Svédmasszázs tegnap és ma

Kétségkívül a klasszikus olajos masszázs vagy röviden a svédmasszázs a legelterjedtebb stílus Európában. Aki masszázst szeretne tanulni, az leggyakrabban svédmasszázs, sportmasszázs vagy gyógymasszázs tanfolyamot keres, amire úgy tekint, mint egy jó alapra, amire majd később további stílusokat vagy technikákat építhet. De a svédmasszázs lenne minden masszázs őse? Nem árulunk el nagy titkot azzal, ha azt mondjuk, nem. De mégis, minek köszönheti a svédmasszázs, hogy ilyen sikeres és népszerű?

A kíváncsiság, a fejlődés vágya mindig az ember sajátja volt. Leginkább a tudományos találmányok, az orvosi vívmányok terén találunk rá példákat. Azonban az olyan tudományterületek is, mint a fizioterápia, hosszú utat járt be napjainkig.

Ha a masszázsra mint a gyógyászat egy ágára tekintünk, láthatjuk, hogy bár bizonyos kultúrkörökben más és más masszázs stílusok alakultak ki, egy valami közös volt bennük. Az emberi érintésnek gyógyító hatásai vannak.

A fejlődés, a kísérletezési vágy a masszázsok fejlődésére is hatással volt. Míg az egyiptomi falfestményeken gyógynövényekkel masszírozták a lábat, ma már tudjuk a neurológiai kutatásokra alapozva, hogy bizonyos reflexzónák idegi kapcsolatok által befolyásolják a belső szervek működését. Ha nem vetjük el a történelmi emlékeink akár írott, akár képeken ábrázolt gyógyítási szokásait, sokat tanulhatunk Őseinktől.

Az általam tanított klasszikus olajos masszázs alapjait már a görög tudósok munkáiból ismerhetjük, de írott formájában csak Pehr Henrik Ling svéd vívómester (1776–1839) rendszerezte a fogásokat, és a masszázst tornagyakorlatokkal kombinálta. A svédmasszázsfogások mai neve az eredetileg használt francia elnevezésből ered, mint például effleurage, petrissage, tapotement, friction.

A francia vívócsapat edzéseitől hosszú út telt el a svédmasszázs mai formájáig, és folyamatosan fejlődik. Az alapok, amiket eredetileg lejegyeztek, ma is érvényesek. Az 5 alapfogás (simítás, dörzsölés, gyúrás, ütögetés, vibráció vagy rezegtetés) a keringési rendszert a lehető legnagyobb mértékben segíti. A helyesen adagolt és időzített fogások gondosan megtervezett és tudatosan adagolt sora a testmozgással együtt szinte mindig kitűnő eredményeket hoz. Mind a fájdalom csökkentésében, mind az edzettség elősegítésében a terapeuták és vendégeik segítségére lehet.

A svédmasszázs élettani hatásai három fő csoportba sorolhatók: helyi, távoli és általános hatások. A teljesség igénye nélkül ezek a bőr-, kötő-, izomszövet és csonthártya szintjén megvalósult hatások, mint a vérbőség, anyagcsere fokozódás, salakanyagok eltávolítása, fájdalomcsökkenés, gyorsabb regeneráció és teljesítménynövekedés.

A masszázs során figyelembe kell vennünk, hogy bár az emberi szervezet részekből tevődik össze, mégis teljes és oszthatatlan egészet alkot, így bármelyik területen is dolgozunk, mindig gondoljunk a kezelt fájdalom kiváltó okaira. Ez lehet egy másik testrész feszültsége, okozhatja helytelen testtartás, foglalkozási rendellenességek vagy akár lelki okok. Ezen okok feltárása általában túlmutat a svédmasszázs kompetenciáján, ezért szükséges bevonni további szakembereket vagy elmélyülni kapcsolódó szakterületek világában. Hasonlóan elengedhetetlen a mély és alapos munka érdekében fejlesztenünk anatómiai tudásunkat.

Dr. Kubiczáné Borda Györgyi, gyógymasszőr és testszobrász

Szerző:
Dr. Kubiczáné Borda Györgyi, gyógymasszőr és testszobrász