Termékteszt: Egyensúlyozó párna, azaz instabil eszközzel a stabil egészségért

A Sissel tüskés egyensúlyozó párna gyógytornász munkám egyik leggyakrabban használt eszköze. Egyszerűsége ellenére sokoldalúság jellemzi. Stabilan fogható, kellemes tapintású anyagból készült, aminek két oldala eltérő mértékben tüskés.

A párna szeleppel ellátott, ezáltal szabályozható a terjedelme felhasználástól függően. Teherbírása masszív, anyaghasználata tökéletesen megfelel a sokszor nyúzó gyakorlatoknál is.

Fontos különbséget tenni az egyensúlyozó és a dinamikus ülőpárna között. A felhasználó gyakran kételyek közé kerül, ha nem világos melyik mire alkalmas pontosan.

(A) Az egyensúlyozó párna egy fejlesztő, rehabilitációs eszköz. 

(B) A dinamikus ülőpárna a hosszan tartó ülés negatív hatásainak kivédésére szolgál. 

Gyakorlatok a Sissel egyensúlyozó párnával

Az egyensúlyozó párna elsődleges felhasználása a nevéből egyértelműen adódik. Levegővel töltött anyaga instabil alátámasztási felületet ad a hozzá kapcsolódó test vagy testrész számára, bárhogyan is helyezkedjünk el rajta. A dinamikus ülőpárnával egy későbbi, külön részben foglalkozunk.

Az instabil alátámasztás előnye, hogy az érintett ízületeket alkotó izmok, szalagok funkcionálisan összetartó, stabilizáló erővel dolgoznak a rehabilitáció során. Segítségével a mély izmok is működésbe lépnek, nem csupán a vázizmok aktívak. Kiválóan alkalmas alsó végtagi sérülések, műtétek utáni boka-, térd- vagy csípőízület rehabilitációjában, a gerinc stabilizálásban. 

Álló helyzetben a billenő tulajdonságot kihasználva az achilles nyújtására vagy lúdtalp tornára is tökéletes megoldás lehet. Erőteljes taposással és gyakori, jobbra és balra való testsúly áthelyezéssel, lábujjhegyre majd sarokra billentett lábfejjel, illetve egy lábon állással fejleszthető legjobban az egyensúly. Az instabil hatás lehetőséget nyújt a koncentráció fejlesztéséhez is. 

A tüskés felület az izmokra és a bőrfelületre fejt ki nyomást, ami serkenti a vér- és nyirokkeringést, stimulálja az idegeket. Ezért nagyban hozzájárul az idegrendszer regenerációhoz is. A talpak rendszeres stimulálása után a tüskék frissítő hatását azonnal érezhetjük testünk bármely pontján. 

A mélyizmok dolgoztatása és a keringés stimulálása együttesen komplex terápiát jelent visszeres panaszok esetében. 

Gyermeknél ügyességi gyakorlatokkal, egyensúlyozással és játékos feladatokkal változatossá tehetjük a munkát számukra. Kreatív módon köthetjük le a figyelmet, amivel növelhető a koncentráció és hamar lecsendesedik az elme. A kikapcsolódás garantált!

A hasizom egyszerű kondicionálásához végezzünk változatos gyakorlatokat. 

Minden otthonban gyakorta használt eszköz lehet egy ilyen csodakorong. Kis helyigényű, bármely korosztály hasznát veszi végtelen felhasználási lehetőségeinek, legyünk vele szorgalmasak.

Lazításhoz is használhatjuk akár a fej vagy a lábak alátámasztásánál. 

Az eszköz szinte elnyűhetetlen és sokoldalú, ezért hosszú távon elkísér. 

Tipp: Otthoni munkavégzéshez vagy gyerekeinknél távoktatásban is folyamatosan használható ülést könnyítő eszköz - a kicsik anélkül mozoghatnak, hogy az óra menetét megzavarnák.

Mindannapi torna - Avatar

Szerző:
Vörös Vera, gyógytornász és mozgásterapeuta
mindennapitorna.hu