Termékteszt: Durranásmentes fitness labdával kerek a világ

A gimnasztikai labda egy puha, elasztikus anyagból készült eszköz, amit 5 különböző méretbe soroltak 45 és 85 cm között, 10 centiméteres lépésenként. 1963-ban kezdték használni csecsemőknél és kisgyermekeknél Svájcban, rehabilitációs célokra. A “svájci labdának” számtalan neve ismert: fitness labda, gimnasztikai labda, fizioterápiás labda, pilates labda, stabilitási labda vagy terápiás labda.

Mára kibontakozott, többféle edzésformához alkalmazzák, közkedvelt gimnasztikai eszköz lett belőle és a fitness edzések jellegzetes kelléke is, de találkozhatunk vele a neurológiai fejlesztésben, gyógytornák során, ízületvédelemben és kényelmi eszközként is.

Színessé, hatékonnyá és változatossá teszi az edzéseket. Egy-egy gimnasztikai labdás gyakorlat nagyobb kihívások elé állít, mert a helyes kivitelezés mellett folyamatosan figyelni kell az egyensúly megtartására is. A labdával végzett gyakorlatok növelik a koncentrációnkat. 

A gimnasztikai labda hatékonysága az instabilitásából ered - labdás gyakorlatok közben sokkal több izom dolgozik, mint a stabil talajon. Ilyenkor a test minden pontja több energiát fejt ki az egyensúly megtartása érdekében. Ennek köszönhetően a mélyizmok szüntelenül munkában vannak, így folyamatosan és észrevétlenül erősödnek. Több izomcsoport együttes munkája kell a feladatok pontos elvégzéséhez. 

Bizonyos izmok a mozgáshoz fejtenek ki erőt, míg mások támasztanak és stabilizálnak. Leggyakrabban a törzs izmai, a has és a hátizmok állnak a labdás fitneszprogramok középpontjában. Ezen kívül erősíthetők labdával a karok, a combok, a csípő és a far izmai is, tehát a teljes testet hatékony munkára készteti.

A tévhittel ellentétben a labda irodai, ülő használata nem ajánlott.

A fitness labda előnyei

  • javítja a test általános stabilitását és egyensúlyát
  • pozitívan hat a testtartásra
  • színes, játékos eszköz
  • a medencét megfelelő helyzetben tartja
  • erősítő edzésekhez is használható
  • megelőzi vagy enyhíti a hátfájdalmakat
  • segíti a relaxációt
  • biztonságos, nem durran és nem hasad
  • változtatható keménységű

Hogyan válasszunk megfelelő labdát magunknak?

Akkor ideális a méret, ha labdán ülve a combok vízszintes helyzetet tudnak felvenni. Kipróbálható eszköz híján egyéb módon mérjük meg az ülésmagasságunkat, majd számolva az anyag rugalmasságával hozzáadunk 5-10 cm-t.  

A gyártók a könnyebb áttekinthetőség miatt eltérő színekben készítik a labdákat, azonban a méret és a szín között nincs összefüggés.

Az készítéshez használt anyag elasztikussága és minősége változó. Az edzések során a gimnasztikai labdák nagyobb terhelésnek vannak kitéve, mint amikor csak ülünk és egyensúlyozunk rajta. Ezért fontos a felhasználás szempontjából megfelelő, biztonságos anyag kiválasztása. A Fabulo kínálatában többféle durranásmentes labda kapható, ami nem durran ki rögtön, hanem fokozatosan és lassan enged le.

Egyre többet használom az otthoni torna és jóga gyakorlások során. Minimális eszközhasználat mellett is fontos társam lett a munkám során.

Mindannapi torna - Avatar

Szerző:
Vörös Vera, gyógytornász és mozgásterapeuta
mindennapitorna.hu