Mi a Testszobrászat? Művészet vagy manuálterápia? Kettő az egyben.

A TestSzobrászat 2009-ben indult útnak az akkor még Integrált Masszázs és Mozgás Tábor nevű, sokszínű és sokféle terápiás módszert oktatók kezdeményezésből. Az akkoriban rövid workshopok alkalmával megismerhető manuális technikát Pegán Attila újdonságként mutatta be, ami tartalmazta a test fasciális és kötőszöveti hálózatának fogásait és az azokból kialakuló kezeléseket.

Az azóta eltelt évek alatt a TestSzobrászat mára a szakmai elismertség szintjéig jutott, és a IASI (Strukturális Integrátorok Nemzetközi Szövetsége) által elismert és akkreditált Strukturális Integrációs módszerként lett nyilvántartva. Ezzel egyike a világ 21 iskolájának. Az eddigi angol, német, japán és portugál nyelveken kívül mostantól már magyarul is tanulható. A TestSzobrászat ezáltal olyan nemzetközi képzéssé vált, amelynek elvégzése feljogosít a CBSI (Certification Board of Structural Integration) szakvizsgára való jelentkezésre. A sikeres szakvizsga nemzetközileg elismert szakmai képesítést jelent.

A Strukturális Integráció és a vérvonal

Ezt az elnevezést maga Dr. Ida P. Rolf a Rolfing® - Strukturális Integráció℠ megalapítója használta. A saját munkáját nevezte így, ami arról szólt, hogy a jóga pózokba állított pácienseit manuális fogásokkal kezelte. Azt figyelte meg, hogy bizonyos szövetek akadályozzák az ászanák helyes felvételét. Gyakorlova és fejlesztve fogásait képes volt pácienseinél az ászanák jobb kivitelezését elérni.

A struktúra, avagy az emberi test és annak a gravitációval való jobb együttállásában látta a gyógyítás lehetőségét. Nézete szerint az izmok és szövetek traumák hatására való megrövidülésükkel felborítják a test egyensúlyát, és komplex minták kialakításával akadályozzák a szabad mozgást. Hosszú időn keresztül ezek a testben felgyűlő feszültségek komoly ízületi, idegrendszeri és testtartásbeli problémákat okoznak.

Ida Rolf módszere a test részeinek sajátos rendszer szerint haladó kezelések sorozatát jelenti, aminek fő jellemzője a kötőszöveti érintés különleges technikája. Kezdeti munkásságát élete végére a Rolfing Intézet megalapításával módszerré formálta. Tanítványai közül az egyik legismertebb Thomas W. Myers, aki az Anatomy Trains® - Strukturális Integráció℠ (ATSI) módszer kialakítója és inspirálója a TestSzobrászatnak is.

Pegán Attila sok évig tanulta a mesterséget Thomas Myers mellett. Az Anatomy Trains® iskola minden képzési szintjét elvégezve évekig szervezett workshopokat Amerikában. 2012-ben azonban a TestSzobrászat növekvő népszerűsége hosszabb képzés elindítását tette lehetővé Budapesten. Innentől kezdve beszélhetünk a TestSzobrászatról mint módszerről és iskoláról.

A TestSzobrászat

A TestSzobrászat - Strukturális Integráció℠ tehát az elődök módszerét továbbfejlesztve, de hűen maradva a tradícióhoz a 12 kezeléses széria megszerzését jelenti. A 12 kezelés mindegyike más és más testrészekre fókuszál, és célja a testtartást befolyásoló szövetek manuális lazítása és a testtartás fejlesztése. Ennek általános eredménye a teljesítmény növekedése és a fájdalomérzet csökkenése.

A kezelések ilyen folyamata egy meghatározó önismereti út. A testtudat és az önérzet fejlesztésének a folyamata ez. A nagyobb testtudat és fokozottabb érzékelés a kezelések mentén lehetőséget biztosít az idegrendszer hatékonyabb működésére. Ezáltal nemcsak a mozgás válik hatékonyabbá, hanem régi sérülések és azok élményei kerülhetnek elő, amelyek meghatározzák a cselekvést és általában az emberi viszonyulást.

A TestSzobrászat ezért képes az egyik legnehezebb dolgot, a változást létrehozni és támogatni. A TestSzobrászat hisz a változásban, még olyan esetekben is, amelyekben mások lehetetlennek vélik azt. Ilyenek például a gerincferdülés, a lúdtalp, a lábhossz-különbség, a hanyag-tartás, és a sérülések után elmaradt rehabilitáció okozta torzulások, kötöttségek. A kezelések hatására a testtartás szemmel is jól látható változása holisztikus módon hat és segíti az önismereti úton haladókat a kihívások leküzdésében és céljaik elérésében.

Ha bővebben szeretnél elmélyülni a témában, megtapasztalni a TestSzobrászatot, további információért érdeklődj az induló képzésekről a Testszobrászat honlapján.

Mátis Iván

Szerző:
Mátis Iván
www.fabulo.hu