Termékteszt: TRX kötél használata testközelből

Ez a közkedvelt eszköz az elit alakulatnál szolgáló amerikai haditengerész, Randy Hetrick hiánypótló fejlesztése. A prototípust egy jiu jitsu öv és egy ejtőernyős heveder segítségével, 1997-ben alkotta meg. A hevedert beakasztotta az ajtóba és elkezdett a saját súlyát használva edzeni. 2001-ben leszerelt és fitness céget alapított; így a TRX kötél és a hozzá kapcsolt tréning hamar elterjedhetett a sport világában.

A TRX a Total Resistance eXercises rövidítése, ami olyan edzésforma ahol az izmaink valamilyen ellenállással szemben dolgoznak. Az ellenállás lehet kézben tartott súlyzó, gumiszalag vagy jelen esetben a saját testsúly, mint súlyzó. 

“Csak a saját súlyunkkal edzünk?” - kérdezhetjük kezdőként. Igen, ráadásul nagyon hatékonyan, hiszen az instabil alátámasztás megnöveli az izmaink terhelését a kényszerű kiegyensúlyozás miatt - a törzs és más stabilizáló izmok folyamatosan dolgoznak. A TRX heveder a funkcionális edzés egyik alapeszköze, ami az egymásba kapcsolódó izomláncok erősítését teszi lehetővé. 

A tréning során a mélyizmok kapcsolnak be és összetartó erővel dolgoznak; ez egy olyan stabilizáló együttműködés, ahol az ízületeink megkímélve maradnak

A TRX hevederrel végzett gyakorlatok erőteljes kihívást jelenthetnek, ami könnyen kedvét veheti a kevésbé kitartó gyakorlónak. Okosan használva azonban bámulatos és látványos fejlődés érhető viszonylagosan rövid időn belül. Természetes és egészséges fizikum alakítható ki vele. Bátran használhatja szinte bárki, az edzettségi állapottól függetlenül. Hasznos eszköz rehabilitácónál, jól használható zsírégetésre és izomépítésre is.

A TRX kötél felfüggesztése és stabil rögzítése lehetővé teszi számunkra, hogy a gyakorlatokat a függőlegestől eltérő szögben végezzük, így azok intenzitását a test talajjal bezárt szöge illetve a kialakult stabilitás adja. Ahogyan az erőkifejtés irányát változtatjuk, úgy tudjuk könnyíteni vagy épp nehezíteni a gyakorlatokat. Például, ha nem megy a “rendes” fekvőtámasz, akkor egyszerűen a TRX-en beállítjuk azt a szöget, ahol kellően kis erőt kell kifejteni ahhoz, hogy el tudjuk végezni a gyakorlatot. Másik esetben, ha nem ad kihívást a fekvőtámasz, akkor a lábunkat magasabbra téve tudjuk tovább nehezíteni az edzést.

A TRX a teljes testet formálja. A tartó izmok erősítésével hozzájárul a helyes testtartáshoz, javítja a testtudatosságot, valamint változatossá teszi a heti edzésprogramunkat is.

Néhány jó tanács a TRX kötél használatához

  • Kezdetben tapasztalt edző segítségével próbáljuk ki. 
  • Figyeljünk a precíz kivitelezésre a test megóvása érdekében.
  • Edzetlenség esetén kíméletes legyen az első néhány alkalom
  • Otthoni használatkor a megvásárolt TRX-et a biztonsági utasítás betartásával használjuk.
  • Alaposan át kell gondolni a TRX kötél felfüggesztésének és rögzítésének helyét.


A Fabulonál megvásárolható TRX magasan kitűnik piaci társai közül. A hevederek bilincsei tökéletes biztonsággal zárhatóak. Az anyaghasználat és az eldolgozások minősége, valamint a heveder vastagsága és szélessége is kifogástalan.

Mindannapi torna - Avatar

Szerző:
Vörös Vera, gyógytornász és mozgásterapeuta
mindennapitorna.hu