Shiatsu - Tradíció és modernitás

namikoshi-szobraNamikoshi Tokujirō (1905-2000) 7 évesen kezdte szakmai pályáját anyukája rheumatoid arthritisének gyógyításával. A kisfiút annyira magával ragadta ez a siker, hogy egész életét a masszázsnak szentelte. Ösztönös képességét továbbfejlesztve, tanult hagyományos japán kezelési formákat, nyugati masszázs módszereket, és elmélyedt az anatómiában és a fiziológiában is. Namikoshi gyakorlatilag már a múlt század első felében ötvözte a keleti és a nyugati gyógyítást, és talán az első ilyen típusú kombinált gyógymódot hozta létre. Így született a shiatsu.

Mi a shiatsu masszázs?

Már több mint 100 évvel ezelőtt indult Hokkaidóban az első Shiatsu Intézet (1920). A második világháború lezárása után, Truman elnök elrendelte a japán nemzet „nyugati típusú” nemzetfelfogásúvá alakítását és a MacArthur kormányzatnak köszönhetően valóban elindult Japánban egyfajta amerikanizálódás. Ennek egyik folyományaként gyakorlatilag betiltották Japánban a hagyományos orvoslást, csak a klinikailag igazolható hatékonyságú terápiákat engedélyezték. Ezen a szűrőn kizárólag az anma és a shiatsu jutott át. Persze csak úgy, hogy Namikoshi nyugati módon magyarázta a shiatsu hatásmechanizmusát. Reflexpontokról, Head-zónákról, idegrendszeri hatásokról tanított, és nem jelent meg hivatalosan iskolájában a tradicionális keleti energetikai szemlélet. A shiatsut Japánban már 1964-ben hivatalosan elismerték önálló terápiaként. Namikoshi egész életében tanította, népszerűsítetté módszerét. Közben olyan hírességek is neki köszönhetik gyógyulásukat, mint például Marilyn Monroe, Muhammad Ali vagy az egykori japán miniszterelnök, Shigeru Yoshida. Japánban olyan nagy tiszteletnek örvend, hogy szobrot emeltek neki. Namikoshi shiatsuja ma is élő gyakorlatként működik, Japán mellett Európában és Amerikában is gyakorolják, tanítják shiatsu iskolákban.

Namikoshi egyik kiemelkedő tanítványa, az eredetileg pszichológus, Shizuto Masunaga, visszavezette a hagyományos energetikai szemléletet a shiatsuba, megőrizve a nyugati, tudományos hozzáállást is. Mindezt kiegészítette pszichológiai tudásával. Masunaga és kollégája Ohashi, az Egyesült Államokban kezdtek tanítani, ahol szintén gyorsan népszerű lett a shiatsu a 70-es években. Mára számos irányzata fejlődött ki, világszerte rengeteg iskolában tanítják, Japán mellett más országokban is (pl. Svájc) elismert önálló terápiás tevékenységnek minősül, vagy például Izraelben kórházakban is használják a betegek gyógyításában. Magyarországon alternatív mozgás- és masszázsterapeuta végzettséggel szintén alkalmazható, mint természetgyógyászati eljárás. Ráadásul az ilyen módon shiatsut használóknak nincs is előírva orvosi felügyelet, mint például egy hivatásos gyógymasszőrnek. Szlovákiában közérzetjavító szolgáltatásként vagy wellness dolgozó-masszőrként alkalmazható. Az Európai Shiatsu Szövetségben (ESF) jelenleg azon dolgozunk, hogy az egész Európai Unió területén egységesen elismert önálló szakma lehessen.

A módszer neve ujjnyomást jelent, ami a shiatsu egyik alaptechnikája az akupunktúrás pontok kezelésére. Emellett számos technika, érintési mód megjelenhet egy-egy shiatsu kezelésben: tenyérnyomások, nyújtások, ringatások, rázogatások, kimozgatások, ütögetések, dörzsölés, gyúrás stb. A hagyományos kezelési módok mellett mára sok iskolában, kezelőnél integrálódott a shiatsuba számos más terápiás metódus, a craniosacralis terápiától kezdve az ajurvedikus orvosláson át az oszteopátiáig. Vannak, akik különböző segédeszközöket is használnak az érintés mellett (moxa, hangtál stb.). A kliensek közül sokan önismereti céllal is járnak shiatsura, illetve ebben jártas terapeutáknál nem ritka, hogy pszichoterápiás elemek is előkerülnek egy shiatsu terápiás folyamatban.

Jellemzően talajra fektetett matracon adjuk a kezeléseket, de természetesen masszázságyon is működik, sőt vannak olyan iskolák, ahol kifejezetten ágyon tanulnak. Shiatsu oktatók kifejlesztettek egyedi kezelési stílusokat, mára számos nemzetközileg is elismert irányzat alakult ki (pl. Ohashiatsu, Shiatsu movement, Shen shiatsu stb.). Létrejöttek speciális shiatsun alapuló kezelési formák is, mint például a Tantsu, vagy a vízben végzett népszerű Watsu.
Az összes irányzatnak közös sajátossága a meridián rendszerben keringő energia (Qi), és a fizikai test párhuzamos kezelése, valamint jellemző a non provokatív, szelíd, tiszteletteljes hozzáállás.
A shiatsu iskolák világszerte alapos, jellemzően minimum 2-3 éves kiképzést adnak a tanulóknak. A gyakorlati képzés mellett szerteágazó tudásanyagot kell elsajátítaniuk a diákoknak olyan témákban, mint például az anatómia, fiziológia, Hagyományos Kínai Orvoslás, keleti filozófia, makrobiotikus táplálkozás, Do-in mozgásterápia, meditáció, praxis vezetés és az azzal kapcsolatos etikai és jogi ismeretek. Általános tapasztalat az iskolákban, hogy egy shiatsu képzést végigjárni, felér egy önismereti terápiával.

Shiatsu masszázs hatása

A nyugati szemlélet erős behatásának következtében a shiatsu hatásmechanizmusáról is minimum kétféle síkon beszélhetünk.
Nyugati szemmel nézve a „shiatsu hatást”, egy speciális idegrendszeri állapot jellemez talán a legjobban. A vegetatív, vagy más néven autonóm idegrendszerünk kétféle beidegzéssel működik egyszerre. A szimpatikus beidegzés biztosítja az aktivitását szervezetünknek, így ez a típusú működés alapvetően használja, égeti a testben felhalmozott energiákat, erőforrásokat. A paraszimpatikus beidegzés ezzel szemben, a lazításért felel, ha úgy tetszik kevesebb erőforrást igényel a fenntartása. Ráadásul, az emésztésünk fordítva van beidegezve, pont, hogy a paraszimpatikus idegrendszeri túlsúlyú állapotában lesz aktív, így ilyenkor a szervezet gyakorlatilag a csökkentett energiafelhasználás mellett, energiát vesz a táplálékból. A rengeteg beérkező ingerrel, és a szinte folyamatos aktivitással, készenléti állapottal, ez az egyensúly ma sokaknál megborult, és eltolódott egy szimpatikus idegrendszeri túlsúly felé. A shiatsu kezelések úgy indulnak, hogy – különböző direkt ezt célzó technikákkal – átbillentjük a kliensünket a paraszimpatikus túlsúly állapotába, majd a kezelés alatt ezt igyekszünk végig fenntartani. Ez érezhető a kezelő számára a kliense légzéséből, pulzusából, de az emberi szervezet összes rendszere reagál erre, tehát ez egy könnyen mérhető, igazolt eredmény, és már önmagában egy komoly terápiás hatás. Emellett – mint fentebb már szóba került – a shiatsu módszertana integrált magába számos modern nyugati manuálterápiás módszert, amiknek az élettani hatásait jellemzően jól ismerjük.

Keleti szemmel nézve, a több ezer éves Hagyományos Kínai Orvoslás által lejegyzett akupunktúrás pontokon és meridiánokon keresztül hat leginkább a shiatsu, a testünkben mozgó energia, a Qi harmonizálása által. Ezt a kiegyensúlyozó hatást a keleti szemléletben a Tao, a természet törvénye biztosítja, a shiatsu csak egy eszköz, amivel támogatjuk a Tao működését az egyénben. Az akupunktúrás rendszer tapasztalati alapon jött létre Kínában, történelmi feljegyzések tanúsítják működését. Szigorúan keleti szemmel nézve, a tapasztalat elég arra, hogy igazolva lássuk a hatékonyságát.

A shiatsu energia-munka része nehezen vizsgálható nyugati módszerekkel. Sokféle kutatás készült az akupunktúra és akupresszúra témájában, és néhány konkrétan a shiatsuval foglalkozó is. Jellemzően elmondható, hogy pro és kontra is születtek eredmények, leginkább attól függően, hogy milyen prekoncepcióval indultak neki a kutatók, de minimum a placebo hatást még a legkritikusabb tanulmányok is elismerik. Véleményem szerint, az a tény, hogy akupunktúrás érzéstelenítéssel igazoltan zajlottak már le műtétek, önmagában mutatja, hogy itt többről van szó, mint placebo hatásról. Általánosságban talán azt gondoljuk, hogy inkább kritikus a nyugati hozzáállás ehhez, de ne felejtsük el, hogy például az akupunktúra ma is egy legálisan űzhető orvosi praxis Magyarországon és szerte a nyugati világban, és természetesen keleten is!

A shiatsu tehát a kezdetektől egy élő, nyitott rendszerként, egyszerre használja fel a keleti orvoslás több ezer éves tapasztalatát és a modern nyugati – tudományos szemléletben létrejött – manuálterápiás és pszichoterápiás eredményeket, módszereket. Ha ma felfedeznek egy tudományosan vagy tapasztalati úton igazolható működésű új terápiás módszert, ami technikailag megvalósítható a shiatsu térben, akkor biztosan lesz olyan kezelő, iskola, ahol ez be is épül a praxisba. Emiatt a shiatsu gyakorlók esetében magától értetődő hozzáállás az életen át tartó tanulás megvalósítása.

Demeter Peter profil

Szerző:
Demeter Péter
gyógymasszőr, alternatív mozgás- és masszázsterapeuta, shiatsu terapeuta és tanár
Tónus Shiatsu & Osteo Iskola