Észak-Szlovákia 5 különleges gyógyfürdője

A nyugati fürdők után most az északi országrész felé fordulunk. A szlovákiai Tátra az ország egyik legkedveltebb kirándulóhelye, ha erre járunk, mindenképp élvezzük ki a gyógyvizek nyújtotta lehetőségeket is. Nézzük tehát ezeket Pozsony felől Kassa irányába haladva: 

Spa Aphrodite Rajecfürdő (Rajecké Teplice)

A fürdő a Kis-Fátra környezetében, csodálatos természeti értékekkel körülölelve található. A hegyvidék remek túrázási lehetőségeket és lélegzetelállító panorámát kínál az ide látogatóknak. Magát a fürdőt először 1376-ban említi egy királyi oklevél. 1610-ben már egy kőből rakott szálláshelyről is találunk tudósítást, amelyet az évszázadok során folyamatosan bővítettek. A turizmus számára Ferenc József császár öccsének és feleségének látogatása hozta meg a legnagyobb fellendülést a 19. század végén. Híres írónk, Mikszáth Kálmán több írásában is megjelenik a rajeci fürdő. Ezt követően, a Monarchia dicsőségével a fürdő kedveltsége is elszállt, azonban a múlt század harmincas éveitől újra népszerű a turisták körében. A termálvíz 1500 méter mélységből tör fel, 38 Celsius fokos, magnéziumban és kalciumban gazdag. Idegrendszeri és mozgásszervi problémák gyógyításában hatásos, de javasolják ivókúrára is. Az egyik közkedvelt szlovákiai palackozott forrásvíz is a környékről származik. A fürdő minden évszakban látogatható, hangulatát különlegessé teszi az antik stílusú fürdőház is.

Stubnyafürdő (Turčianske Teplice)

A város fürdőjét 1281 óta ismerik, így ez a Kárpát-medence egyik legrégebbi fürdőhelye. Háromszáz évig csak a tulajdonos grófi család élvezhette a gyógyfürdőzés kiváltságát, viszont a 17. századtól már a nagyközönség számára is elérhetővé vált. A gyógyturizmus kezdetei – csakúgy, mint más fürdők esetében is – a 19. századba, az Osztrák–Magyar Monarchia idejére nyúlnak vissza. Domináns épülete a Kék Fürdő, amely 1728-ból származik. A gyógyvíz forrása 44–46 Celsius fokos, húgyúti és mozgásszervi megbetegedésekkel szemben hatékony, mivel a fő alkotórészei a szulfátok, a kalcium, a magnézium és a szén-dioxid. Mára már nemcsak a gyógyulni vágyókra, hanem a családi kikapcsolódást keresőkre is gondolnak: a termálrészleg mellett wellnessközpont is várja a látogatókat, balneo-, foto- és vízi terápiával és csúszdákkal.

Besenyőfalu (Bešeňová)

A Rózsahegy (Ružomberok) és Liptószentmiklós (Liptovský Mikuláš) között fekvő Besenyőfalu fürdője festői környezetben fekszik. Egész évben várja a látogatókat, akik az ébredő természetet és a havas hegycsúcsokat egyaránt megcsodálhatják ide látogatva. A fürdő üzemeltetői az elmúlt évtizedben nagyszabású fejlesztésekkel érték el, hogy 0 és 99 éves kor között mindenki örömmel látogasson a fürdőbe. Az élményekre vágyókat több medence, csúszdák, pezsgőfürdő, buzgárok és aromaterápiás kezelések, számos szauna, gőzfürdő és inhalációs kamra várja. A fürdő első leírása 1549-ből származik. A termálvíz 14 forrásból érkezik, a legjelentősebb forrás 1998 méterről 60 Celsius fokos vizet hoz a felszínre, mozgásszervi, urológiai és légúti megbetegedések enyhítésében hatásos. A vizsgálatok szerint a gyógyvíz 27000 éves. Fő alkotóelemei a kalcium, a magnézium, a nátrium és a szulfátok. Ismert kozmetikai hatása is, amely szintén vonzóvá teszi a turisták körében.

Aqua-Vital Park Lucski (Lúčky)

Lucski az egyik legrégebbi fürdő Szlovákia területén, ugyanakkor a magyarországi közönség számára szinte teljesen ismeretlen lehet. Az árvai és liptói térség határán fekszik, Rózsahegy (Ružomberok) szomszédságában. A fürdőt 1712-ben építették, 1764-ben, majd az 1820-as években pedig bővítettek. A gyógyvíz hatása kimutatható a mozgásszervi, daganatos és idegrendszeri megbetegedésekkel szemben, azonban hírnevét a nőgyógyászati panaszok kezeléséért érdemelte ki. A feltörő termálvíz szulfátot, hidrogén-karbonátot, kalciumot és magnéziumot tartalmaz, fürdő- és ivókúrákra is kiváló. Összetételének köszönhetően segít megelőzni a csontritkulást. A fürdőben nemcsak gyógyászati, hanem szépészeti és wellness kezelések is biztosítottak, csakúgy, mint a masszázs, a finn szauna, a tepidárium és a sókamra. A gyógyvíz két forrásból érkezik, amelyek 32–37 Celsius fokosak.

Meander Oravice (Oravice)

A szlovák-lengyel határ közelében található Oravice termálfürdője, a Meander. Gyógyvize 1611 méteres mélységből tör fel 58 Celsius fokon, magas kén-, kalcium- és magnéziumtartalommal, nyugtató, lazító, stresszoldó hatásáról ismert. Az üzemeltetők a gyerekekre, a gyógyulni vágyókra, de a sportolni szeretőkre is figyelmet fordítottak: versenyzésre is alkalmas, 25 méteres úszómedence várja őket. Nagyon népszerű attrakciójuk a termálvízben keltett mesterséges hullámok. Kedves gesztus, hogy a 15 évesnél fiatalabbakat a fürdő születésnapjukon ingyenesen vendégül látja. Lehetőségünk van vízi csúszdákat, masszázst és szaunát is kipróbálni. A külső és a belső medencék átjárhatóak, így egész évben várják a látogatókat. 2006-ban egy igazán újszerű koncepciót álmodtak a településre: a két turistalátványosság, a sípálya és a termálfürdő kapcsolódott össze. Ülőlifttel közvetlenül a medencepartról indulhatunk egy újabb síelésre.

Fabulo

Szerző:
Fabulo.hu