekben még a belső szervek masszázsában is szerepet játszott. Az órák gyakran kezdődtek és végződtek pranayama légzőgyakorlatokkal. Az egyik kedvencünk az orrjáratok váltott elszorítása és megnyitása (Nadhi Sodhana / Anuloma Viloma), a másik a tűzlégzés volt (Kapalabhati), ami erőltetett, ritmusos, gyors egymásutánjában végzett kilégzést jelentett, ami után a tüdő egyféle szivacsként önkéntelenül szívja be a levegőt. Nagyon erősen energizáló gyakorlat.

Minden oktató indiai volt. Az ország különböző pontjairól érkeztek. Mind magasan képzett, gyakorlott és elhivatott tanítók. Tudásukra a Bihar School of Yoga ashramban tettek szert, amelyik egyike azon négy jógaintézménynek, amit tradicionális forrásként ismernek el Indiában. Jellemző különbség az oktatók között az angoltudásuk volt. Aki jobban beszélte a nyelvet, érthetőbben tudta átadni a tudását, pontosabban instruált, nem csak utánzás, ismétlés útján tanultunk, de jobban megértettük az ászana helyes kivitelezésének módját és az adott ászana áldásos hatásait. Azok nemcsak az izomzatra és az ízületekre vannak jótékony hatással, hanem például az ideg-, hormon- vagy az emésztőrendszerre is. Az oktatók szépen építették fel az óráikat. Volt ívük, megfelelő ritmusuk, folyamatosan következtek az egyre nagyobb kihívást jelentő ászanák. Figyeltek arra, hogy a pózt mindig kontrapóz kövesse, és ne legyen a test egyoldalúan leterhelve. Minden ászana után elegendő időt kaptunk arra - általában lazán állva, egyenes tartásban, gyerekpózban (Balasana) vagy háton fekve (Shavasana)-, hogy megpihenjünk, és megérezzük az ászana testünkre és szellemünkre gyakorolt hatását. Tetszett, hogy a jógik egymás óráit is látogatják. Segítik, támogatják, szükség esetén ki is javítják egymást, amit alázattal elfogadtak, nem volt belőle ego harc.

A hét során minden porcikánkat jól átmozgattunk. Voltak erősítő, nyújtó, gerinccsavaró és egyensúlyt fejlesztő ászanák egyaránt. Az órák végén ismételt OM mantra jól tükrözte, milyen rezgésre jutottunk. Egyre tisztább, mélyebb, nyugodtabb és határozottabb hang gerjedt a torokcsakránkban. Már az első óra végén éreztük, hogy megérkeztünk, jó helyen vagyunk, itt végre le tudunk lassulni, meg tudunk nyugodni, el tudunk lazulni.

A központ Ayurveda gyógy- és wellness centrumként is működik. Akinek ideje engedi, két-három hetes Panchakarma-tisztító, egyensúlyba hozó, megújító, megfiatalító kúrán is részt vehet. A kezelés a helyi ájurvéda orvos konzultációval kezdődik, akit kíváncsiságból mi is meglátogattunk. A húsz perces diagnosztika alatt megkérdezi, milyen problémára keresünk megoldást, közben figyeli a beszédünket és a megjelenésünket. Olvas továbbá a nyelvünkből, megvizsgálta a szemünket is. Végül megfogta három ujjal a pulzusunkat, hogy megállapítsa, egyensúlyban vannak-e bennünk az elemek. Az ayurveda orvoslás alaptézise szerint akkor van egészség, ha a három dósa (vata, pitta, kapha) és az azokat alkotó öt alapelem (levegő, éter, tűz, víz, föld) egyensúlyban van.

Nálam alacsony pittát és magas kaphát állapított meg, ez okozhatja az emésztési zavaraimat és hogy gyakran vagyok az utóbbi időben megfázva és vagyok fáradékony. Kaptam ajánlást arra vonatkozólag, mit egyek és ellenkezőleg, mit kerüljek, javasolt légzőgyakorlatokat (pl. tűzlégzés), ászanákat (pl. lábemelés vagy előrehajlás) és mantrákat, amelyek segítenek megemelni a pittámat. Javasolt különböző, helyben elvégezhető 3-5 napos kezeléseket, tisztítókúrákat, masszázsokat, illetve egy három hónapos vértisztító gyógynövényes gyógyszeres kúrát. Ez utóbbi csak 8 euróba került, napi két tablettát kell szedjek reggel és este.

A kezelések közül csak egyre volt időnk az elutazásunk előtt. Mindketten a 45 perces láb- és kézreflexológiát választottuk. Szép faragott faágyon kaptam a masszázst, amin nem volt sem arclyuknyílás, sem fejtámasz, sajnos. Szerencsére gyakran forgatott, és rövid volt a kezelés, így nem feküdtem el a nyakamat. Nagyon intenzív volt. Nálunk tonizáló sportmasszázsnak hívnák a láb- és karmasszázs részét. Különösen jól esett, ahogyan alaposan átgyúrta a vádlijaimat. A reflexológia rész nem volt célzott. Minden létező pontot érintett, megnyomott, nem időzött el a problémás helyeken. A végére nagyon energikusnak éreztem magam, majd tánclépésekben indultam el az étterem irányába kíváncsian, mi finomat főztek vacsorára. :) Ha visszatérünk egyszer a központba, biztosan vennénk Panchakarma kúrát is. Egy amerikai hölgy és egy angol úr élvezték ottlétünk alatt a 2-3 hetes tisztítókúra kezeléseiket, akikkel az étteremben gyakran összefutottunk és beszélgettünk. Speciális diétán voltak, és mindennap különféle 2x90 perces kényeztető kezelésen vettek részt. Ki volta vasalva, megfiatalodtak, és a föld felett jártak tíz centivel.

Megtapasztalva a Swan yoga központ csodás környezetét, szeretetteljes közegét, professzionális hozzáállását, mindenkinek csak ajánlani tudjuk. Érdemes legalább 2 hétre érkezni, hogy igazán el tudj mélyülni, le tudj csendesedni. Ennyi idő alatt jut elegendő lehetőség ayurveda kezelésekre, tisztítókúrára is. Aki komolyabban szeretne foglalkozni a jógával, annak ajánljuk a 200 órás tanárképzőt, ami épp távozásunkkor kezdődött el. Van még egy a szezon közepén és egy a végén is.

Akinek távol van India, jó hír, hogy Spanyolországban két központot is működtetnek. Májusban monszunkor bezár az indiai iskola Goán, a jóga tanárok egyik része az alapítványban dolgozik ilyenkor, raboknak, rendőröknek vagy időseknek tartanak foglalkozásokat. Más yogik, mint például az egyik alapító, Gyanmitra, Mallorcára és Ibizára utaznak, és ott tartanak jóga foglalkozásokat. Shivendra, a másik alapító, kérdésünkre, hogy miért választottak ilyen hangos, a bulizni vágyó turisták körében népszerű helyszíneket, mosolyogva csak annyit mondott: “Ott van igazán szükség az egyensúly fenntartására, mi vagyunk a mérleg másik nyelve.” Majd még hozzátette, hogy tud olyan Ashramról, amelyik fegyvergyárral szemben épült, hasonló okokból.

Akinek Spanyolország is távol van, de a yoga világa közel, a központ weboldalán talál letölthető audio fájlokat, mantrákat és meditációkat. Elsősorban a yoga nidrát ajánljuk, angol nyelv ismerete szükséges hozzá. Hálásak vagyunk a gondviselésnek, hogy ebbe a központba vezette utunkat. A jóga mostantól még szervesebb része lett mindennapjainknak. Kívánom, hogy legyen hasonló, elmélyült tapasztalásban részed. Hari Om!

Mátis Iván

Szerző:
Mátis Iván
www.fabulo.hu