A légzés és a masszázs kapcsolata - hogyan lélegezz, miközben masszírozol?

Egy masszőr munkájának minőségét nem csupán technikai tudása, anatómiai ismeretei és szakmai tapasztalata határozza meg. Ezek persze nagyon fontos dolgok, amikre lehet építeni, azonban miután megvannak az alapok, az apró finomságok tesznek egy kezelést igazán magas szintűvé. A mozgásergonómiáról már itt írtam, most egy másik olyan dolgot helyezek reflektorfénybe, ami bár másodlagos apróságnak tűnhet, valójában egy mindent átható és befolyásoló elementáris tényező.

Ha erre a tényezőre odafigyelsz és tudatossá teszed, az olyan mértékben erősítheti fel tapintásodat és teheti kifinomulttá érzékeidet, amire nem is gondoltál volna. Amíg azonban tudattalanul műveled, és mondjuk éppen rossz napod van, legalább ugyanennyire keresztbe is tehet a munkádnak. Ez a bizonyos tényező nem más, mint a légzéstechnikád.

Ebben az írásban tehát a légzésergonómiáról írok, és olyan tippeket adok a témában, amiket ha megfogadsz, nem számít mekkora tapasztalatod és szakmai tudásod van, már a következő masszázsodtól kezdve sokkal jobb masszőr leszel, mint addig voltál. Emellett általánosságban is írok a terheléses légzésergonómiáról, így bárki hasznos tanácsokra lelhet ebben a cikkben, aki más terheléses munkát végez, vagy csak egyszerűen fejleszteni szeretné a teherbírását vagy koncentrációját.

A légzés az egyetlen olyan alapvető életfunkciónk, melyet bármikor tudunk irányítani, amikor csak kedvünk tartja, anélkül, hogy különösebb koncentrációt igényelne a művelet. Bár alapjáraton egy vegetatív funkcióról beszélünk, tudatossá tételéhez és irányításához mégsem kell megtanulni semmilyen meditációs technikát, és drága tanfolyamokat sem kell elvégezni hozzá. Egyszerű odafigyeléssel és elhatározással szabályozható. „Most szeretnék levegőt venni, most nem szeretnék. Most sóhajtani akarok egy mélyet, most csak kicsiket akarok slukkolgatni.”

Mindemellett légzésünk és aktuális érzelmi állapotunk között nagyon szoros a kapcsolat. Ha nyugodtak vagyunk vagy koncentráltak, akkor lassabban, kimértebben vesszük a levegőt. Feszültség, zaklatottság esetén erőlködve, egyenetlenül és alapvetően gyorsabban lélegzünk. Az érzelmek tehát hatnak a légzésre, ám ez fordítva is igaz.
Amíg a légzés tudattalan, addig az érzelmek irányítják azt, amint azonban tudatossá tesszük, ez a folyamat megfordítható. Amint a tudat szintjére emeljük a légzésünket, képesek vagyunk befolyásolni vele érzelmeinket és mindenkori kedélyállapotunkat.

Biztos láttál már olyan embert, aki ideges volt, már-már az összeomlás szélén állt, és mások azzal próbálták nyugtatni, hogy lassan és mélyeket lélegezzen; és amint ezt megfogadta, jobban lett. Talán te is megfigyelted már magadon, hogy ha nyugodt vagy, akkor jobban tudsz koncentrálni dolgokra, több mindent veszel észre a világból, meg úgy eleve harmóniában érzed magad a környezeteddel. Annak, aki nyugodt, élesebb a látása, a hallása, a szaglása, az ízlelése, és igen, kedves kolléga, az ötödik érzékünkkel is ugyanez a helyzet.

Ha nyugodt vagy, felerősödik a tapintásod, sőt a kezed is kevésbé fog remegni. Ilyenkor jobban áramlik benned a vér és az energia, és ettől meleggé és finommá válik érintésed. Kisebb, fókuszáltabb mozgásokra is képes vagy, ha az elméd és a tested nyugodt. Tenyereid afféle szonárként működnek ebben az állapotban.

Hogyan tudod megteremteni magadban ezt az állapotot, miközben masszírozol?

vegy-egy-nagy-lelegzetetA legfontosabb teendőd az, hogy bármilyen fogást vagy mozdulatot csinálsz éppen, mindig próbálj meg tudatában lenni a légzésednek. Mindig légy tisztában azzal, hogy most épp beszívod a levegőt vagy kifújod azt. Figyelj rá továbbá, hogy folyamatosan lélegezz, ne tartsd vissza soha a levegőt. Belégzés-kilégzés, egyenletesen, szünet nélkül, ez a legfontosabb.

Olyan ütemben végezd, ahogy jól esik számodra, azonban semmiképp se annyira lassan, hogy légszomjad legyen, és ne is olyan gyorsan, hogy megszédülj tőle. Könnyebben érezhetsz rá a légzésre, ha munkádnak eleve egy egyenletes ritmusa van, érdemes erre is figyelni. Ha nem érzed kellően nyugodtnak magad, akkor érdemes a kezelésed előtt csak úgy ülnöd és lélegezned egy kicsit, 5-10 percet, próbálva minél lassabban, minél egyenletesebben tenni azt.
A tudatos, egyenletes, fokozatosan lassuló légzés megnyugtatja az elmét, és lépésről lépésre segít a jelenbe kalauzolni a légzőt.

Ennyi lenne a nagy titok?

Természetesen nem csak ennyi, azonban ha már csak ennyit valósítasz meg a munkád során, akkor már érezni fogod a különbséget, és túl nagyot nem hibázhatsz a légzésergonómiádat illetően. Ha képes vagy odafigyelni légzésedre és annak egyenletességére, akkor már abszolút jó úton haladsz. Érezhetően koncentráltabb és szenzitívebb leszel így, mint enélkül. Érintésed érezhetően finomabbá, kezelésed pedig sokkal elmélyültebbé válik. Azt is mondhatnám, hogy ez a nulladik szint, a belépő a légzésergonómia világába. A küszöb, amit átlépve a légzés művészetének útján találod magad, ami túl azon, hogy segít hatékonyabbnak lenni a masszázsban, egy kitűnő önismereti és önfejlesztő módszer is egyben.
Ha ezek után megöl a kíváncsiság, hogyan tudnád még jobban kiművelni légzéstechnikádat a masszázsban, akkor, és csakis akkor olvass tovább! 

A Csi-kung módszere

4A hagyományos kínai orvoslás a légzés és a mozgás koncentrált figyelemmel történő tudatos összevonását Qi Gong-nak (Csi-kung) nevezi. E technika sok keleti mozgásművészet alapja.

A légzés során oxigén jut a testünkbe, az oxigén pedig energiát jelent a szervezet számára. Ha odafigyelünk az energiára, ami testünkbe jut, és annak jótékony hatásaira koncentrálunk, illetve arra, amire használni szeretnénk, akkor az az energia hatékonyabban tud hasznosulni, és könnyebben megtalálja rendeltetését.

Ezen elv mentén a Csi-kung gyakorlatoknak bizonyítottan immunerősítő hatásuk van. Kínában, egyes kórházakban egyszerűbb megbetegedésekre, megfázásokra ma is írnak elő Csi-kung gyakorlatokat az orvosok. Talán már meg is fogalmazódott benned a kérdés, hogy: „Most akkor Csi-kungozzak masszázs alatt, vagy mi?” A válasz pedig akármilyen meglepő is, az, hogy: IGEN.

Ha korábban találkoztál már a Csi-kung fogalmával, és enyhén furcsának érzed ezt a választ, akkor nyugodj meg, nem vagy egyedül. A legtöbbeknek a szép Tai-chi-s suhanó mozdulatok jutnak az eszébe, meghallva a kifejezést. Azonban – mint fentebb írtam – a Csi-kung sokkal több ennél, illetve egy sokkal általánosabb dolog. A légzés és a mozgás koncentrációval való összevonása. Ha belegondolsz ennek a mondatnak a jelentésébe, te is rájössz, hogy nagyon sok területen lehet alkalmazni ezt a tudást.

Mi a Csi-kung érthetőbben?

Lényegét tekintve az, hogy figyelj oda az épp aktuális mozgásodra és a hozzá tartozó légzésedre. Próbáld meg megfigyelni, hogy a kettő együtt milyen változásokat idéz elő benned. Fogalmazd meg, hogy mi a célod miközben mozogsz és lélegzel, és próbálj meg minél kitartóbban és erősebben arra koncentrálni.

A Csi-kung egy aktív meditáció; és mint a legtöbb meditációnak, ennek is az a lényege, hogy ha sokat gyakorlod, akkor kiürülnek a fejedből a felesleges gondolatok.

Ezáltal egyre erősebben a jelenben leszel, és képessé válsz egyszerre egy dologra koncentrálni, arra viszont nagyon. És csakúgy, mint más módszereknél, ennél is, ha az alapok megvannak, akkor elkezdheted a részletekben való elmélyedést.
Például hogy bizonyos mozdulatokat és a hozzájuk tartozó légzést egyszerre indítsd el; vagy hogy a légzésed dinamikája kövesse a mozgásod dinamikáját.

Hogyan alkalmazd a Csi-kungot nagyobb terheléssel járó mozgásokban?

Amikor valamilyen terheléssel dolgozol (pl. kötélhúzás, evezés, vagy épp masszázs), akkor célszerű a kilégzést végezned, amikor a nagyobb terhelést, nagyobb koncentrációt igénylő részek következnek a tevékenységedben; közvetlenül azelőtt pedig be kell szívnod annyi oxigént, amennyire a szervezetednek szüksége van az azt követő terhelés alatt.evezesFiziológiailag ennek az a jelentősége, hogy miután friss oxigént szívsz be, közvetlenül azután (kilégzéskor) vagy a legerősebb és legkoncentráltabb, akkor van a legnagyobb esélyed, hogy minél jobban csináld, amit csinálsz.

Talán a legjobb szemléltető példa erre az evezés technikája. Amikor a sportoló az evezőit a vízbe mártja és egy nagyot húz rajtuk, hogy haladjon, mindig akkor fújja ki a levegőt. Amikor kiemeli a vízből a lapátokat és felkészül az újabb húzásra, akkor szív be egy újabb adag friss levegőt. Előbbi az aktív, utóbbi a passzív fázis.

Persze nem minden sport ennyire „fekete-fehér”, mint az evezés. Egyúttal azonban szinte minden mozgásban lehet keresni kicsit aktívabb és kicsit passzívabb részeket, amiket meg lehet támogatni ily módon a légzéssel. Nem véletlen az, hogy a hosszú távú, kiemelkedő sportteljesítmények titka is az, hogy a sportolók légzése egyenletes és koncentrált legyen, és ha lehetséges, legyenek kicsit passzívabb szakaszok is, mely periódusokban nem, vagy kevésbé dolgoznak az izmok. Vázizmaink erősek, de egyúttal hamar el is fáradnak, ha folyamatos, megszakítatlan terhelés éri őket.

Hogyan alkalmazd a Csi-kungot masszázsban?

Első tipp

Mindig legyél tudatában a légzésednek.

Második tipp

Folyamatosan lélegezz, soha ne tartsd vissza a levegőt.

Harmadik tipp

Keress olyan periódusokat, fogásokat, pillanatokat a munkádban, amik nagyobb megterheléssel járnak, mint a többi rész. Ezek előtt közvetlenül lélegezz be, amikor pedig a terhelős mozdulat következik, akkor fújd ki a levegőt.

Negyedik tipp

Légzésed dinamikája kövesse mozgásod dinamikáját. Lassabb, elnyújtottabb mozdulatokhoz a légzés is lassabb legyen, gyorsabb mozdulatoknál pedig gyorsabb.

Ötödik tipp

Figyelj a fokozatos tanulásra. Először csak egy-egy mozdulatot, pillanatot ragadj ki a munkádból, és abban próbáld ki ezt a módszert. Utána „hagyományosan” dolgozz tovább, ahogy addig, hagyj időt a szervezetednek, hogy feldolgozza az új élményt. A változást mindig szokni kell. Ha kezdő vagy, és nem mindig érzel rá pontosan, hogy mennyi levegőt kell beszívnod vagy kilélegezned, és sokat csinálod egymás után, előfordulhat, hogy légszomjad lesz vagy beleszédülsz.

Hatodik tipp

Belégzéskor (passzív fázis) friss oxigén jut a tüdődbe, amitől az azt követő kilégzéskor (aktív fázis) izmaid és agyad nagyobb teljesítményen fognak működni. Használd ki ezt. Kilégzéskor koncentrálj az érzékelésedre. Ha sokat gyakorolsz és kellően ráérzel a dolog lényegére, tapintásod kifinomul majd, tenyereid puhábbak, melegebbek, érintésed pedig áthatóbb lesz. Próbáld meg vizuálisan is elképzelni azt a hatást, amit okozni szeretnél vendégednek.

Hetedik tipp

masszazs-arcjatekÉrdemes a szádat legalább résnyire nyitva hagynod, főleg az elején. Egyrészt azért, hogy szabadon választhass, hogy a szádon vagy az orrodon lélegzel; másrészt mert látni fogod, hogy bizonyos részeknél viszonylag gyorsan kell levegőt venned, és ezt a szádon keresztül többnyire könnyebben tudod megtenni, főleg ha már eleve „bekészíted” pozícióba. Továbbá ha a szád lazán nyitva van, és nem azzal törődsz, hogy vajon épp milyen fejet vághatsz, hanem befelé figyelsz és hagyod, hogy olyan arcod legyen, amilyennek lennie kell, akkor sokkal jobban tudsz koncentrálni bármire. Ha ezt a tanácsot megfogadod, akkor mind a munkád, mind a tekinteted koncentráltabb, átszellemültebb lesz, és ezt vendégeid is érezni fogják. Egész lényed emelkedettebbé, művészibbé válik, ha szabadon mered engedni magadat az arcjáték terén.

Az elején, amikor légzéstechnikákat gyakorolsz a masszázsodban, valószínűleg lesznek kudarcélményeid is; elsősorban amiatt, hogy kevesebb, vagy több levegőt szívsz be a szükségesnél, és megszédülsz tőle vagy légszomjad lesz. Emellett abban is lehetsz ügyetlenebb kezdőként, hogy egy-egy mozdulathoz – időtartamát tekintve – nem tudod hozzáigazítani a légzésedet, és ettől kiesel a ritmusból és összekavarodik az egész. Ezért tanácsos, mint mondtam csak kicsiben kezdeni először, csak egy-két mozdulatnál. Tartsd be a fokozatosság elvét, és akkor a sikerélmények is legalább annyit nyomnak majd a latban, mint a kudarcok. Az egyre több gyakorlással pedig egyre sűrűbbek lesznek a sikerélmények, míg végül csak azok maradnak.

masszazsszek legzestechnikaAmikor már kellő gyakorlatod lesz ebben a módszerben, és könnyebben tudod majd alkalmazni, egy idő után azt fogod érezni, hogy a mozgásod és a tapintásod eggyé válik a légzéseddel. Az aktív és passzív szakaszok hatékony abszolválásának eredményeképpen meg fog nőni teherbíró képességed, kevésbé fáradsz majd el munka közben, és az esetleges sérülések veszélyeit is jócskán leredukálod.
Amikor már tényleg csípőből megy majd a dolog, meg fogod tapasztalni, hogy „beleveszel” az egésznek az élvezetébe, és a szükséges koncentrálást már egy kicsit sem megerőltetőnek, hanem abszolút kellemesnek fogod megélni. Ez pedig nem csak munkád minőségén fog meglátszani, de gyakran az arcodra is kiül majd. Ettől az egésztől egy művészetébe belefeledkező, önfeledt művész benyomását fogod kelteni, vendégeidtől pedig a megszokottnál jóval szélesebb mosolyokat és sokkal több elismerést fogsz kapni.

Szeretnéd továbbképezni magad a témában?

Ha kedvet kaptál, hogy továbbképezd magad légzésergonómiából, kattints ide! 

Ha érdekel, milyen visszajelzéseket gyűjthetsz be, ha odafigyelsz a mozgásodra és a légzésedre masszázs alatt, kattints ide!

Nagy Sandor - Rapid Massage

Szerző:
Nagy Sándor
gyógy- és sportmasszőr, mozgás- és tartásfejlesztő szakember, gerinctréner,
a Rapid Massage Service alapítója és vezetője