A nyújtás a leg…

Fejezzük be méltó módon a #Napiminimum sorozat 10 perces tornáit, koronázzuk meg egy alapos nyújtó résszel. 

Ebben a videóban az izmainkat kimozgatjuk nyugalmi állapotából, az összehúzódással ellentétes irányba. Kitágítva határainkat, a nyújtás is a komfortzónánkat növeli meg - nagyobb lesz a mozgásterünk, ami több szempontból is szabadabbá tesz.

Nyújtó torna - Napi minimum (10 perc)

Gyakran tapasztaljuk, hogy egy-egy mozgalmas nap végére szinte összezsugorodunk a ránk zúduló impulzusok sokaságától. Ennek következtében előfordulhat, hogy fölösleges izomfeszülés raktározódik el testünkben. Az észrevétlen feszültségek az évek során felhalmozódnak, és előbb vagy utóbb merevségben, fájdalomban vagy akár deformációban is jelentkezhetnek. Ez a jelenség attól van, hogy az izmok megrövidülnek a normál állapotukhoz képest

A stressz kisebb-nagyobb mértékben mindannyiunk életében jelen van, de annyira megszoktuk már, hogy észrevétlenül önmagunk részeként fogadjuk el. Elcsépelt és sokat hangoztatott szlogen, hogy a mindennapi rohanás közben fontos időt szakítani önmagunkra - a belső,- és a környezetünkkel való harmóniára. Ha tovább megyünk, a testtartásunkra, és a mozgásunkra is.

Amikor testmozgást végzünk, ösztönösen nyújtózunk utána egy keveset, mert jól esik ez a laza izommunka - tudatosan és hosszan végezve a nyújtózást létrejön egy külön mozgásforma.

Nyújtással a teljes szervrendszerünkre hatunk, mely magába foglalja az izmokat, inakat, szalagokat, az izmokat átszövő hártyákat (fascia) és az ízületeket is.

Ez a gyakorlatsor akkor a leghatékonyabb, ha lassan és hosszan kitartva végezzük. Mindez odafigyelést, befelé fordulást igényel, így automatikusan kizárjuk a külvilág ingereit, lecsendesítjük az elménket - egyszóval relaxálunk. És mit érhetünk el a nyújtó torna által? Felszabadult izmok, ízületek és egy kellemes ellazult állapot lesz a hatása.


A teljes #Napiminimum sorozat itt érhető el:

  • Átmozgató torna:
  • Reggeli ébresztő torna:
  • Felsőtest erősítő torna (váll, kar, hát, has):
  • Alsótest erősítő torna (has, far, láb):
  • Erősítő torna (statikus):
  • Erősítő torna (dinamikus):
  • Nyújtó torna:

Találkozzunk minél gyakrabban, akár mindennap!

Mindannapi torna - Avatar

Szerző:
Vörös Vera, gyógytornász és mozgásterapeuta
mindennapitorna.hu