Könyvajánló: Fascia, a testtartás szervrendszere

Pegán Attila, a TestSzobrász® kezelések, a TestSzobrász® képzés és a Strukturális Integráció magyar változatának létrehozója, a Fabulo budapesti bemutatótermének is otthont adó Testszobrász műhely vezetője nemrég publikált könyvében azt tűzte ki céljaként, hogy az emberi testi kötőszöveti hálózatát bemutassa a szélesebb közönségnek, és hogy egy olyan útbaigazítást tudjon adni a fasciaról, ami mindennapos referenciaként szolgálhat a rehabilitációtól az erőnléti edzésekig gyógytornászoknak, masszőröknek, edzőknek és testnevelőknek.

A Fascia, a testtartás szervrendszere az első magyar nyelvű átfogó mű a kötőszövetről és azon belül is a fasciáról. Szakmai körökben egyre ismertebbé válnak a fascialis technikák, használatuk terjedőben van, mégis beható és rendszerezett ismereteket most először kapnak kezükbe a szakemberek és az egészségük iránt érdeklődő olvasók.

A könyv szerzője a fascia rendszer témájában otthonosan mozog, a könyv előszavát író Thomas Myerstől, az Anatomy Trains® - Strukturális Integráció℠ (ATSI) módszer kialakítójától és inspirálójától is tanult az Egyesült Államokban. 

Pegán Attila két évtizedes nemzetközi szakmai tapasztalattal a háta mögött vállalkozik arra, hogy végigvezesse az olvasót a fascialis rendszer hálózatán. A sejtek életének fascialis vonatkozásaitól, a szövetek alakításában játszott szerepén át az emberi testet a folytonosság és a részek közötti kapcsolatok új dimenziójába helyezi. Lehetőséget kínál ezáltal egy holisztikus nézőpont kialakítására, ahonnan az emberi test szerveződése és mozgása logikussá válik, és funkcionális értelmet is kap.

A könyvben ritkán látható, impozáns képanyag segíti a fascia képi világának megismerését. Több tudományos terület, kutatási irányzat és a fő fascialis terápiák mellett bemutatja a világszerte ismert Anatomy Trains gyűjtemény speciális fotósorozatát és Dr. Jean-Claude Guimberteau élő szövetekről készített felvételeit is. A könyv részletesen tárgyalja a regionális anatómiát, az idegrendszer, az emésztő szervrendszer és a mozgás szervrendszer esetében is, ezért a könyv kisebb anatómiai atlaszként is megállja a helyét.

A szerző elsődlegesen olvasmányos, ismeretterjesztő műnek szánja a könyvet, amelynek ott van a helye referenciagyűjteményként minden gyógyítással és emberekkel foglalkozó szakember és érdeklődő laikus könyvespolcán.

Ahogy Thomas Myers is kiemeli a könyv előszavában: a kötet „megbízhatóan szintetizálja számos kutatási irányzat eredményét egy könyvben – ezzel sok időt és energiát spórolva az olvasónak! … Akár érintéses terápiák gyakorlója, gyógytornász, pszichológus, edző, táncos vagy testnevelő tanár vagy, ez a könyv kitágítja a gondolkodásodat, és ha hagyod, azzal együtt a praxisodat is.

A könyvről mondták...

"Remek jó könyvet ajánlanék kedves barátom, Pegán Attila tollából: megjelent a "Fascia, a testtartás szervrendszere" című mű, mely több szempontból is érdekes. Először is a mozgással, testtartással nyugati szemszögből foglalkozók (gyógytornászok, pilates oktatók, manuálterapeuták) kaphatnak beható leírást és funkcionális elemzést arról a szervünkről, melyet rég gyanítanak, hogy fontosabb lehet egészségünk fenntartása, helyreállítása tekintetében, mint amennyire ismerjük-kutattuk eddig. Másodsorban pedig a keleti energiavonalakkal dolgozó terapeuták, masszőrök találhatják érdekesnek, hiszen leirást kapunk olyan anatómiai képletekről, melyek kísértetiesen egybevágnak a thai-hindu tradíció vonalaival... Ajánlom szeretettel!"

—Németh Balázs, thai masszázs oktató

"Legyen ez a következő beruházásod magadba, ha masszőr vagy! A könyv nélkülözhetetlen anatómiai információkat tartalmaz, bármilyen masszázzsal foglalkozol. Új dimenziók nyílnak meg előtted, olyan összefüggéseket ismerhetsz meg, melyek sajnos a jelenlegi legmagasabbnak gondolt gyógymasszőrképzés oktatási anyagából is hiányoznak. Érthető, zseniálisan profi anyag. Hálás köszönet, Pegán Attila!"

—Fekete Ibolya, Masszőr Marketing alapítója, KoroKan Oktatási Központ vezetője

"Egy alapmű, s igen nagy hiányt pótol: a kötőszövetről, a test csodálatos működésű holisztikus egységéről, testszobrász munkánk alfájáról és omegájáról magyar nyelven hitelesen tájékozódhatunk belőle. Reméljük, hogy a Medicina kiadó gondozásában megjelent, az eladási lista első helyén álló szakkönyv eljut minél több olyan helyre, ahol nyitottak egy következő univerzum titkainak megismerésére!"

—Borsos Miklós, testszobrász

Nézz bele te is a könyvbe a szerzővel!

 
Fascia, a testtartás szervrendszere

Nézz bele! A Fascia, a testtartás szervrendszere című könyv lapozgatása a szerzővel, Pegán Attilával

Posted by TestSzobrászat on Tuesday, March 23, 2021

A Fascia, a testtartás szervrendszere megvásárolható a Fabulo oldalán is: https://www.fabulo.hu/pegan-attila-fascia-a-testtartas-szervrendszere

Mátis Iván

Szerző:
Mátis Iván
www.fabulo.hu