Húzd, tartsd, ereszd - vélemény a hagyományos és textilbe szőtt erősítő gumiszalagokról

Az edzések és a rehabilitációs tornák során előfordul, hogy segítő eszközzel végezzük gyakorlatainkat. Érdemes olyat választani, ami egyszerű és felhasználása sokoldalú, ilyenről lesz most szó: az erősítő gumiszalagról. 

Hatékonyan használhatjuk álló,- és fekvő gyakorlatoknál, kézzel vagy lábbal (esetleg más testrésszel) is. Univerzális kiegészítő a funkcionális edzésekhez, izomépítéshez, rehabilitációhoz, bemelegítéshez és nyújtáshoz egyaránt. Mérete kicsi, így könnyen tárolható, szállítható. Legfontosabb előnye, hogy folyamatos ellenállás mellett állandó késztetést ad, hogy feszítsük és feszítsük... 

Eltérő ellenállású gumiszalagok léteznek; könnyű, közepes és erős - egyes fajtáknál kilóban is megadják a mértékét. Ha más és más izomcsoporttal dolgozunk, vagy esetleg csak eggyel, de nem vagyunk tisztában a saját szintünkkel, érdemes szettben beszerezni, amiben benne van mind a háromféle. Ez a csomag akkor is hasznos, ha fokozatos erősítésre, terhelésre van igény - könnyűtől haladva az erős felé.

Alapvetően kétféle típust különböztethetünk meg; a textilbe szőtt gumikötelet és a hagyományos gumiszalagot. Ezeket most nem egymás ellenében hasonlítom össze, hanem tulajdonságaik főbb elemeit mutatom be.

A textilezett gumiszalag szelíden terhel, azaz a sérülés esélye szinte kizárt - használata zárt, kinetikus láncú gyakorlatok elvégzését biztosítja. Akkor beszélünk zárt láncú terhelésről, amikor a végtag utolsó ízülete rögzített, azaz ellenállásba ütközik. Ha ilyen módon a mozgásban egyszerre több ízület vesz részt, akkor az adott izomcsoportok is együtt mozognak kiegyensúlyozó, összetartó erővel. 

Ennek a típusnak a további előnye a zárt formán túl, hogy a hosszúsága fix; ezáltal nem kell külön kézzel megtartani, az oldalváltások gyorsan kivitelezhetőek.  

A textiles változat egy továbbgondolt kivitele a hagyományos gumiszalagoknak minőség és funkcionalitás szempontjából egyaránt. 

Blackroll gumiszalag főbb tulajdonságai:

  • Mosható
  • Anyaga tartós
  • Latex mentessége miatt az arra allergiások számára nem okoz irritációt
  • Zárt, fix hosszúságú

 

Kényelmes használata szabad kezeket biztosít, amit így akár támaszkodáshoz, akár egyéb eszköz bevonásához is használhatunk.

A hagyományos Sissel gumiszalag, nem kínálja praktikák sokaságát, mégis sok esetben ezt választom, mint gyógytornász. Olyan gyakorlatokra használom, ahol a nagyobb mozgástartomány a cél - ezt ugyanis az eszköz hosszúsága megengedi. Rugalmassága lendületesebb, nagyobb ívű mozgást tesz lehetővé. Nem kell tartanunk attól hogy megsérülünk, a szakadásmentes és biztonságos használatot a Fabulo shopjában kapható neves márkák biztosítják.  

Akinek fontos, hogy változatos, több izomcsoportot megmozgató gyakorlatot végezzen otthon, eszköz segítségével, annak érdemes beszerezni ezekből a kedvező árú termékekből - biztosan találunk megfelelő színt és típust.

Mindannapi torna - Avatar

Szerző:
Vörös Vera, gyógytornász és mozgásterapeuta
mindennapitorna.hu