A legfontosabb izom, ami egyensúlyt teremt a testedben

Vannak bizonyos kulcsfontosságú izmok és izomcsoportok a vázizomrendszerünkben, melyek gerincünk és tartásunk épségéért felelnek. Ezeknek az izmoknak az erőssége és eredendő funkciója egészséges és biztonságos mozgásokat és tartásokat tesz lehetővé nekünk a hétköznapokban. Ellenben, ha nem működnek megfelelően, akkor mozgásmintáink is torzulnak. Ilyenkor testünk különböző részei túlterhelődnek vagy alulműködnek…

Manapság az ülőmunka, az extrém méretű stressz és a kényelmes lustaság korában a legtöbb izom- és ízületi rendellenesség és az azokból kialakuló mozgásszervi betegségek és gerinctorziók ezeknek az izmoknak a torzulása vagy funkciózavara miatt alakulnak ki.

Az általános fizioterápiás nézetek nagy paradigmaváltása sajnos csak nagyon lassan ér el hozzánk, és ezt a folyamatot az oktatási rendszerek merevsége sem segíti elő. Ezzel a cikkel azonban szeretnék hozzájárulni e folyamat felgyorsításához.

Ebben az írásban megismerheted azt az izmodat, amelyik minden elven felül a legeslegfontosabb a gerinced és a mozgásod szempontjából. Ha csak ezzel az eggyel foglalkozol minden nap, a tartásod nagyon rövid idő alatt látványos javulásnak fog indulni. Ez az izom nem más, mint a haránt hasizmod (musculus transversus abdominis).